Nejlepší přírodní koupání na konci léta: Kam vyrazit a jak snadno ověřit kvalitu vody?

Hlavně díky přírodním biotopům a zatopeným lomům je čistých míst ke koupání stále dostatek. Naopak pozor na rybníky a přehrady.

Před námi je posledních deset dní do konce prázdnin, během kterých předpovědi slibují návrat tropického počasí. Přinášíme několik tipů na stále ještě kvalitní koupání bez sinic a jiných bakterií. Přehled všech oblíbených koupacích míst nabízí portál Koupací vody, který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Následující výběr vám však rozhodování usnadní. Údaje o kvalitě vody pochází obvykle ze začátku či z poloviny srpna, před návštěvou je proto vhodné je ověřit. V horkých dnech se situace může změnit.

Koupání v Praze a okolí

V Praze je voda vhodná ke koupání hned na čtyřech místech, a to především v přírodních biotopech. Pro návštěvu je vhodné například koupaliště Lhotka, přírodní biotop Radotín, koupaliště Motol nebo koupaliště Divoká Šárka. Nevhodné jsou naopak přírodní koupaliště na Hostivaři nebo koupaliště Šeberák. Pražáky oblíbené koupaliště Lhota za Starou Boleslaví je také dlouhodobě čisté.

Kousek od Prahy nabízí čistou vodu ke koupání také Vyžlovský rybník nebo jezero Poděbrady, naopak pozor na jezero Ostrá. Pokud vám nevadí delší zajížďka, dobré podmínky má i WAKE park Hradec Králové nebo nádherná přehrada Rozkoš.

Brněnský Prígl stále ujde

Přírodní biotopy si obvykle čistou vodu drží déle než umělá koupaliště, není proto divu, že čistou vodou disponuje také biotop Brno-jih v Horních Heršpicích nebo přírodní biotop v blízkosti brněnské přehrady u hotelu Atlantis Rozdrojovice. Samotná brněnská přehrada potom nabízí vodu vhodnou ke koupání, ale s mírně zhoršenými podmínkami, což znamená, že je vždy lepší si vodu zkontrolovat těsně před výletem.

Dobrou kvalitu vody podle posledních údajů hlásí i přírodní biotopy Kovalovice a Oslavany. Obyvatele Zlínska potěší kvalita vody i na populárním koupališti Štěrkáč v Otrokovicích nebo na Přírodním koupališti Albatros u Ostrožské Nové Vsi. Naopak nádrži Pahrbek v Napajedlech je lepší se dle poslední kontroly vyhnout obloukem.

Pozor na rybníky a přehrady

Dobře obstálo také nově založené jezero Most v prostorách bývalého velkolomu. Stejně je na tom i jezero Milada, také bývalý zatopený lom. Naopak největší český rybník, Máchovo jezero, mělo v průběhu sezóny čistou kvalitní vodu vhodnou ke koupání naposledy v roce 2021. Měření ale probíhá pouze v průběhu letní sezóny, tedy od konce května do začátku září. Plavce z jižních Čech potěší kvalita vody v nádrži Borek nebo Lazny. Naopak Lipno a další části Vltavské kaskády jsou spíše na hraně. O poznání lepší je situace na západě Čech kolem Klatov nebo Plzně.

Vysloveně nebezpečná voda ke koupání je ale v Česku také, a to na několika různých místech. Například na Vysočině ve vodních nádržích Trnávka a Sedlice nebo v Ředkovském rybníku. Zakázané je také koupání v horní části vodní nádrže Orlík Podolsko, prostějovské nádrži Plumlov nebo chebské nádrži Skalka.

„Zákaz koupání není ve skutečnosti zákaz, ale spíše informace o tom, že má koupací voda špatnou kvalitu (pozor – na některých místech je koupání zakázáno z jiných důvodů, třeba kvůli riziku utonutí – s tím by se to nemělo plést). Co se týče kvality vody, část lidí odradí informace o špatné kvalitě, část nehezký vzhled vody, který často problémy s kvalitou doprovází (typicky sinicové vodní květy), a části je to jedno a koupou se i přes varování a nehezký vzhled,“ komentuje pro Obnovitelně.cz Dana Šalamounová ze Státního zdravotního ústavu.

Jak a proč škodí nekvalitní voda?

Přes horké dny se především ve stojaté a znečištěné vodě mohou namnožit různé bakterie. Některé jsou neškodné, jiné mohou člověku nepříjemně uškodit. Nejčastěji se můžete setkat se sinicemi. Jejich přítomnost poznáte podle zelené vody, případně podle takové vody, ve které plavou drobné zelené chuchvalce. Právě konec srpna je pak obdobím, kdy sinice takzvaně „kvetou“.

„Je si třeba uvědomit, že problémem při koupání nejsou jen sinice, ale také riziko infekčních onemocnění, cerkáriová dermatitida, případně i další faktory, které se pak také mohou promítnout do hodnocení kvality vody. I když je pravda, že sinice mohou v ČR za největší část špatných hodnocení koupacích vod,“ dodává Šalamounová.

Voda může být kontaminována ale také jinými bakteriemi, a to například E-coli nebo enterokoky. Většina bakterií škodí podobně, může se objevit vyrážka nebo zarudlé oči, některé řasy mohou vyvolat silnější alergické reakce. Ohroženější jsou těhotné ženy a malé děti.

Přítomnost zelené přikrývky vody, drobných částeček pohybujících se při zvíření dna nebo viditelné květy sinic lze okem dobře rozeznat. Někdy je ale voda na první pohled čistá nebo působí pouze zabahněně, přesto může nebezpečné množství sinic obsahovat.

Státní zdravotní ústav vysvětluje, že sinice i řasy lze dobře rozeznat i pomocí triku s PET lahví. „Láhev se zúženým hrdlem (lze použít třeba průhledné lahve od balených vod) naplníme zcela vodou a necháme alespoň 20 minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek (obr. 5) tvořený zelenými organismy ve tvaru „sekaného jehličí nebo zelené krupice“ (a voda přitom zůstane čirá), jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy,“ popisuje server SZU na obrázku.

Státní zdravotní ústav nebo krajské hygienické stanice čistotu vody na mnoha koupalištích pravidelně kontrolují. Je dobré se proto řídit právě mapou Koupací vody nebo si kvalitu zkontrolovat před koupáním pomocí lahve.

Úvodní foto: Marie Čcheidzeová, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons