Tisíce střešních solárů vykazují závady. Unikátní analýza naznačuje stav fotovoltaiky v Česku

Data z více než 9000 domácích solárních elektráren naznačují, že velká část instalací vykazuje nedostatky. Chyby se objevují i u fotovoltaik od zavedených dodavatelů.

Společnost SOLSOL prostřednictvím svého dohledového centra ALFRED.energy analyzovala stav více než 9200 rezidenčních fotovoltaických elektráren v České republice. Výsledky odhalily množství závažných chyb v instalacích, které mohou majitelům způsobovat finanční ztráty a zkracovat životnost zařízení.

„Díky dohledovému centru ALFRED.energy vidíme stav víc než 9200 elektráren v reálném čase a můžeme sledovat stovky parametrů z baterií a střídačů,“ říká Michal Hrabí, provozní ředitel SOLSOL.

„To nám umožnilo získat jedinečný přehled o skutečném stavu instalací v ČR a odhalit problémy, které by jinak zůstaly skryté.“

Klíčová zjištění:

  • 25 % fotovoltaických elektráren od nejlepších a nejspolehlivějších montážních firem vykazuje nedostatky. Opravy by mohly zásadním způsobem zvýšit úspory majitelů a prodloužit životnost zařízení
  • U některých instalačních firem vykazuje chyby v instalaci až 63 % elektráren
  • 4 % elektráren mají špatně nastavenou asymetrii střídačů. Ty fungují symetricky, což vede ke ztrátě 5–15 % výroby. Pro majitele to při současných cenách znamená ztrátu přibližně 3 200 Kč ročně
  • Problém je i přehřívání střídačů. Některé z nich jsou vystaveny teplotám kolem 99 °C po dobu více než 8 hodin. To může zkrátit jejich životnost z 12 na 6 let, v extrémních případech až na 2 roky
  • 9 % fotovoltaických elektráren nemá aktuální firmware, což omezuje jejich správnou funkci a v některých případech vede ke zbytečnému odběru elektřiny ze sítě
  • 9 % elektráren má chybně nastavený country code. To může vést k nesprávné spolupráci s místní energetickou sítí



„Řešení těchto problémů přitom většinou není nijak komplikované. Jedná se o chyby v nastavení, které lze vyřešit i vzdáleně, například pomocí dohledového centra ALFRED.energy. Problém je v tom, že bez takového centra se o chybách firma ani majitel nemají jak dozvědět včas,“ komentuje další důvody potíží Hrabí ze SOLSOL.

Problémy v instalacích by měly montážní firmy řešit, ušetří práci i peníze

Aktuálně se ve finančních problémech nachází přes 40 % realizačních firem (dle Refsite). Některé z nich mohou z trhu zcela zmizet, což by mohlo ovlivnit desítky tisíc domácností, které by zůstaly bez podpory své instalační firmy.

„Přežijí jen ty firmy, které se dokážou přizpůsobit a inovovat svůj přístup," dodává Michal Hrabí.

Dohledové centrum podle SOLSOLu pomůže například ušetřit tisíce korun za výjezd technika nebo zvýšit efektivitu solární elektrárny. V budoucnu je také možné, že fotovoltaiky budou muset být povinně vybaveny chytrým řízením kvůli posílení stability distribuční soustavy.

Ne všechny problémy však způsobuje nepozornost instalačního technika. „Někdy může být na vině i majitel. Typický příklad je zmíněné přehřívání, které je často způsobeno zakrytím střídače a znemožněním cirkulace vzduchu, třeba nějakými krabicemi," uvádí Hrabí.

Svou střešní fotovoltaiku si může pohlídat i majitel skrze chytré řízení a monitoring mobilní aplikace ALFRED.energy, která aktuálně funguje pro střídače značek Growatt i SolaX. „Dostupných řešení chytrého řízení je samozřejmě na trhu více. Díky Alfredovi ale můžete jednoduše sledovat zdraví celého systému a navíc čerpat i výhody z chytrého povelování elektrárny," dodává Michal Hrabí.

Zdroj: TZ

Úvodní foto: Pixabay