V USA vzniká největší baterie na světě. Sází na přelomovou technologii

Akumulátor má překonat i většinu přečerpávacích elektráren. Na technologii železo-vzduchové baterie přispěla vláda Spojených států necelými 400 miliony dolarů.

Jednou z největších brzd rozvoje obnovitelných zdrojů jsou nedostatečné kapacity a vysoká cena akumulace. Americký startup Form Energy nyní investuje do nové technologie, která by trh s bateriemi mohla výrazně posílit. Nová železo-vzduchová baterie by měla být zatím nejlevnější dostupnou formou akumulace energie.

Jak informoval server Canary media, americké úřady přidělily projektu financování formou grantu ve výši 389 milionů dolarů na vývoj. Většina peněz půjde do infrastruktury distribuční sítě elektřiny, která poputuje z větrných elektráren do nové baterie. Zhruba 147 milionů pak připadne samotné baterii.

Projekt se buduje v části Spojených států, které se říká Nová Anglie, a zahrnuje Maine, New Hampshire, Vermont, Rhode Island, Connecticut a Massachusetts. Lokální síť je v posledních letech přetížena a právě možnost akumulace energie z obnovitelných zdrojů by mohla výrazně pomoci.

Podle společnosti by navíc cena za takovou baterii měla být jen desetinová oproti konkurenčním lithium-iontovým technologiím.

Baterie by měla být schopna dodávat 85 megawattů po dobu 100 hodin a energii získávat právě z blízkých větrných farem. „Několikadenní úložiště přinese řešení složité výzvy, se kterou musí při distribuci bojovat místní síť,“ vysvětluje Canary Media spoluzakladatel a CEO Form Energy Mateo Jaramillo.

„Form Energy od roku 2017 pracuje na komercializaci něčeho, co přinese čistý a stabilní zdroj energie, což nízkouhlíková síť zoufale potřebuje,“ komentuje redaktor Julian Spector. Konvenční lithium-iontové baterie dokážou zaručit pouze několik hodin výkonu a za vysoké ceny.

Nová železo-vzduchová baterie by měla ukládat energii pomocí procesu rezavění železa a být tak výrazně levnější než konkurence. Svou kapacitou by se také měla stát tou největší baterií na světě – disponovat bude 8500 megawatthodinami. Větší jsou už jen některé přečerpávací elektrárny.

Podle Spectora je důležitým vzkazem také důvěra, kterou projekt skrze grant získal od vlády. Form Energy by menší pilotní projekty měla zahájit již příští rok ve spolupráci s některými společnostmi. Pokud se osvědčí, dá se očekávat nárůst podobných technologií.

„Vzhledem k tomu, že neexistují podobné komerční projekty v provozu, Form Energy zatím buduje důvěru k nové baterii tím, že ukazuje data ze systémů, které jsou již v testovacích provozech,“ komentuje Jaramillo. Přesto je plánovaný projekt největší baterie na světě v Maine zatím ojedinělý. Dodal, že ale brzy oznámí další podepsané smlouvy na stejně velké i větší projekty.

Už 15. srpna společnost oznámila podpis smlouvy například s Great River Energy, pro kterou vytváří také železo-vzduchovou baterii, ačkoliv menšího rozsahu.

Baterie by měla být v provozu nejpozději do roku 2028, bude udržovat stabilní zásobu energie pro celou Novou Anglii, které se obnovitelné energie dostává málo, a musí proto dokupovat drahý zkapalněný zemní plyn. Nové plynovody totiž z ekologických důvodů zablokoval New York. I to je důvod, proč se Spojené státy rozhodly investovat nemalé peníze právě do rozvoje nových technologií.

Dosavadní největší baterií na světě je projekt Edwards & Sanborn, která byla uvedena do provozu v zimě 2024. Disponuje kapacitou úložiště 3287 megawatthodin a je schopná napájet elektřinou 238 tisíc domácností. Jedná se, stejně jako u všech moderních baterií, o lithium-iontovou technologii.

Když zabrousíme do českých krajin, největší tuzemská akumulace se nachází ve Vítkovicích od společnosti ČEZ. Je veliká podobně jako rodinný dům a obsahuje 95 tun lithiových baterií. Výkon baterie je 10 megawattů a pokryje spotřebu 1300 domácností.

Úvodní foto: Tisková zpráva Form Energy, budoucí továrna společnosti