Největší tepelné čerpadlo na světě bude v Helsinkách. Poskytne teplo 30 tisícům lidí

Projekt rekordně velkého tepelného čerpadla buduje německá společnost MAN. Ušetří 56 tun oxidu uhličitého ročně a disponuje výkonem 33 megawattů.

Tepelné čerpadlo, které nyní buduje město Helsinky pro vytápění svých městských domů, bude disponovat technologií vzduch-voda a výkonem 33 megawattů. V provozu by mělo být již v roce 2026 a aktuálně půjde o největší tepelné čerpadlo vzduch-voda na světě, uvádí server Euractiv. Na tepelné čerpadlo udělila finská vláda státní dotaci, protože se podle ní jedná o projekt výrazně snižující emise skleníkových plynů.

Využití tepelného čerpadla je součástí helsinské strategie klimatické neutrality. V nově vznikající teplárně ho doplní dva 50megawattové kotle, které zajistí teplo i při teplotách 20 stupňů pod nulou. Technologie se navíc spoléhá na nový typ chladiva, které je v případě úniku či likvidace výrazně šetrnější k přírodě než dosavadně využívané alternativy.

„Jakmile bude tepelné čerpadlo dokončeno, výrazně sníží emise oxidu uhličitého způsobené vytápěním, čímž se přiblížíme k cíli nula. Kromě toho nová teplárna pravděpodobně zajistí cenovou stabilitu zákazníkům, protože je její výroba snadno nastavitelná a upravitelná,“ vysvětluje Juhani Aaltonen, viceprezident finské společnosti Helen, která ve své domovině výstavbu čerpadla zaštiťuje v rámci teplárenského komplexu Patola.

Tepelné čerpadlo zajistí německá společnost MAN Energy Solutions. Technologie dodá zhruba 200 gigawatthodin tepla pro asi 30 tisíc domácností, poháněná bude obnovitelnými zdroji energie. Dokáže navíc zahřát vodu až na 90 stupňů, čímž se také odlišuje od většiny jiných tepelných čerpadel. Společnost MAN již postavila podobný, jen trochu menší projekt v Dánsku.

„Projekty městského dálkového vytápění, které využívají klimaticky neutrální technologie, jsou zásadním pokrokem v celosvětovém úsilí o snížení emisí uhlíku. Jsme nadšeni, že naše řešení hraje tuto klíčovou roli při posunu energie vpřed,“ komentuje generální ředitel společnosti MAN Uwe Lauber.

Podle experta ze společnosti Exergie Tomáše Cahy se i v Česku budují velké projekty. Exergie například nyní chystá šestimegawattové tepelné čerpadlo.

„Projekt v Helsinkách je nepochybně zajímavý pro svůj vysoký výkon,“ komentuje Caha s tím, že zástupci společnosti MAN budou o projektu hovořit i v Praze na konci listopadu na konferenci Industrial Heat Pumps v O2 Universum.

V přípravě jsou navíc další nové velké teplárny. Společnost MAN oznámila před měsícem zakázku pro dánskou teplárnu, která postupně skládá svůj výkon z kombinace několika silných tepelných čerpadel. Zařízení bude dodávat až 700 tisíc megawatthodin tepla ročně, čímž pokryje třetinu výroby tepla v Aalborgu a sníží emise oxidu uhličitého až o 210 tisíc tun ročně.

Nabídka německého řešení pomocí technologie vzduch-voda vyhrála helsinskou městskou veřejnou soutěž o nejlepší formu čistého vytápění a nahradila tak jiné návrhy, jako bylo spalování biomasy či dřeva, čímž je Finsko proslulé. 20 procent rodinných domů topí dřevem a dokonce i dnes má 90 procent novostaveb vnitřní kamna na dřevo. Jedná se o levný zdroj pro místní, se snižováním emisí už ale tolik nepomáhá.

Přesto Finsko patří k průkopníkům Evropské unie právě v zavádění tepelných čerpadel. V zemi s necelými 6 miliony obyvatel již bylo nainstalováno zhruba 1,5 milionu zařízení. Oproti tomu Česká republika se svými 10,5 miliony obyvatel nainstalovala do roku 2023 zhruba 286 tisíc tepelných čerpadel.

Úvodní foto: MAN