Dobrá zpráva pro ekologické zdroje: ERÚ zveřejnil podmínky podpory pro kogeneraci

Podpora ekologických zdrojů má investorům přinést jistotu. Na výhodnější podmínky se mohou těšit hlavně majitelé nových zdrojů.

Ondřej Novák

30. 9. 2024

Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil nové cenové rozhodnutí týkající se provozní podpory kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET). Tímto krokem se zaměřuje na podporu vysokoúčinné výroby, která přispívá k úsporám primární energie a ekologičtějšímu fungování energetického sektoru. Nové cenové rozhodnutí vstupuje v platnost okamžitě. V tiskové zprávě na to upozornilo sdružení COGEN Czech.

Cenové rozhodnutí, platné od 1. ledna 2025, stanovuje zelené bonusy na elektřinu z KVET, a to jak pro stávající, tak nově postavené menší výrobny s instalovaným výkonem do 1 MWe, tak i pro dříve postavené větší jednotky s výkonem nad 1 MWe. Výše zelených bonusů se odvíjí od typu energie, provozních hodin kogenerační jednotky a data uvedení výrobny do provozu.

Například pro nově postavené kogenerační jednotky je výše zeleného bonusu na 667 Kč/MWh, zatímco pro starší jednotky je stanovena na 533 Kč/MWh. Starší jednotky nejsou nijak znevýhodněné, protože rozdíl je v investičních nákladech, které vstupují do výpočtu zeleného bonusu, a ty se v posledních letech výrazně zvýšily.

„Výše a struktura nových zelených bonusů pro elektřinu z KVET je podle mého názoru velmi dobře nastavena. Oceňuji, že při přípravě byly zohledněny relevantní technické i ekonomické aspekty. Během veřejného konzultačního procesu nebyla k této části cenového rozhodnutí vznesena žádná zásadní připomínka,“ uvedl Lukáš Dobeš, předseda rady COGEN Czech a doplňuje k tomu: „Tento krok vytváří stabilní a předvídatelné prostředí pro provozovatele kogeneračních jednotek, což je klíčové pro udržení investic a další rozvoj tohoto segmentu energetiky. Věřím, že tyto kroky přispějí nejen k větší energetické efektivitě, ale také k plnění environmentálních cílů České republiky.“

Zelené bonusy pro kogenerační jednotky uvedené do provozu před rokem 2022:

Pro plné zobrazení rozklikněte. Zdroj: ERÚ

Zelené bonusy pro kogenerační jednotky uvedené do provozu po roce 2022:

Pro plné zobrazení rozklikněte. Zdroj: ERÚ

Podpora modernizovaných výroben

Podstatnou změnou v novém rozhodnutí je podpora modernizovaných výroben elektřiny z KVET. Výrobny, které prošly rekonstrukcí mezi lety 2023 a 2024, mohou čerpat zelené bonusy až do výše 428 Kč/MWh, přičemž podmínky podpory jsou přesně stanoveny na základě technických parametrů a provozních hodin.

Tabulky obsahující podrobné údaje o výši zelených bonusů jsou součástí cenového rozhodnutí na stránkách ERÚ.

Stát v letošním roce také poprvé po osmi letech vyhlásil aukci na provozní podporu kogeneračních jednotek. Provozovatelé těchto nízkoemisních zdrojů se do aukce mohli hlásit do 20. září. Aktuálně jsou v Česku v provozu kogenerační jednotky o souhrnném výkonu kolem 500 MW, přičemž za letošní rok přibyly pouhé 4 MW. Jedná se přitom o flexibilní zdroje, které mohou v případě potřeby zaskakovat i za uhelné elektrárny.

Úvodní foto: Pavel Baroch