Série Pro moderní Česko míří na Mezinárodní strojírenský veletrh do Brna

Experti se v debatách zaměří na postavení žen v moderní ekonomice nebo flexibilní energetická řešení.

Ondřej Novák

24. 9. 2024

Roadshow Pro moderní Česko, kterou organizuje Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Státním fondem životního prostředí, tentokrát zamíří do Brna. V rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu se můžou návštěvníci těšit hned na dvojici debatních panelů.

Energetická transformace se stává jedním z klíčových trendů současnosti. Mění nejen to, jak vyrábíme a spotřebováváme energii, ale také přináší nové příležitosti na pracovním trhu a v oblasti technologických řešení. Důraz je kladen na dvě zásadní oblasti: rozvoj lidských kapacit, včetně vyššího zapojení žen a podpory technických oborů, a flexibilitu řešení pro moderní energetiku, kde decentralizace a obnovitelné zdroje energie hrají klíčovou roli. Právě o těchto tématech budeme debatovat přímo na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024, a to 8. října od 16:00 v učebně Archimedes. Mezi pozvanými je například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebo Zuzana Krejčiříková, ředitelka útvaru Public Affairs ve skupině ČEZ.

První debata podpoří rozvoj lidských kapacit pro transformaci energetiky

Transformace energetiky přináší nové pracovní příležitosti a moderní technologie otevírají dveře pro vyšší zapojení žen do tohoto odvětví. Jedním z důležitých faktorů je novela zákoníku práce, která přichází se zásadními změnami. Tato novela dává možnost lepší rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem, a to díky podpoře zkrácených úvazků a investicím do rozšiřování dětských skupin. Tím se vytváří prostor pro oba rodiče, aby mohli efektivně kombinovat pracovní povinnosti s péčí o děti.

Podpora technických oborů je druhým důležitým krokem k zajištění dostatečných lidských zdrojů pro dekarbonizaci a moderní energetiku. Zájem o studium technických oborů je zásadní, protože jen s dostatkem kvalifikovaných odborníků bude možné efektivně čelit výzvám, které s sebou energetická transformace přináší. Inspiraci v tomto směru poskytuje platforma WINNEE, která propojuje ženy působící v oblasti inovací. Tato platforma, odborně zajišťovaná Svazem moderní energetiky ve spolupráci s kreativní agenturou KALEIDOO, slouží jako místo pro sdílení nápadů a vzájemnou podporu.

Na panelové debatě k tomuto tématu vystoupí:

Marian Jurečka, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí (KDU-ČSL)

Markéta Schormová, Sekce zaměstnanosti a trhu práce Hospodářské komory ČR

Markéta Filipenská, Empowering student entrepreneurs, JIC

Existují flexibilní řešení pro moderní energetiku?

Decentralizace energetiky a rostoucí podíl obnovitelných zdrojů, jako jsou solární a větrné elektrárny, vytvářejí prostor pro nová technologická řešení, která umožňují lepší akumulaci energie, její agregaci a větší flexibilitu celého systému. Aktuálně projednávaná novela zákona Lex OZE III přináší zásadní změny pro český energetický trh. Tento zákon umožní rozvoj decentralizovaných zdrojů a posílí možnosti pro rychlou regulaci sítě, což je klíčové pro stabilitu systému s větším podílem obnovitelných zdrojů energie.

O těchto výzvách a nových možnostech budou diskutovat odborníci z oblasti energetiky:

Zuzana Krejčiříková, ředitelka útvaru Public Affairs skupiny ČEZ, která se bude zabývat výzvami novely Lex OZE III

Darina Merdassi, CEO skupiny Decci, představí projekt Energy Nest, který spojuje plynové turbíny a baterie pro rychlou regulaci energetické sítě

Energetická transformace není jen technickou výzvou, ale i výzvou společenskou. Vytváří nové příležitosti pro ženy, které mohou hrát významnou roli v řízení a inovacích, a zároveň volá po větší podpoře technického vzdělávání pro budoucí generace odborníků.

Více o akci a možnost přihlášení najdete na stránce události.

Úvodní foto: Pro moderní Česko