Požár elektroinstalace a domácí baterie na Olomoucku: Duchapřítomná reakce majitele zachránila rodinný dům

Tentokrát včasně uhašený požár řešili v úterý hasiči na Přerovsku. Oheň zasáhl rozvaděč a baterii u malé střešní fotovoltaické elektrárny.

V úterý řešili přerovští hasiči požár v garáži rodinného domu na Olomoucku. Hořela baterie a rozvaděče připojené ke střešní fotovoltaice. „Díky majiteli, který duchapřítomně zavřel vrata garáže, se oheň nerozšířil do obytných částí domu. Jednotky po příjezdu odpojily přívod elektrické energie a požár v zakouřené místnosti dohasily,“ komentuje mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči škodu odhadují na přibližně 700 tisíc korun a to právě díky včasnému zásahu a uhašení požáru. Využili hasicí přístroje s oxidem uhličitým a prostor odvětrali přetlakovým ventilátorem. Vyhořelé bateriové úložiště poté umístili do dvorního traktu, kde ho kontrolovali termokamerou.

Příčinu požáru nyní zjišťují vyšetřovatelé. Zatím není jasné, zda se jednalo o profesionálně a odborně zapojený systém po revizi, nebo zda byl příčinou požáru zkrat, technická závada nebo vnější důvod. Jedná se ale o další z případů požárů, kdy hořela pouze část celého komplexního systému fotovoltaické elektrárny, nikoliv fotovoltaika jako taková.

Přesto se již v médiích objevily titulky odkazující okamžitě na požár fotovoltaiky, jako například „Požár domácí fotovoltaiky v Přerově“. Baterie, elektroinstalace či solární panely, to je značný rozdíl.

Zjednodušující informace navíc bývá uváděna s dodatkem, že fotovoltaik hoří každý rok čím dál více. To je pravda jen z části. Ano, požárů spojených se solární elektrárnou přibývá, s ohledem na jejich prudce se zvyšující počet ale naopak riziko neroste, jak podrobně uvedeme v jednom z připravovaných článků, který vydáme ještě tento týden.

Další podrobnosti zjišťujeme.

Úvodní foto: HZS Olomouc