Tepelné čerpadlo využijete celoročně. Pořídit si ho můžete i během zimy

V létě chladí, v zimě topí. Tepelné čerpadlo může být užitečným pomocníkem nejen v udržování konstantní teploty, ale také při úsporných opatřeních celé domácnosti.

Blíží se topná sezóna a mnoho majitelů nemovitostí uvažuje nad tím, jak během zimy ušetřit co nejvíce peněz. Jedním z možných řešení je instalace tepelného čerpadla, je ale třeba zvážit vhodný výkon i finanční návratnost konkrétní nemovitosti. Pokud již majitel domácnosti tepelné čerpadlo vlastní, neměl by podcenit každoroční servis a prohlídku od školených techniků, připomínají odborníci.

„Tepelné čerpadlo nemusí sloužit pouze k vytápění, ale také ke chlazení či ohřevu vody. Je tedy pravděpodobné, že většina majitelů tepelných čerpadel ho užívá celoročně, a s příchodem topné sezóny tak nemusí být spojeny speciální rituály,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel Jan Potucký.

Doporučuje, aby se každý majitel tepelného čerpadla řídil pokyny instalační nebo servisní firmy a nechal tepelné čerpadlo kontrolovat vždy ve stanovených časových intervalech. Pokud by nastala komplikace v komunikaci s instalační firmou, Potucký doporučuje obrátit se přímo na výrobce.

Výrobce tepelných čerpadel Daikin doporučuje totéž, pravidelná servisní prohlídka proškoleným technikem se vyplatí a zaručí dlouhou životnost technologie i její spolehlivé fungování. Pravidelné servisování je také obvykle podmínkou prodloužené záruky, kterou mnozí výrobci poskytují navíc k základní dvouleté záruční době.

„Uživatel sám pak může provést vizuální kontrolu jednotek a viditelných částí potrubí, odstranit listí a další nečistoty z vnější strany venkovní jednotky. Před zahájením topné sezóny je také vhodné odvzdušnit radiátory,“ doporučuje Jana Mašatová ze společnosti Daikin.

Instalace je možná kdykoliv

Vhodná doba na pořízení tepelného čerpadla je právě díky jeho celoročnímu využití kdykoliv. Obvykle se jedná o rozhodnutí, které spotřebitel činí, když je připraven na změnu typu vytápění nebo je k tomu nucen okolnostmi, například dosloužením stávajícího kotle.

„Rozhodnutí, jakým způsobem vytápět svůj domov, je velmi zásadní a žádný spotřebitel by jej neměl uspěchat. Obzvláště u tepelného čerpadla je nezbytné důkladně promyslet, jak jej budeme využívat. Dobrá specifikace totiž dokáže ušetřit desetitisíce na ročních nákladech,“ vysvětluje dále Potucký.

„Chcete topit nebo i chladit? Pro kolik osob budete nemovitost vytápět? Kolik stupňů je pro vás komfortních? Chcete vytápět celý den, i když jste v práci? Tepelné čerpadlo totiž od ostatních způsobů vytápění odlišuje především prvek smart home. Můžeme si jej tedy nastavit tak, aby vytápělo nebo i chladilo na danou teplotu, jak potřebujeme. Když pak nejsme doma, tepelné čerpadlo jednoduše teplotu sníží na vámi požadovanou výši,“ dodává.

Asociace tepelných čerpadel pro zájemce a zákazníky připravila Desatero, které vysvětluje jednotlivé etapy procesu pořízení tepelného čerpadla. Se specifickými dotazy je pak možné se obracet na e-mailovou adresu info@avtc.cz.

Vhodný výkon i spolehlivý výrobce

Instalace nového zařízení trvá obvykle jeden až dva dny, montážní firmy se přitom snaží omezit dobu bez vytápění a teplé vody pro domácnost na minimum. Vhodné je také věnovat čas výběru spolehlivé firmy i adekvátně výkonné technologii, která bude odpovídat potřebám domácnosti.

„Důležitý je pečlivý výběr spolehlivého výrobku a montážní firmy proškolené výrobcem. Profesionální instalační firma navrhne vhodný typ, model a výkon tepelného čerpadla, pokud již není navržen v projektu. Probere se zákazníkem tepelné ztráty domu a jeho očekávání tepelného komfortu, při rekonstrukci prověří také stav otopné soustavy a situaci v kotelně,“ vysvětluje Mašatová.

Za Daikin doporučuje zvolit tepelné čerpadlo od renomovaného výrobce s dlouhou historií na trhu. „Kromě prověřené kvality výrobku nabízí také dlouhodobý a spolehlivý servis a zaručí dostupnost náhradních dílů. Podívejte se také na historii zakázek a reference montážních firem – ať už na jejich webových stránkách, na Googlu nebo třeba na Refsite či podobných službách,“ dodává.

Na instalaci tepelného čerpadla je také možné využít dotaci, která dokáže snížit cenu až o třetinu. Právě vysoké vstupní náklady totiž bývají největší překážkou pro jeho pořízení. „V případě komplexních renovací a pořízení dalších prvků snižujících náklady na vytápění lze navíc dosáhnout i na kombinační bonusy, a tím celý nákup ještě více zvýhodnit,“ doporučuje Potucký.

Přes čtvrt milionu tepelných čerpadel

V roce 2023 bylo na tuzemský trh podle údajů Ministerstva obchodu a průmyslu dodáno 55 tisíc kusů tepelných čerpadel, což sice znamená mírný pokles, ten je ale nejspíše způsobený vysokým zájmem o tepelnou soběstačnost z roku 2022. Většina trhu je pokryta tepelnými čerpadly vzduch-voda a celkem je v Česku přes 286 tisíc zařízení.

„Potenciál úspor energie a emisí se stále více zaměřuje na budovy a tepelná čerpadla, která mohou s postupnou decentralizací energetiky přispět k flexibilitě sítě a výhledově i poskytování služeb výkonové rovnováhy. To vše jsou služby, za které budou jejich provozovatelé finančně odměněni,“ vysvětluje Ondřej Šumavský, manažer strategického rozvoje Svazu moderní energetiky.

„Majitelé budov tak mohou zvýšit zisky a snížit své provozní náklady. Na akci Pro moderní Česko představíme příklady dobré praxe ze zahraničí, které ukazují ekonomické výhody a efektivitu těchto řešení, což otevírá cestu pro jejich úspěšnou implementaci i v České republice,“ dodává.

Událost Pro moderní Česko se koná v Plzni 5. listopadu. Účast na akci je zdarma, stačí se jen zaregistrovat na stránkách Svazu moderní energetiky. Součástí dne bude také možná prohlídka vývojové laboratoře společnosti Daikin.

Úvodní foto: Freepik