Kogenerační jednotky z Česka pomáhají kazit Putinovy plány. Ocenil je i premiér Fiala

Česko pomáhá Ukrajině s dodávkami cenných kogeneračních jednotek. Za poslední měsíce tam české firmy dovezly desítky výroben tepla a elektřiny.

Jak jsme na Obnovitelně.cz informovali v minulém týdnu, Česko dodává na Ukrajinu v rámci mezinárodní pomoci desítky kogeneračních jednotek. Kromě společnosti TEDOM se mezi hlavní dodavatele řadí také GENTEC CHP. Jak se Česko podílí na obnově Ukrajiny na poli energetiky, vysvětlil při prohlídce jedné z kogeneračních jednotek premiér Petr Fiala (ODS).

Právě kogenerace se v průběhu války staly velmi cennou a důležitou komoditou, protože velké elektrárny se často stávaly cílem ruské agrese. Záměrem těchto útoků je vyřadit z provozu co nejvíce zdrojů tepla a elektrické energie. Ukrajina se proto snaží urychleně obnovit svoji energetickou soustavu, a to za pomoci menších decentralizovaných energetických zdrojů.

Češi se na těchto dodávkách podílejí dokonce z 35 procent, stali se mezi zahraniční konkurencí výrazným dodavatelem. „České firmy se výrazně podílejí na zajištění energetické soustavy Ukrajiny. Dodáváme desítky kogeneračních jednotek za miliony korun, už příští týden míří na Ukrajinu další dodávka,“ komentuje Fiala.

„České firmy Ukrajinu podporují od samotného vypuknutí plnohodnotné ruské invaze. Už v prvním roce začaly také budovat kontakty s novými partnery a jezdit do země na podnikatelské mise. Když jedeme na Ukrajinu dnes, vidíme konkrétní výsledky jejich práce,“ dodává vládní zmocněnec pro Ukrajinu Tomáš Kopečný.

Společnosti, které dnes dováží zboží do válkou zasažené země, budou mít v budoucích mírových časech výhodu důvěry i zkušeností. Česko proto veškeré zahraniční obchody podporuje. Společnost GENTEC již dodala na Ukrajinu 30 kogeneračních jednotek, společnost TEDOM přislíbila 25 dalších. Stále je ale prostor pro další investory i technologické společnosti, poptávka po decentralizované energetice je veliká.

„Kogenerační jednotky vyrábí teplo i elektrickou energii, jsou schopné dodávat elektrickou energii do dvou minut od pokynu ke startu. V případě výpadku proudu jsou schopné fungovat v ostrovním režimu a zajistit tak v ohrožených oblastech fungování kritické infrastruktury a dodávky energií,“ uvedl Václav Klein, CEO GENTEC CHP, českého výrobce kogeneračních jednotek.

„Zajištění takto rychlých dodávek pro nás byla obrovská výzva. Museli jsme ze dne na den navýšit výrobní kapacitu, okamžitě nabrat nové zaměstnance, připravit lokální partnery na Ukrajině a zajistit dodání technologie v nestandardních termínech a za komplikovaných podmínek válečné situace. Běžně se na trhu dodávají kogenerační jednotky zhruba jeden rok po objednání. My jsme zvládli zrychlit procesy tak, že jsme dodávali jednu kogenerační jednotku za průměrně 80 dní od objednání. Během deseti měsíců jsme jich pak vyrobili a dodali 30,“ dodává Klein.

Schopnost českých firem na poli zahraniční konkurence

„Svou kvalitou dokáží české firmy zaujmout zahraniční investory a vyhrávat tendry za desítky miliard korun,“ ocenil Fiala. Technologie, které se na Ukrajinu z Česka dováží, se netýkají pouze energetiky. Premiér zmínil vybavení nemocnic, porodnic i klinik na západě, ale i východě země poblíž frontové linie.

„Zrovna minulý měsíc dodala firma Colt CZ úpravny vody do města Kryvyj Rih, které zajistí pitnou vodu pro více než 100 tisíc lidí. Zraněné z východní Ukrajiny je do zdravotnických zařízení po celé zemi zase možné přepravovat díky českým autobusům Royax, které slouží jako sanitky,“ dodal.

Premiér upozornil, že ačkoliv je země vystavena ruské agresi a probíhá tam válka, Česko udělá vše proto, aby zmírnilo riziko podnikání pro své firmy, které se rozhodnou podpořit rekonstrukci Ukrajiny.

Právě na zničení energetické infrastruktury se přitom Rusko v posledních měsících zaměřilo a hodnota funkčního zdroje elektřiny a tepla výrazně stoupla na ceně. Podle agentury AP přišla Ukrajina od začátku války do června 2024 o schopnost vyrobit 9,2 gigawattů elektřiny kvůli raketovým a bombovým útokům. Aktuálně jsou sice výpadky či nedostatek elektřiny relativně drobným problémem, je ale potřeba se připravit na zimu. A právě i kvůli tomu jsou kogenerační jednotky tak cenné.

Úvodní foto: Kristýna Čermáková