Konec starých kotlů: kdo požádá o dotaci do konce srpna, vyhne se pokutě

Pouze posledních pár dnů zbývá domácnostem, které provozují kotle na tuhá paliva první a druhé třídy, jejichž provoz bude od 1. 9. zakázán.

Ondřej Novák

21. 8. 2024

Do konce srpna si domácnosti stále mohou zažádat o dotace na výměnu zdroje vytápění. Pokud to nestihnou, riskují pokutu ve výši 50 000 Kč, a to dokonce opakovaně. Zároveň platí, že při volbě nevyhovujícího zdroje tepla mohou náklady na vytápění velmi rychle překonat výši samotné pokuty. Jaké rozumné možnosti tedy opozdilci mají?

Mnoho lidí, kteří nechali řešení na poslední chvíli, čeká po návratu z dovolené nepříjemné zjištění: na samotnou instalaci ekologického zdroje vytápění už nezbývá dost času. Stále je ale možné vyhnout se pokutě tím, že do konce srpna stihnou podat žádost o dotaci. V takovém případě se na ně totiž bude pohlížet jako na ty, kdo nové nařízení neporušují, protože ho již řeší.

„Lidé, kteří právě teď vybírají způsob vytápění pro svůj dům, by si měli uvědomit, že tato investice není na rok nebo dva, ale na 20 nebo 30 let dopředu. Neměli by tedy zbrkle nakupovat nejlevnější variantu, která s sebou přinese dražší provozní náklady nebo v případě plynových kotlů dokonce emisní povolenky,“ říká Jan Potucký, ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel (AVTČ).

Lidé by měli kontaktovat ověřeného dodavatele a konzultovat s ním svoje možnosti. Výše dotace se odvíjí od zvoleného řešení, kterým může být tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Vždy je třeba posoudit situaci konkrétní nemovitosti, její stávající rozvody i tepelné ztráty. Průměrné dodací lhůty pro tepelná čerpadla jsou několik týdnů, takže topnou sezónu i opozdilci stále stíhají.

V případě ponechání starého kotle v provozu domácnosti riskují pokuty, ale také další problémy. Na kotel nemusí získat revizi a v případě pojistné události v domě, kde běží neschválený typ kotle, může pojišťovna odmítnout plnění.

Zda domácnosti a firmy zákaz dodržují, budou prověřovat obecní úřady, které si mohou od provozovatele vyžádat protokol o kontrole kotle na pevná paliva. Podle něj poznají, jaký kotel je v dané nemovitosti v provozu. Pokuta za nedodržení zákazu se může vyšplhat až k 50 tisícům korun a obce ji budou moct ukládat i opakovaně, dokud majitel nezjedná nápravu.

„Tepelná čerpadla mají samozřejmě vyšší pořizovací náklady než ostatní systémy vytápění, na druhou stranu je vhodné si uvědomit, že tuto investici neděláte na rok ani na pět let, ale klidně na dalších 20 až 30 let. A když z nákladů odečtete poměrně štědrou dotaci, ekonomika může rázem vycházet velmi přátelsky k vašemu rodinnému rozpočtu,“ vysvětluje předseda AVTČ Radek Červín a dodává: „Málokdo si uvědomuje, že už za tři roky začnou platit emisní povolenky na vytápění budov. Zatím sice není jisté, o kolik přesně domácnostem navýší faktury za fosilní paliva, ale tento aspekt může velmi výrazně promluvit do návratnosti investice. Nemluvě o tom, že evropská ekologická politika postupně směřuje k úplnému zákazu spalovacích zařízení v domácnostech. Z tohoto pohledu zůstávají tepelná čerpadla jediným perspektivním ekologickým zdrojem vytápění do budoucna.“

Zdroj: Tisková zpráva

Úvodní foto: Pixabay