Voda byla metr vysoko, zaplavila všechny stroje, vysvětluje zakladatel baterkárny Fenix

Povodně v Jeseníkách napáchaly velké škody. Mezi firmami, které voda spláchla, je také společnost Fenix Trading, český výrobce baterií.

Areál výrobce baterií a topných zařízení Fenix Trading byl zčásti zaplaven a přišel o hlavní zdroj elektřiny. „Aktuálně je pro výrobní areál FENIX Group v Jeseníku největší problém absence elektrické přípojky pro výrobní závod – obnovení napájení je základním předpokladem pro alespoň částečnou obnovu dodávek zboží, které je skladem,“ vysvětluje společnost na svém LinkedInu.

Společnosti by proto zatím nejvíce pomohlo obnovení sítě vysokého napětí, žádá proto své partnery o profesionální odbornou pomoc. „Trafostanice v areálu byla zatopena, je potřeba ji vyčistit, vysušit, provést diagnostiku. Pokud někdo disponuje měřicím vozem pro diagnostiku VN kabelů, byla by to velká pomoc. Vedení firmy také řeší souhlas s ČEZ, aby mohla zahájit práce na trafostanici vlastními silami, pravděpodobně už během středy to bude možné. Dobrovolníkům FENIX Group samozřejmě zajistí ubytování,“ dodávají zástupci společnosti.

Podle Cyrila Svozila, zakladatele společnosti, je zatím brzy na odhadování škod, je ale jisté, že budou v desítkách milionů. Voda vypláchla areál ve výši jednoho metru, na některých místech až metru a půl: Poškozeny jsou proto v podstatě všechny zatopené stroje. Část areálu zůstala nedotčena. Až se na místě obnoví vysoké napětí, Svozil doufá, že budou moci pokračovat alespoň v základním plnění rozdělaných zakázek.

„Od úterý již svítí slunce, máme naštěstí super zaměstnance, kteří od samého začátku pobíhají s lopatama. Je potřeba vyklidit všudypřítomné bahno a co nejdříve obnovit provoz,“ komentuje pro Obnovitelně.cz. „Velkou výhodu máme v tom, že sami vlastníme několik velikých bateriových úložišť, která nyní jedou v ostrovním provozu a velice nám pomáhají. Díky nim jsme nepřišli o elektřinu,“ dodává Svozil.

Pomoc nabízejí i svým sousedům. S 30procentní slevou nabízejí občanům zasaženým povodní přenosné elektrické konvektory, které dokážou vysoušet domy. Fenix pochopitelně není jedinou společností, která povodněmi utrpěla. Pomoci dalším je proto možné i finančně, sbírky určené povodním vyhlásily například organizace Nadace Partnerství, Člověk v tísni, Červený kříž nebo ADRA.

Na sociálních sítích se pak formují různé skupiny, které již nabízejí příležitost i pro osobní pomoc při úklidu bahna a trosek, případně sbírají materiální dary v podobě pitné vody, powerbanek, konzervovaného jídla nebo čisticích prostředků.

Úvodní foto: Ilustrační, Ostrava 2024, autor Kamil Czaiński, CC BY-SA 4.0