Bez solárů a baterie by se vrátili do pravěku. Firmu po povodni zachránily vlastní zdroje energie

Baterkárnu FENIX zaplavila v polovině září velká voda. Přesto se jí podařilo obnovit částečný provoz velmi brzy, a to především díky vlastním zdrojům energie.

Když po velkých povodních opadla voda, největším problémem byl pro baterkárnu FENIX nedostatek elektrické energie. Chybělo připojení vysokého napětí, obnovení dodávek proudu nebylo možné odhadnout. Díky vlastním bateriovým úložištím a fotovoltaické elektrárně ale mohla společnost expedovat zboží v rekordně krátkém čase už ve čtvrtek 19. září.

„Obnovit výrobu v celém rozsahu bude ještě trvat, nicméně máme velké skladové zásoby hotových výrobků, které by nám měly pomoci překlenout výpadek výroby,“ vysvětlují zástupci firmy na svém LinkedInu.

„I když jsme o takovou zkoušku nestáli, i díky dobrému počasí jsme se po víkendových záplavách přesvědčili, jak silným nástrojem je naše energetické centrum v areálu,“ dodávají. První dva pracovní týdny byli bez přípojky k vysokonapěťovým rozvodům, přesto díky ostrovnímu provozu dokázali obnovit základní provoz včetně příjmu a výdeje objednávek.

Fotovoltaická elektrárna areálu FENIX disponuje výkonem zhruba 900 kW, bateriové úložiště potom kapacitou přes 3000 kWh a výkonem 1440 kW. Úložiště bylo naštěstí umístěno v objektu výroby vysokoteplotních panelů, a tudíž nebylo zaplaveno. Areál vlastní i malou větrnou elektrárnu, která svým výkonem také přispěla.

Jedna výrobní hala byla zaplavená do metrové výšky, zaplavené byly i rozvaděče, které jsou nyní na odpis. „Připravovali jsme se na stoletou vodu a místo ní přišla 250letá voda, podle předběžného šetření pojišťovny,“ komentuje pro Obnovitelně.cz zakladatel společnosti Cyril Svozil.

Veškerá snaha se před vodou uchránit tak byla zbytečná, hlavní dveře areálu kupříkladu prorazila kláda. „Bez diskuze nás pak zachránila právě možnost ostrovního off grid systému, bez něj bychom prvních deset dní akorát kolečkem vyváželi bláto a byli bychom zpět v pravěku,“ dodává Svozil. Díky elektřině ale mohli čistit a sanovat daleko efektivněji a také v nezaplavených částech areálu fungovat i jako firma.

Po svých zkušenostech doporučuje každému výrobnímu areálu, ale i třeba rodinnému domu investovat do adekvátně velké baterie. „Je důležité, aby měla rozumnou kapacitu a nebyla příliš malá. To se potom rychle nabije i rychle vybije, nedá se s ní plánovat,“ dodává.

Úvodní foto: Kamil Czaiński, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons