Kutilství se nevyplácí: Výbuch domu v Šonově způsobily plyny unikající z podomácku vyrobené baterie

Po měsíci od výbuchu rodinného domu na Náchodsku mají hasiči jasno. Explozi zapříčinila podomácku vyrobená LiFePO4 baterie a nic jiného.

Nezvyklý případ řešili hasiči koncem června na Náchodsku. Silný výbuch srovnal dům téměř se zemí a už podle prvních zpráv za ním stála amatérsky smontovaná baterie k domácí fotovoltaice. Podle expertů, které jsme na Obnovitelně.cz tehdy oslovili, by to byl první podobně rozsáhlý případ exploze tohoto typu baterie, o kterém vědí.

Výsledky šetření zatím prokázaly, že hlavní příčinou skutečně byla baterie LiFePO4. „V zasaženém objektu došlo vlivem blíže neobjasněné provozně-technické závady k poškození článků v bateriovém úložišti fotovoltaického systému. Z poškozených článků se do interiéru objektu uvolňovaly hořlavé plyny vzniklé rozkladem elektrolytu (vodík, methan, etylen aj.),“ komentuje mluvčí hasičů Martina Götzová.

Götzová vysvětluje, že tyto plyny spolu se vzduchem vytvořily uvnitř objektu výbušnou směs, která byla následně iniciována plamenným hořením uvnitř technické místnosti. Došlo k deflagraci vzniklé plynno-vzduchové směsi s tlakovým účinkem, který způsobil destrukci objektu.

Aby bylo silně poškozený dům vůbec možné prohlédnout, využili služeb dronu. Hasiči také vyloučili jiné možné varianty výbuchu, experti totiž od začátku předpokládali, že by baterie tak silný výbuch nezpůsobila a že se na explozi podílela například také plynová lahev či bojler.

„Podobný případ bych čekal spíše u olověné baterie. Ale v tomto typu akumulace je velmi málo elektrolytů k tomu, aby vytvořily dostatečné množství vodíku, který by takovou explozi způsobil,“ říká pro Obnovitelně.cz Tomáš Kazda z VUT.

U tohoto typu bateriových článků by místnost musela být dokonale izolovaná, aby bylo reálné, že se v ní vůbec nějaký explozivní plyn udrží. Což je samo o sobě v rodinném domě silně nepravděpodobné. „I u té olověné baterie bych nečekal výbuch rodinného domu v takovém rozsahu, natož u LiFePO4,“ dodává Kazda.

„Na vině je ale přesto domácí montáž a ne samotná technologie. Na domácí kutilství jsou Češi experti, koneckonců si mnoho lidí přestavuje auta na LPG. Když pak nějaké podobné bouchne, také neviníme auta s LPG, ale neodbornost,“ dodává.

S tím souhlasí i Pavel Hrzina z Fakulty elektrotechnické ČVUT. „Ten výbuch asi možný je, složení plynů je explozivní, ačkoliv je zvláštní, že se toho tolik dokázalo nahromadit v bateriovém boxu. Ale byl to domácí systém, takže tam mohlo být špatně více věcí, které nezjistíme,“ dodává. Selhat podle něj musela primárně BMS, tedy bezpečnostní zařízení, které sleduje stav jednotlivých bateriových článků.

Hrzina proto upozorňuje, že stejně jako by si nikdo neměl bez znalostí instalovat bojler, neměl by se ani pokoušet o instalaci baterií či fotovoltaických systémů. Může dojít k úhoně, k velkému poškození i nevyplacení pojistek. Pokud se podobné případy budou opakovat, je podle něj pravděpodobné, že se pravidla pro elektrotechnické instalace budou zpřísňovat a budou se zvyšovat i pokuty za jejich neodborné zapojení.

Obec vyhlásila pro poškozenou rodinu sbírku a transparentní účet, kde nasbírala již téměř půl milionu korun, přes 100 tisíc se také podařilo vybrat na Doniu. „Dům je pojištěn, ale s ohledem na to, že nebyla provedena revize fotovoltaiky, není jasné možné plnění,“ vysvětlují autoři sbírky.

Aktualizováno: 11:45

Zjišťujeme další podrobnosti.

Úvodní foto: HZS ČR