Analýza: Riziko požárů fotovoltaik se snižuje, jak dokazují reálná data

Fotovoltaických elektráren se staví čím dál tím víc, pravděpodobnost požáru ale postupně mírně klesá. Potvrzují to statistiky od hasičů, distributorů i Solární asociace.

V minulých týdnech mediálním prostorem proletělo hned několik zpráv o zvyšujícím se trendu požárů fotovoltaik. To ale není pravda a data jsou špatně interpretována, jak dokládá analýza redakce Obnovitelně.cz.

Loni v Česku hořelo celkem 55 fotovoltaických systémů. Ačkoliv požárů komínů na domech řešili hasiči loni 1262, tyto případy zdaleka takovou pozornost nevzbuzují. Samotní hasiči v příspěvku na svých sociálních sítích uvedli informaci, že se počet požárů každoročně zvyšuje:

„Před deseti lety jsme hasili 10 požárů fotovoltaiky za rok, loni jich bylo už 55. Počet FVE na střechách domů rychle roste, loni jich bylo připojeno více než 160 tisíc.“

Při podrobném pohledu na dostupná data o požárech spojených se solárními elektrárnami ale vychází najevo, že tvrzení hasičů je při nejmenším zavádějící. Ano, jednotlivé počty požárů fotovoltaik postupně rostou, ale pokud čísla vztáhneme k růstu celkového počtu instalací, pravděpodobnost požáru fotovoltaiky se postupně snižuje. Četnost těchto událostí je zároveň reálně tak nízká, že nestojí zrovna dvakrát za takovou mediální pozornost, jaké se jí dostává. Dokládá to následující graf:

Zdroj grafu: Redakce Obnovitelně.cz

Data o celkovém množství instalací jsme posbírali od distributorů ČEZ, EON a PRE a od Solární asociace. Jedná se o přehled střešních a spíše domácích či menších firemních instalací, tedy pod 100 kilowattů výkonu. Dle Jana Krčmáře, ředitele Solární asociace, bylo v roce 2013 již nainstalovaných zhruba 22 tisíc fotovoltaik a mezi lety 2014 a 2018 byl nárůst minimální.

Počty požárů fotovoltaik (a souvisejících zařízení) poskytují hasiči, nicméně přesná čísla, zda hořela kabeláž, střídače či baterie, nejsou bohužel známa, detailní záznamy nikdo nevede. Stejně tak se nesledují údaje o příčině požáru, tedy zda dům hořel kvůli systému solární elektrárny, nebo naopak fotovoltaický systém začal hořet proto, že dům záchvátil požár ze zcela jiných příčin.

Proto musíme pracovat jen s dostupnými souhrnnými údaji o všech událostech, kdy hořela jakákoliv součást fotovoltaických elektráren, baterií a souvisejících zařízení.

Zdroj tabulky: Redakce Obnovitelně.cz

„Musím upozornit, že z této statistiky nevyplývá, zda byla příčina požáru přímo ve fotovoltaickém zařízení, anebo bylo jen požárem zasaženo. Podrobněji by měly být statistiky požárů FVE rozděleny počínaje rokem 2024,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR Klára Ochmanová. Hasiči nicméně slibují, že od příštího roku začnou sbírat detailnější informace.

Z uvedených čísel (tedy s výjimkou posledních dvou let) nevyplývá, kdy hořela skutečně fotovoltaika vinou technické chyby, či kdy byla třeba neodborně a špatně zapojena a majitel si škodu způsobil sám.

A například jen v loňském roce se 10 z 55 zapsaných případů týkalo požáru celé budovy, při kterém shořela také fotovoltaika a propsala se tím do tabulky, ačkoliv nejspíše se vznikem ohně neměla nic společného. Pokud bychom tedy očistili statistiku o tyto případy, riziko vzniku požáru bude pravděpodobně ještě nižší.

Riziko se snižuje

Loňskému roku a nepřesným statistikám jsme se dopodrobna věnovali v článku před několika měsíci, tehdy jsme pracovali s číslem 51, protože ne všechny požáry byly již v ukončeném šetření. V dnešní tabulce, která se ale týká jen instalací do 100 kilowattpeaků výkonu, jsou proto zahrnuty požáry jak domácích střešních instalací, tak středně velkých pozemních či střešních elektráren.

I přes tato čísla, která jsou postavena trochu nepříznivě pro fotovoltaiku, vyplývá, že pravděpodobnost požáru fotovoltaiky (nebo souvisejícího elektronického zařízení) se postupně snižuje a v loňském roce to bylo 0,3 promile, tedy 0,03 procenta.

„Data ukazují, že solární panely na střeše jsou bezpečný způsob lokální produkce čisté energie. Klíčem jsou samozřejmě prověřené instalace od společností s dostatečnými zkušenostmi a potřebnými školeními. Takových je na českém trhu většina,“ komentuje statistiky Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Mediální narativ je ale i kvůli zmíněnému nešťastnému vyjádření hasičů na síti X zcela opačný. Mluvčí hasičů Martin Kavka pro Obnovitelně.cz vysvětluje, že ačkoliv se celkový počet těchto událostí zvyšuje, zmíněný příspěvek na síti X byl nahrán naopak s pozitivním záměrem. Množství instalací totiž roste tak závratným tempem, že „jen“ pětinásobné číslo incidentů je pro hasiče dobrou zprávou. Bez kontextu, kolik instalací bylo realizováno v roce 2013, to tak ale nevyznívá.

I proto to ne všechna média pochopila a mediální titulky plnily i nadále výstražné zprávy o tom, jak stoupá riziko požárů souvisejících s instalací fotovoltaické elektrárny. Pokud se ale podíváme na přesná čísla, tak fotovoltaické elektrárny včetně veškerého svého příslušenství častěji nehoří, naopak. Riziko požáru se postupně (ačkoliv velmi nepatrně s ohledem na to, o jak vzácné jde vůbec události) snižuje.

Nicméně jako každé elektrické zařízení ani fotovoltaika není zcela bez rizika. Hasiči, experti z firem i odborná sdružení shodně upozorňují, že pravděpodobnost požáru roste v případě neodborných a kutilských instalací, případně kvůli výběru nekvalitního dodavatele či spuštění elektrárny ještě před provedením revize. Zákazníci a provozovatelé elektráren by rozhodně neměli kvalitu instalace podceňovat, stejně jako pravidelný servis a kontroly.

Úvodní foto: HZS ČR