Green Deal, obnovitelné zdroje, klimatická změna? Většina kandidátů do Senátu o těchto tématech mlčí

Navzdory povodním volby budou, rozhodla Vláda. Voliči, které zajímají udržitelná témata nebo moderní energetika, ale nemají příliš na výběr.

Pavel Baroch

19. 9. 2024

Pokud by se měli voliči před doplňovacími volbami do horní komory parlamentu rozhodovat jen podle toho, jaké je stanovisko kandidátů na Zelenou dohodu pro Evropu nebo udržitelnou budoucnost, budou to mít hodně těžké a jejich výběr bude hodně omezený. U většiny politiků je totiž velká nula.

O sedmadvacet senátorských křesel se v zářijových volbách utká 171 uchazečů. Ti, kteří dostanou od voličů nejvíce hlasů, budou brzy spolurozhodovat o budoucnosti České republiky, hlasovat také o zákonech, které se týkají udržitelného rozvoje, ochrany klimatu nebo dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů. Jak se k těmto zásadním otázkám jednotliví kandidáti, pokud budou zvoleni, postaví, jaká je jejich představa?

Obnovitelně.cz se pokusilo u všech kandidátů dohledat jejich názory na Green Deal, případně i udržitelnou budoucnost nebo obnovitelné zdroje. Vycházelo například z webu Programy do voleb, který nabízí nestranný přehled o stranách, koalicích, kandidátech a jejich programech, ale také z jiných zdrojů. U některých to dalo hodně času najít aspoň nějakou zaznamenanou zmínku, krátký názor.

I tak se u většiny kandidátů nepodařilo dohledat vůbec nic. Zato je v nich spoustu slibů, co všechno udělají pro svůj region, kde kandidují. Vystupují, jako by ani nekandidovali do Senátu, ale spíše do městského nebo krajského zastupitelstva. Například gynekolog a porodník David Rumpík, který kandiduje jako nezávislý na Zlínsku mimo jiné slibuje, že se postará o to, aby sanitka byla v případě potřeby všude v regionu do 15 minut.

Voda občas teče

Pokud se už kandidáti vyjadřují ke Green Dealu, je to většinou v negativním smyslu. Buď se podle nich musí zcela zrušit, což je po evropských volbách nereálné, anebo zcela předělat a upravit. Jedním z obvyklých argumentů proti Zelené dohodě je používání „zdravého rozumu“. Do první kategorie úplného zrušení patří například kandidáti SPD a Trikolóry. „Green Deal je založený na nepravdivých záminkách a jeho dopad na život každého z nás bude opravdu drtivý,“ tvrdí například Jiří Kobza, který kandiduje v Mladé Boleslavi.

Podobně hovoří Michal Švarc z Jablonce nad Nisou: „Ve spojenectví hnutí SPD a politické strany Trikolora usilujeme o slušnou a spravedlivou společnost, která je založena na zdravém selském rozumu, respektu k tradičním hodnotám, právu a spravedlnosti, přirozené rodině, občanským svobodám a národní suverenitě. Stát si má svých občanů vážit, a nikoliv soustavně omezovat jejich životy nesmyslnými agendami typu ´Poručíme větru dešti´ (Green Deal EU).“

V podobném duchu se ale nese rovněž vyjádření ekonomky Markéty Šichtařové, která kandiduje za Svobodné v Praze 4. Tvrdí, že iniciativa, jejímž cílem je dosáhnout v Evropě klimatické neutrality, bude mít obrovské ekonomické dopady. „Povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva. Dnes už se veřejně počítá s tím, že zhruba 25 procent lidí by mohlo propadnout do něčeho, čemu se říká dopravní a energetická chudoba,“ uvedla v červenci ve vysílání CNN Prima News.

„Teď se hraje o to, jestli tomuto šílenství zabráníme ještě předtím, než se spustí, protože to, co tady dnes máme, je úplný začátek. Anebo jestli se to zastaví teprve až za chodu v důsledku toho, že se to zhroutí vlastní vahou, protože všichni zchudneme,“ dodala.

Vladimír Hošek, další kandidát za Svobodné ze Šumperka, se zase opřel do obnovitelných zdrojů energie – OZE. „Tato zkratka není příliš stará, asi necelých 20 let, a touto zkratkou nám zelení ideologové chtěli sdělit, že existují hezké zdroje energie OZE (obnovitelné zdroje energie) a fujtajblové ostatní zdroje energie (z uhlí apod.). Nicméně kouzlo nechtěného nám přineslo mnohem výstižnější obsah této zkratky – občasné zdroje energie. Slunce občas svítí, voda občas teče a vítr občas fouká.“

Ekonom a včelař Oldřich Hájek, který kandiduje jako nestraník za ANO na Zlínsku, má také jasno: „Nesouhlasím se současnou politikou Green Dealu, která ve svých parametrech poškozuje Českou republiku,“ tvrdí Hájek, i když dodává, že „samozřejmě podporuje politiku čistého životního prostředí, ovšem parametry Zeleného údělu se již zcela vymkly z hranic zdravého rozumu“.

Následně vyjmenována všechny zápory včetně politiky emisních povolenek nebo zvažovaného zákazu spalovacích motorů. „Takto nastavená politika Green Dealu postrádá jakýkoliv selský rozum a výrazně poškozuje Českou republiku, její občany a hospodářství,“ dodal Hájek. Jak by se případně měla Zelená dohoda pro Evropu změnit nebo upravit, o tom už nehovoří.

Kritika bez alternativy

Obecně u kandidátů ANO platí, že současnou podobu Green Dealu kritizují, ale nenabízejí jinou alternativu, návrh na změnu. Se Zelenou dohodou pro Evropu jako celku nesouhlasí ani kandidáti koalice Stačilo!, kde je nejsilnější stranou KSČM.

Proti evropskému plánu snižování emisí ale vystupují i někteří politici pětikoalice, ačkoli v programovém prohlášení vlády se píše, že „Green Deal je pro nás příležitostí, jak investicemi do udržitelného rozvoje, čistých a obnovitelných zdrojů a cirkulárního hospodaření výrazně modernizovat českou ekonomiku, zvýšit kvalitu života a zlepšit životní prostředí“.

Například současný mladoboleslavský senátor za Občanskou demokratickou stranu Raduan Nwelati, který obhajuje svůj post v koalici Spolu, jednoznačně konstatoval, že je proti Green Dealu. „Pro žádné opatření v souvislosti se zaváděním Green Dealu jsem nehlasoval a hlasovat nebudu,“ uvedl Nwelati, podle něhož je Zelená dohoda pro Evropu výmysl lobbistických skupin.

„Kterým vůbec nejde o životní prostředí, ale jen o finance z nejrůznějších dotací a o byznys a peníze, a zneužívají pro tento svůj cíl veřejné mínění a vyvolávání strachu z budoucnosti. Naštěstí veřejnost začíná chápat, že to je nesmysl, a začíná prozřívat, alespoň v to doufám,“ dodal senátor.

Jeho stranický kolega Vít Němeček, dlouholetý ředitel nemocnice v Jablonci nad Nisou, kde také kandiduje v koalici Spolu, hovoří o něco smířlivěji, ale také poměrně radikálně: „Evropská komise a parlament musí zásadně zrevidovat Green Deal - stávající energetickou politiku. Cíl, tedy opustit fosilní paliva, je správný, protože Evropa jich moc nemá a nemůže být vitálně závislá nejen na Rusku, ale ani na podivných režimech v Kazachstánu, Kataru či Alžírsku,“ sdělil Němeček.

Dodal, že cestou nemůže být „bezhlavá ideologie, která je v rozporu s fyzikálními zákony a úrovní technologií a která nám není schopna zajistit dostatek energie v horizontu deseti či dvaceti let“. Podle Němečka nereálné cíle ve snižování emisí oxidu uhličitého a neefektivně vynaložené astronomické částky na podporu obnovitelných zdrojů snahu o omezení fosilních paliv ve skutečnosti brzdí.

Senátorské křeslo na Vsetínsku obhajuje rovněž lidovec Jiří Čunek. Podle jho dřívějšího výroku by Česko mělo dodatečně vyjádřit nesouhlas s celým Green Dealem, což už ovšem není v této fázi reálné. „Neříkáme Green Dealu NE, ale říkáme: Udělejte ho znovu, aby to nebyla jen snůška zbožných přání. Není možné dát cíle a neznat jednotlivé kroky k nim.“

Udržitelnost pro 21. století

Zastánci Green Dealu jsou spíše v menšině. Patří mezi ně i současný senátor Přemysl Rabas, který obhajuje mandát jako nezávislý za SEN 21, podle něhož není Green Deal strašák. „Proměna energetiky je příležitostí, nikoliv hrozbou,“ konstatoval Rabas.

Podle dlouhodobého programu Strany zelených se k ekologické udržitelnosti hlásí také její kandidáti. „Za klíčový problém vyžadující neprodlené řešení považujeme globální klimatické změny, ke kterým u nás přispívají především emise oxidu uhličitého z energetiky a dopravy,“ stojí v programu. „Vždy budeme respektovat trvale udržitelný život – s naplňováním lidských potřeb, ale bez ničení a ohrožování životního prostředí.“

Udržitelná budoucnost je důležitá také pro několik dalších kandidátů, například Pavla Fischera, který v obvodu Prahy 12 obhajuje senátorské křeslo v koalici Spolu a STAN, nebo Marek Hilšer (Praha 2, Piráti + MHS). „Nedávná krize ukázala, že kdo má zdroje energie, má moc, moc nad lidmi. Nejsem velký technologický odborník, ale obnovitelné zdroje jsou podle mě cestou k tomu, abychom byli co nejvíce nezávislí. Na všech. Na Rusku, na šejcích z Blízkého východu, ale třeba také na Spojených státech. Obnovitelné zdroje jsou důležité i při ochraně klimatu,“ řekl před časem Hilšer.

Ve svém obvodu se utká také s oblíbeným egyptologem Miroslavem Bártou, kterého do souboje o senátorský post poslaly TOP 09 a STAN. „Jeden ze Sedmi zákonů říká, že to, co přivedlo civilizaci na vrchol, způsobí nakonec její pád. To se v minulosti mnohokrát stalo. Naše civilizace ale disponuje moderními technologiemi, znalostmi a schopností analýzy. Věřím, že dokážeme najít balanc v našem rozvoji a učinit ho udržitelným. Že dokážeme změnit náš přístup ke zdrojům, naučíme se efektivně recyklovat, zacházet úsporně s potravinami, oblečením atd.,“ uvedl Bárta. Dodal, že udržitelnost se musí stát filozofií tohoto století.

Před časem se k ochraně klimatu přihlásil také legendární hokejový brankář Dominik Hašek, který kandiduje za TOP 09 v Benešově. V krátkém videu s názvem Planeta v nouzi nabádá diváky, ať se shánějí ověřitelná fakta a ptají se, co osobně mohou dělat pro záchranu klimatu.

Úvodní foto: Senát ČR