Ještě dostupnější soláry pro firmy: stát vyhlásil novou dotaci na fotovoltaiky do 50 kilowattů

Nová státní dotace pokryje až 30 % hodnoty fotovoltaiky a polovinu ceny baterií. Firmy navíc nemusí ani vyhlašovat výběrové řízení na dodavatele.

Ondřej Novák

29. 7. 2024

Solární sektor letos prochází velkou proměnou. Zatímco v minulých letech táhly drtivou většinu poptávky zejména domácnosti, letos se zájem přesouvá spíše do firemního sektoru. Dokládají to data, která Solární asociace získala od distributorů a o kterých jsme na Obnovitelně.cz psali nedávno. Zatímco instalovaný výkon zůstává meziročně takřka totožný (necelých 500 MW v prvním pololetí letošního i loňského roku), počet domácích elektráren spadl o polovinu ze 42 300 na 21 700. Zhruba o čtvrtinu sice propadl za stejnou dobu i počet firemních instalací (z 2900 na 2130), ale průměrná velikost firemní elektrárny se zdvojnásobila z 54,2 kW na 118 kW.

Firemní poptávku po malých a středních elektrárnách do 50 kW instalovaného výkonu nově podpoří i aktuální dotační výzva. V rámci programu OPTAK Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou v pátek 26. července spustilo nový finanční nástroj na podporu solární energie v ČR. Nová dotace pokrývá 30 % hodnoty fotovoltaiky a 50 % hodnoty akumulace bez nutnosti výběrového řízení a stavebního povolení pro firmy, které mají zájem o malé a středně velké fotovoltaické elektrárny. Právě ty se u nás stávají tahouny dalšího rozvoje solární energetiky na místo rezidenčních instalací.

„Solární byznys si musí připustit, že domácí fotovoltaiky jsou na ústupu a pomalu se rozehřívá segment firemních instalací. Potvrzují to i čísla. Letošní počet nových elektráren v prvním půlce spadl na půlku oproti stejnému období roku 2023. Celkový instalovaný výkon ale drží nárůst komerčních instalací,“ uvádí k situaci na trhu s fotovoltaikou Radek Orság, CEO SOLSOL, který je distributorem těchto technologií v Česku.

„Pro firmy to znamená velmi zajímavou pobídku, protože dotace pokrývá 30 % hodnoty fotovoltaiky a 50 % hodnoty akumulace bez nutnosti výběrového řízení a stavebního povolení a složitých dispečerských řízení,“ dodává Orság.¨

Dotaci lze získat při využití zvýhodněného bezúročného úvěru Národní rozvojové banky. Ten lze získat ve výši 500 000 až 3 000 000 Kč se splatností až na 15 let. Lhůta čerpání úvěru je až 2 roky, v případě potřeby pak žadatel může využít možnost odkladu splátek až o 36 měsíců.

Na fotovoltaiku konečně dosáhnou i malé a střední podniky

Výzva nově podpoří pořízení elektráren o výkonu 1 až 50 kW, které budou umístěné na podnikatelských budovách včetně přístřešků pro auta (tzv. carporty) či stavební techniku a sklady materiálu. Podnikatelé mohou dále žádat o podporu na pořízení bateriového úložiště až o dvojnásobku maximálního povoleného výkonu fotovoltaiky, tedy až 100 kWh v bateriích.

Z dat vyplývá, že právě u malých a středních instalací do 50 kWp je finanční pomoc tím, co rozhoduje o větším rozmachu obnovitelných zdrojů v podnikatelském sektoru. „Proto je z našeho pohledu program zacílen velmi přesně i díky možnosti čerpání bezúročné půjčky na dobu až 15 let s odkladem splátek až 36 měsíců. Troufám si říct, že pořízení menší až středně velké firemní fotovoltaiky ještě nebylo tak výhodné a dostupné. Výzvu zároveň vnímáme jako velkou příležitost pro instalační firmy, které se potýkají propadem zakázek kvůli ochlazení rezidenčního segmentu. Pro ně chystáme na míru kompletní řešení, které splňují nastavené dotační podmínky,“ dodává Orság.

Změny v poptávce se promítají i do sektoru instalačních firem, které se v posledních letech zaměřovaly zejména na zákazníky z řad domácností. Nyní se tito dodavatelé fotovoltaických elektráren snaží proniknout i do segmentu firemních solárů. Dotační program pro menší a střední fotovoltaické elektrárny může poptávku na straně firem výrazně rozhýbat.

„Novou podporu pro rozvoj firemních fotovoltaik vítáme. Registrujeme rostoucí poptávku ze strany firem po vlastních obnovitelných zdrojích, protože jim pomáhají snížit výrobní náklady a zachovat konkurenceschopnost. Modernizace energetiky je kromě toho v zájmu celé ekonomiky, nejen příjemců této podpory,“ říká Simona Labudová, výkonná ředitelka Columbus Energy.

Nadále stát poskytuje také dotace na firemní elektrárny o výkonu 10 kW až 5 MW z Modernizačního fondu. Instalace jsou určené na samospotřebu a výzva s alokací 3 miliardy korun trvá do konce letošního roku.

Úvodní foto: Solar Design