Aktuality

Advertoriál

Zákaz starých kotlů nastane už za dva týdny. Poslední šance získat místo pokuty dotaci

Od 1. září začne platit zákaz kotlů na tuhá paliva první a druhé třídy. Zároveň budou zrušeny kotlíkové dotace. Částky z dotačního titulu Nová zelená úsporám budou sníženy.

Asociace pro využití tepelných čerpadel radí lidem, kteří stále topí neekologickými kotly, aby si do konce srpna zažádali o dotace na výměnu zdroje vytápění. Pokud tak neučiní, riskují pokutu ve výši 50 000 Kč, a to dokonce opakovaně. Vhodnou náhradou kotlů může být právě tepelné čerpadlo, které představuje ekologický a efektivní způsob vytápění i chlazení.

Lidé, kteří právě teď vybírají způsob vytápění pro svůj dům, by si měli uvědomit, že tato investice není na rok nebo dva, ale na 20 nebo 30 let dopředu. Neměli by tedy zbrkle nakupovat nejlevnější variantu, která s sebou přinese dražší provozní náklady nebo v případě plynových kotlů dokonce emisní povolenky.

Podle statistiky EHPA (European Heat Pump Association) mají v Evropě nejvyšší podíl prodaných tepelných čerpadel severské země. Ve Finsku si pořídilo tepelné čerpadlo 70 domácností z 1 000. V Norsku 60, ve Švédsku 40, v Estonsku 32 a v Dánsku 30:

Jedná se o důkaz toho, že tepelná čerpadla si hravě poradí s chladným severským podnebím. To znamená, že v našich podmínkách fungují ještě efektivněji. Lidé v severských zemích si nejčastěji pořizují čerpadla typu země-voda, která se hodí přesně pro zimní podmínky. Nicméně čerpadla typu vzduch-voda tam také nabývají na síle, protože s postupným zvyšováním jejich účinnosti začínají být zajímavá už i pro obyvatele chladných oblastí. Severským fenoménem jsou čerpadla vzduch-vzduch a typicky v Norsku tvoří většinu trhu, protože tamní domy často nemají otopnou soustavu.

Skandinávské země už dávno mají přesně to, o co my usilujeme – tepelná čerpadla jsou naprosto standardním způsobem vytápění, dokonce se jedná o nejčastější způsob. Když se v severských zemích řekne „topení“, myslí se tím tepelné čerpadlo.

Špatná investice se může prodražit víc než pokuta

Zákaz kotlů nižší než třetí třídy nastane už 1. září 2024, o den dříve navíc skončí dotace na ekologické systémy vytápění. Kdo výměnu nestihne, tomu bude hrozit pokuta až 50 000 korun. Podle odhadů se toto riziko týká až 250 tisíc domácností.

Přestože čas na provedení nezbytné investice se pomalu krátí, rozhodnutí je potřeba pečlivě promyslet, doporučuje Asociace pro využití tepelných čerpadel. V opačném případě totiž mohou v budoucnu vícenáklady na vytápění velmi rychle překonat výši samotné pokuty. Dotace na ekologický zdroj vytápění v podobě tepelného čerpadla či kotle na biomasu lze čerpat až ve výši 95 % investičních nákladů.

„Tepelná čerpadla mají samozřejmě vyšší pořizovací náklady než ostatní systémy vytápění, na druhou stranu je vhodné si uvědomit, že tuto investici neděláte na rok ani na pět let, ale klidně na dalších 20 až 30 let. A když z nákladů odečtete poměrně štědrou dotaci, ekonomika může rázem vycházet velmi přátelsky k vašemu rodinnému rozpočtu,“ vysvětluje předseda AVTČ Radek Červín a dodává: „Málokdo si uvědomuje, že už za tři roky začnou platit emisní povolenky na vytápění budov. Zatím sice není jisté, o kolik přesně domácnostem navýší faktury za fosilní paliva, ale tento aspekt může velmi výrazně promluvit do návratnosti investice. Nemluvě o tom, že evropská ekologická politika postupně směřuje k úplnému zákazu spalovacích zařízení v domácnostech. Z tohoto pohledu zůstávají tepelná čerpadla jediným perspektivním ekologickým zdrojem vytápění do budoucna.“

Kotle nulté, první a druhé emisní třídy měly být původně zakázány od září 2022. Jenže kvůli energetické krizi byla lhůta pro jejich používání nakonec prodloužena o 2 roky, tedy do konce letošního srpna. Zda domácnosti a firmy zákaz dodržují, budou prověřovat obecní úřady, které si mohou od provozovatele vyžádat protokol o kontrole kotle na pevná paliva. Podle něj poznají, jaký kotel je v dané nemovitosti v provozu. Pokuta za nedodržení zákazu se může vyšplhat až k 50 tisícům korun a obce ji budou moct ukládat i opakovaně, dokud majitel nezjedná nápravu.

Trh tepelných čerpadel prožil v krizovém roce 2022 rekordní období. Počet instalací se meziročně téměř zdvojnásobil na více než 60 tisíc. Vysoký zájem o tento systém vytápění potvrdil i loňský rok s více než 55 tisíci instalací, v posledních měsících však již prodeje významně klesají. AVTČ si to vysvětluje zejména krátkodobým poklesem cen zemního plynu.

Lokální topeniště na pevná paliva reprezentují dlouhodobě jeden z největších problémů českého ovzduší. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu pochází 83,7 % nebezpečných jemných prachových částic právě z vytápění domácností. Ještě výrazněji promlouvají kotle do produkci rakovinotvorného benzo[a]pyrenu (97,3 %). Z těchto důvodů státy Evropské unie v souladu s unijní legislativou postupně omezují lokální vytápění fosilními palivy.

Zdroj: Tisková zpráva

Ilustrační foto: Master Therm