Za provoz klimatizace zaplatí rodiny přes léto tisíce korun. Výhodnější je chlazení tepelným čerpadlem

Využívání elektrických zařízení pro chlazení vzduchu považuje za nutné téměř polovina Čechů, kteří jsou ochotni zaplatit za provoz klimatizace v letní sezoně až šest tisíc korun. Podle průzkumu společnosti Stiebel Eltron mnozí lidé také nevědí, že provozně úspornější a ekologičtější je chlazení pomocí tepelného čerpadla.

Pavel Baroch

1. 8. 2024

Prodej klimatizací trhá v letošním tropickém létě rekordy. Podle on-line srovnávače cen Heureka se klimatizace v letošním druhém čtvrtletí zařadily mezi „zákaznické skokany“. Jejich prodej totiž vyskočil o 115 procent. Vysoká poptávka trvá i nadále, za poslední týdny je zájem o mobilní klimatizace více než čtyřnásobný. Někteří prodejci mají dokonce vybraná zařízení vyprodána.

Za příjemnější klima ve svém domě nebo bytě ale domácnosti platí poměrně vysokou cenu. „Klimatizace bohužel patří mezi větší žrouty elektřiny,“ upozorňuje Skupina ČEZ. Dokládá to i aktuální průzkum společnosti Stiebel Eltron mezi více než tisícovkou obyvatel. Vyplývá z něj, že se výdaje na provoz klimatizace mohou za letní sezonu vyšplhat až na 6 tisíc korun.

Bezmála třetina majitelů klimatizací totiž ochlazuje své pokoje přes celé léto, přičemž desetina domácností vybavených klimatizační jednotkou zaplatí za její provoz měsíčně tisíc až 1,5 tisíce korun. Čtvrtina dotázaných uvedla výdaje mezi pětistovkou a tisícikorunou, třetina pak měsíčně zaplatí méně než pět set korun.

„Čtvrtina majitelů zároveň pomocí vícero jednotek klimatizuje celý byt či dům a nejen místnost, ve které tráví delší čas nebo například ložnici. Tím, že klimatizace patří mezi spotřebiče náročné na spotřebu elektřiny, může mít její provoz v takovém měřítku poměrně zásadní dopad na rozpočet domácnosti,“ říká David Šafránek ze společnosti Stiebel Eltron.

Skupina ČEZ zveřejnila několik jednoduchých zásad, jak provozní výdaje za klimatizační jednotku snížit. V první řadě se vyplatí investovat do dražšího zařízení, ale s nižším příkonem, a tedy úspornějšího. „Abyste klimatizaci používali efektivně a úsporně, před zapnutím nejprve vyvětrejte. Klimatizaci pak nastavte na nízkou teplotu. Jakmile začnete pociťovat ochlazení, ztlumte ji. Vždy by měla ale v začátku jet na maximální výkon a již se zavřenými okny,“ doporučuje ČEZ.

Maximální rozdíl 7 stupňů

Platí také pravidlo, že na 25 až 30 metrů krychlových připadá přibližně 1 kilowatt výkonu. Podle tohoto klíče by se měla vybírat vhodné zařízení do vybraných prostor. Společnost E.ON zase upozornila na správné nastavení a používání klimatizační jednotky. „Obecně platí, že žádoucí teplota v místnosti by se neměla od té stávající lišit o více než 7 stupňů Celsia,“ uvádí E.ON.

Dobře funkční musí být rovněž ventilátor, aby pracoval na plné otáčky k optimálnímu odebírání tepla. Snížením otáček se úspora nedostaví, pouze se v okolí klimatizace bude tvořit studený vzduch a teplo se udrží jen na jedné straně místnosti.

„V horkém létě zkombinujte chlazení místnosti s jejím stíněním – ideální jsou venkovní žaluzie. Ostatně stačí se podívat na domy v Itálii nebo Španělsku – většinou mají okenice s žaluziemi, aby šel interiér dobře zastínit,“ konstatuje E.ON.

Úspornější tepelné čerpadlo

Pak je tu ještě varianta bez klimatické jednotky. Ekonomicky úspornější a zároveň efektivnější může být totiž chlazení pomocí tepelného čerpadla. Jenže podle už citovaného průzkumu společnosti Stiebel Eltron o tom, že lze tepelným čerpadlem nejen topit, ale také chladit, neví více než 40 procent respondentů. A úspornost chlazení pomocí tepelného čerpadla si uvědomuje jen zhruba třetina Čechů.

„Díky tomu, že je tepelné čerpadlo schopné pracovat v tzv. reverzním režimu, dokáže byt či dům nejen vyhřát, ale také ochladit. Pracuje navíc s minimální energetickou spotřebou a oproti klimatizaci má mnohonásobně nižší energetickou spotřebu,“ uvádí David Šafránek, vedoucí technického oddělení ve společnosti Stiebel Eltron.

Vysoká spotřeba energie z provozu klimatizací má negativní dopad nejen na výdaje domácností, ale také na životní prostředí. Toho, že časté užívání klimatizace ve velkém měřítku může škodit kvalitě ovzduší i klimatu si ale průzkumu není vědoma bezmála polovina Čechů.

Ilustrační foto: Pixabay