Na tyto dotace se bál sáhnout i Babiš nebo ODS: Nová zelená úsporám slaví deset let

Program je mimo jiné důkazem, že úspěšný dotační projekt, který pomáhá domácnostem snižovat účty za energie, může fungovat bez ohledu na to, jestli je u moci pravice, nebo levice.

Pavel Baroch

13. 10. 2024

Politici hojně kritizují, co jejich předchůdci ve vládních křeslech udělali špatně nebo neudělali vůbec. Existují ovšem i výjimky, kdy si na úspěšně zavedený projekt nedovolí nikdo sáhnout, dokonce ani Andrej Babiš, který jinak kritizuje snad úplně všechna politická rozhodnutí od počátku 90. let (samozřejmě až na ta svá).

A mezi tyto bílé vrány patří také program Nová zelená úsporám. Jeho princip, zaměření a význam totiž vyhovuje všem, každému přináší něco pozitivního. Připomeňme, že Novou zelenou úsporám zaváděl před více než deseti lety tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS. Navázal tím na program Zelená úsporám, který v roce 2009, tedy před patnácti lety, spustilo Ministerstvo životního prostředí pod vedením Martina Bursíka ze Strany zelených.

Když se ODS ujímala ekologického resortu, mluvili někteří její členové o tom, jak pod jejich vedením poteče zelená krev – ale zelený dotační program pro domácnosti strana zachovala. Poté se v čele ministerstva vystřídalo několik politiků za KDU-ČSL a ANO, ale dotační projekt frčí dál, byť třeba s krátkými přestávkami.

Nová zelená úsporám ale nevyhovuje jen politikům, kteří se mohou svým voličům chlubit, kolik peněz jim rozdali, ale především domácnostem, které díky dotacím na zateplování nebo pořízení moderních zdrojů tepla ušetří nemálo peněz. „Renovujte hned, ušetřete už napořád,“ zní výstižné motto dotačního programu, díky němuž se i zvyšuje komfort bydlení. Připomeňme, že za celou dobu své existence podpořil stovky tisíc projektů za vyšší desítky miliard korun, když průměrná dotace se blíží částce 200 tisíc korun.

Zapomenout nesmíme na životní prostředí, které je díky energetickým renovacím „ušetřeno“ od emisí skleníkových plynů a dalších škodlivin včetně rakovinotvorných látek. Ostatně právě zlepšení kvality ovzduší je hlavním cílem programu.

Nová zelená úsporám pomáhá celé tuzemské ekonomice: rekonstrukce a modernizace rodinných i bytových domů a instalace obnovitelných zdrojů energie dávají práci stavebním a dalším firmám, ale i jednotlivým řemeslníkům z daného regionu. Do republiky se rovněž nemusí dovážet tolik zemního plynu – pokud majitelé rodinných domů přešli například na vytápění tepelným čerpadlem.

Další nespornou předností programu je, že peníze na dotace pro domácnosti neputovaly a neputují přímo ze státního rozpočtu, ale z prodeje emisních povolenek, respektive z evropských fondů. Nepochybně je možné mu vytknout jisté nedostatky, jako ostatně jakémukoli subvenčnímu titulu, protože nic není ideální a není možné se zavděčit každému. Otázkou například je, zda by finanční podpora na jednotlivá opatření nemohla být vyšší.

Podcast Pod proudem: Na domácí úspory v NZÚ šlo už 80 miliard. Zájem o NZÚ je po 10 letech od startu stále obrovský

I tak ale platí, že Nová zelená úsporám je nepochybně nejefektivnější (a nejdéle trvající) dotační program určený na energetické úspory rodinných a bytových domů. A že ho velmi kladně hodnotí i jiné státy, které se úspěšným českým programem snaží inspirovat, a rovněž Evropská komise. Bruselu se kromě jiného zamlouvá efektivnost vynaložených nákladů. Program pomohl ušetřit miliony tun oxidu uhličitého a domácnostem miliardy korun.

Nová zelená úsporám prošla za celou dobu své existence množstvím úprav a modifikací, ale její podstata zůstává stejná. Mezi ty nejzásadnější nepochybně patří „odlehčená“ verze programu, tedy Nová zelená úsporám Light, která míří na nízkopříjmové domácnosti, nebo Oprav dům po babičce zaměřený na mladé rodiny.

Za rok, na podzim 2025, se konají sněmovní volby a je dost možné, že se vládní kabinet opět celý promění a na ministerstva nastoupí noví politici. V tom případě je možné očekávat množství změn, přičemž některé budou nejspíš hodně radikální (viz třeba přístup k důchodové reformě). Co se ale s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou zásadně nepromění, je program Nová zelená úsporám.

Ilustrační foto: Pixabay