Žen je v energetice stále ještě málo. Potřebují flexibilní úvazky i vstřícné zaměstnavatele

Třetina pozic v oboru obnovitelných zdrojů je obsazena ženami, chybí ale ve vrcholových pozicích a musí čelit mnoha překážkám i předsudkům.

Ženy jsou v oboru obnovitelných zdrojů zastoupeny relativně hojně v porovnání s jinými technickými směry. Přesto jich je stále málo. Podle zprávy organizace Irena bude do roku 2030 existovat 38 milionů pracovních míst v oblasti obnovitelných zdrojů a 74 milionů pracovních míst různě souvisejících s energetickou transformací. Nově vzniklé pozice tak nabízejí příležitost proniknout do technologických oborů i ženám.

Podle studie ženy v tuto chvíli celosvětově obsazují zhruba třetinu pracovních míst v obnovitelných zdrojích, většinou se ale jedná jen o administrativní funkce. Výrazně horší poměr mužů a žen je poté ve vrcholových nebo odborných pozicích. „Rozdíl mezi muži a ženami je způsoben mimo jiné nerovným přístupem ke vzdělání, omezeným přístupem žen k technickým dovednostem a příležitostem ke školení a také nespravedlivými firemními politikami,“ vysvětluje výzkumný tým Irena.

Podle statistik z roku 2022 jsou také mzdy žen v energetických oborech výrazně nižší, než je tomu u mužů, a to dokonce o 19 procent. To je horší nepoměr, než jaký panuje v neenergetických oborech. Pro statistiku byly srovnávány ženy s muži se stejným vzděláním a zkušenostmi, není proto možné odkazovat se na rozdílné vstupní podmínky.

V Česku ženy v energetice obsazují zhruba 10 procent vyšších manažerských pozic, mimo energetické obory je to necelých 14 procent. Ani tam tedy není situace výrazně lepší. Ženy chybí také ve výzkumu. Na patentech inovativních řešení se podílí zhruba z jedné čtvrtiny, a to mnohdy jen jako spoluvýzkumnice. To je ale způsobené minimem žen, které se hlásí za odborné a technologické obory.

Spolků a společností, které se snaží podpořit ženy v energetických oborech, přibývá. Jednou z nich je také platforma WINNIE, která propojuje inspirativní ženy v inovacích. Odborně ji zajišťuje Svaz moderní energetiky ve spolupráci s kreativní agenturou KALEIDOO.

Žen není nikdy dost

„V energetice není dost žen, obecně v těch techničtějších oborech žen moc není. Chybí nám tam,“ říká v podcastu Pod Proudem Darina Merdassi, ředitelka skupiny Decci. „V ten okamžik, kdy se rozhodujete mezi budováním kariéry nebo zakládání rodinného života, z toho oboru ženy zmizí,“ vysvětluje.

Podle Merdassi v Česku neexistuje dostatečná podpora, aby ženy mohly zvládat obojí dohromady. „Je to jeden z faktorů, který je zásadní a hraje v tom roli. Mě podržela naše společnost Decci, že se nám podařilo nastavit vhodný režim flexibilního úvazku. Když byly děti hodně malé, potřebovali jsme si vyjít vstříc. V naší společnosti to ale není samozřejmostí,“ komentuje.

Právě tím se ale mnoha dalším společnostem otvírá prostor pro zlepšení, systém by měl umožnit ženám zůstat v pracovním prostředí, když o to stojí. „Když tu možnost nemáte a ztratíte se ze systému na tři až pět let, těžko se vrací zpátky,“ dodává Merdassi.

Také je důležité, aby ženy odhodily předsudky a nebály se přihlásit na odbornou technologickou pozici.

Překážkám, kterým musí ženy v energetice čelit, i tomu, co pro ně mohou udělat zaměstnavatelé, se bude věnovat debata Pro moderní Česko: Moderní energetika plná nových příležitostí, která se uskuteční 8. října od 16:00 v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Mezi panelisty vystoupí Marian Jurečka, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí (KDU-ČSL), Markéta Schormová ze Sekce zaměstnanosti a trhu práce Hospodářské komory ČR, a Markéta Filipenská z Empowering student entrepreneurs, JIC.

V druhé části události Pro moderní Česko budou diskutovat o možných řešeních moderní energetiky Zuzana Krejčiříková, ředitelka útvaru Public Affairs skupiny ČEZ, Darina Merdassi, CEO skupiny Decci, a Pavel Šolc, člen představenstva ČEPS. Událost je zdarma, pro účast je nutné se zaregistrovat prostřednictvím formuláře.

Úvodní foto: Freepik