Ženy tvoří polovinu pracovního trhu. Technologické obory na ně musí více cílit, shodují se odborníci

Rodiče, kteří preferují dřívější návrat do práce, nemají kam umístit své děti. Pomoct mohou částečné úvazky, byť samy o sobě nestačí.

Více žen v oboru, větší flexibilita pracovních úvazků, podpora rodičovství, rychlejší implementace legislativních změn a nástup Lex OZE III do praxe. I tak by se dala shrnout úterní diskuzní akce Pro moderní Česko: Moderní energetika plná nových příležitostí.

V technologických oborech chybí kvalifikovaní pracovníci, shodli se zástupci různých sektorů energetiky. „Minimálně 50 procent potenciální pracovní síly přitom není využíváno tak, jak by mohlo,“ uvedla do problematiky nerovnosti pracovních příležitostí mužů a žen moderátorka Lenka Kovačovská.

Mezi překážky, kterým musí ženy čelit, patří často neefektivní rozdělení rolí v domácnosti a v péči o děti, chybějící možnosti, kam dítě během pracovní doby umístit, nebo nedostatek podpůrných programů pro ženy „sendvičové generace“. Tedy věkové skupiny, která se stále ještě stará o své děti, současně se k tomu ale přidává i péče o vlastní stárnoucí a třeba zdravotně omezené rodiče.

Kombinace podnikání a mateřství

„I když máme relativně hodně žen, které technické obory vystudují, málokterá z nich v oboru zůstane,“ dodává Kovačovská. Pomoci by přitom mohla flexibilnější pracovní doba nebo vstřícnější přístup zaměstnavatelů. Stejná problematika se mnohdy týká pochopitelně také mužů, kteří mají zájem být na rodičovské dovolené.

„Pokud chceme do pěti let docílit 35procentního nárůstu studentů technických škol, musíme logicky cílit především na dívky,“ vysvětluje Markéta Filipenská ze společnosti Empowering student entrepreneurs, JIC. Studentky jsou ale mnohdy od studia technologických oborů odrazovány ať už ze strany rodičů, nebo učitelů.

Chybí také začínající podnikatelky a startupistky, které by přicházely s novými nápady. Filipenská vysvětluje, že dívky v sobě mají podnikavého ducha úplně stejně jako chlapci, chybí jim ale nejen společenská podpora pro začátek podnikání.

„Kluci například neřeší, jak budou muset skloubit začátek podnikání s mateřskou. Dívky si to ale uvědomují už během studia na škole,“ dodává Filipenská. I proto se mnohé z nich rozhodnou vzdát odbornou kariéru v technologiích a věnovat se něčemu, co jim umožní větší svobodu a volnost pro případnou kombinaci podnikání a mateřství.

Částečné úvazky situaci nezachrání

Český trh s technologiemi je totiž konzervativní jak nastavením smýšlení společnosti, tak legislativně. „Dnešní zákoník práce vychází pořád ještě z 60. let, proto je tam problém s flexibilitou nebo rychlými adaptacemi na změny trhu práce,“ vysvětluje Markéta Schormová ze Sekce zaměstnanosti a trhu práce Hospodářské komory ČR.

Nejrizikovější skupinou, na které zákon myslí často zastaralým způsobem, jsou pak právě rodiče malých dětí nebo senioři. „U těchto dvou skupin musíme hledat inovativní řešení,“ dodává.

„Je potřeba dostat ženy na trh práce, zkrátili jsme proto rodičovskou dovolenou, což bylo hojně kritizováno, je to nicméně potřeba pro udržení konkurenceschopnosti. Navíc jsme zavedli slevu pro zkrácené úvazky,“ vysvětluje Benjamin Činčila (KDU-ČSL) z Ministerstva práce a sociálních věcí. Sleva by měla motivovat zaměstnavatele k tomu, aby tuto možnost svým pracovníkům umožňovali.

Podle Schormové ale zaměstnanci částečné úvazky mnohdy nechtějí využívat. Jednak si nemohou dovolit nižší příjem, jednak se snížení odpracovaných hodin promítne do důchodového výpočtu. Ideálním řešením je podle ní flexibilita přístupu k práci alespoň tam, kde je to reálné. Tedy například vlastní rozvrh pracovní doby nebo home office.

Dětské skupiny i rodinná výpomoc

„Na rodičovské dovolené je navíc zhruba 98 procent žen, ačkoliv nabízíme i různě flexibilní otcovské možnosti, jak se zapojit. Příliš se ale nevyužívají,“ dodává Činčila. I tato skutečnost se promítá do faktu, že mají ženy nižší plat než muži.

Když už se ale rodiče dokážou vzájemně podpořit a udržet kariéru obou z nich, mnohdy narazí na to, že nemají na výběr, kam své malé dítě umístit. „Dnes už máme 24 tisíc míst v dětských skupinách, jsou tam ale velké regionální rozdíly. Jsou lokality, kde je míst dostatek, a jsou lokality, kde je naopak dětských skupin zoufalý nedostatek,“ upozorňuje Činčila.

Ministerstvo nyní připravuje novelu, která by umožnila podporované hlídání jen skutečně malých skupin do čtyř dětí. Jeden z rodičů, který by se rozhodl zůstat se svým potomkem doma na rodičovské dovolené, by i za přispění státu mohl hlídat také například děti svých příbuzných nebo sousedů. Nemusel by přitom podléhat tak přísným bezpečnostním a hygienickým normám, jakým podléhají školky nebo právě dětské skupiny.

Jednou z organizací, která se zasazuje o podporu žen nejen v technologických a energetických oborech, je například platforma WINNIE, která nad diskuzí držela záštitu. „Chceme pracovat s příklady inspirujících žen třeba právě pro ty, které po mateřské ztratily z různých důvodů zájem o návrat do technologických oborů,“ popisuje Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky a zástupce platformy WINNIE.

Událost Pro moderní Česko: Moderní energetika plná nových příležitostí se konala 8. října v Brně v průběhu Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno. Akci pořádal portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky, Aliancí pro bezemisní budoucnost a BVV Living Lab.

Úvodní foto: Kristýna Čermáková