Přes léto baterky, v zimě kogenerace? Distributoři hledají cesty, jak nejlépe vyrovnávat OZE

Pro stabilitu distribuční soustavy je důležitá kombinace různých technologií v jednom agregačním bloku. Důležitá bude i regulace na straně spotřeby.

Se vzrůstajícím množstvím solárních elektráren (a postupující klimatickou změnou) obchodníci registrují stále více a více dní se zápornou cenou elektřiny. Přes poledne kolikrát nevíme co s ní, večer naopak chybí. Finančně zatím není reálné instalovat takové množství baterií, aby to podobné výkyvy smysluplně vykrývalo a současně nestálo většinu času bez využití.

Obyčejné baterky ale nejsou tou jedinou technologií, která je schopná poskytovat podpůrné služby výkonové rovnováhy. Mohou to umět například i bojlery, teplárny, elektromobily nebo celé průmyslové haly a chladírny. Dohromady by mohly utvořit takzvané agregační bloky, tedy soustavu několika různých zdrojů i spotřebičů, které mohou svůj výkon upravovat podle potřeby.

„Nyní je tu velký boom baterií. Poskládat je dohromady s kogenerační jednotkou může dávat velký smysl právě při vykrývání energetické nedostatečnosti při odchylkách a výkyvech. V létě, kdy máme přebytky výkonu, je můžeme přesunout na pozdní hodinu, a kogenerace zase pomáhají přes zimu, kdy dodávají jak energii, tak flexibilitu,“ komentuje Jiří Mlynář, šéf nákupu energií E.ON Energie. O agregaci i flexibilitě debatoval spolu s dalšími odborníky během sedmnáctého ročníku Dnů kogenerace, které pořádalo sdružení COGEN Czech.

Podobný smysl by mohlo mít třeba uskupení bioplynových stanic. „Výhodné je také poskládat agregační blok z více různých zařízení, a to jak z pohledu míry opotřebení technologií, jako jsou třeba baterie, tak z pohledu rychlosti startu, velikosti nebo vhodnosti zdroje,“ komentuje.

Právě kombinace rychlých zdrojů, tedy baterií nebo kogenerací, je skvělá na mikromanagement. Když se doplní velkým zdrojem, který je v případě potřeby schopný vyrobit větší množství elektřiny, například soustavou plynových nebo přečerpávacích elektráren, dává ekonomický i energetický smysl. Ideální situace nastává, když se poskládá agregace rovnou s komoditou, čehož je možné dosáhnout zejména ve výrobním sektoru.

E.ON nabízí možnosti spolupráce plynovým kogeneracím, kdy zajišťuje do odběrných míst ocenění na spotu i fixní cenu. Společnost sice v posledních měsících neuzavřela příliš dlouhodobých kontraktů, na trhu s flexibilitou ale aktivně zůstává i nadále, vysvětluje také Mlynář.

„Flexibilita je něco, čeho máme na trhu málo, ale chtěli bychom ji mít. I proto investujeme do velkých baterií všude po Evropě,“ dodává Mlynář. Do baterií investuje i mnoho dalších velkých hráčů na trhu. Rozhodně ale nebudou stačit, potřebná je právě kombinace s dalšími a jinak fungujícími zdroji.

Za podpůrné služby víc než za samotný prodej

Tomáš Mužík, ředitel společnosti Nano Energies, také zdůrazňuje důležitost flexibility na energetických trzích. Flexibilita je vnímána z dvojího pohledu, jednak ta obchodní, která se snaží udržet ideální cenovou hladinu v průběhu dne, pak ta podpůrná, která udržuje stabilitu celé sítě.

Podle Mužíka jsou ideálním podpůrným zdrojem třeba plynové elektrárny. Jejich provozní náklady kolem sta eur za megawatthodinu jsou ekonomicky výhodné, pokud dokážou využít výkyvů cen na denním trhu, kde mohou ceny v krátkých obdobích přesáhnout 200 eur za megawatthodinu.

Mužík vysvětlil, že pokud máme například plynové zdroje, které jsou obvykle schopné rychle reagovat, můžeme optimalizovat jejich provoz tím, že je aktivujeme jen v případě, kdy je to ekonomicky výhodné. Připomněl, že cena za rezervaci podpůrné služby v letošním roce dosahovala v průměru kolem 22 eur za megawatt a místy až 30 eur.

Nano Energies se podle Mužíka snaží optimalizovat provoz zákaznických zařízení tak, aby generovaly co největší výnos. „Snažíme se poskládat celodenní spotřeby a výroby tak, abychom prodali co nejvíc. U každého zákazníka se rozhodujeme, zda se mu v ten moment vyplatí spíš prodávat komoditu, nebo nechat běžet stroj jen pro podpůrné služby,“ vysvětluje. Někdy se druhá možnost vyplatí víc.

Od přechodu na nové regulační rámce očekává pokles cen za rezervace flexibilních zdrojů. Klíčovým faktorem úspěchu pak bude právě schopnost obchodovat a optimalizovat využívání zdrojů.

Úvodní foto: Freepik