Domy sobě: největší problém u bytové fotovoltaiky? Přesvědčit SVJ, o zbytek se už postaráme

Po vlně fotovoltaik na rodinných domech se solární energetika přesouvá i na střechy bytových a rezidenčních objektů. Na co si dát pozor a jak postupovat?

Ondřej Novák

18. 6. 2024

Střechy paneláků, bytových domů nebo činžáků představují obrovský nevyužitý potenciál pro budování fotovoltaických elektráren. Bytová fotovoltaika ve vlastnictví obyvatel domu přitom může uspořit zajímavou část nákladů na energie. Od běžné fotovoltaické elektrárny známé třeba z rodinných domů se pak taková instalace liší jen tím, jak se rozúčtovává vyrobená energie.

„V SVJ a bytových domech žije zhruba polovina české populace a doposud neměli možnost využívat výhod solární energetiky. Aktuálně máme 11 hotových a běžících instalací na střechách po celé České republice a dalších 23 rozpracovaných,“ říká v podcastu Pod proudem Stanislav Gaj, ředitel projektu Domy sobě, který vznikl za podpory společnosti Veolia a je partnerem tohoto dílu podcastu.

Většinu zakázek projekt zatím realizoval na panelových domech s plochou i šikmou střechou. Elektrárna je vždy navržená s cílem směřovat veškerý výkon na pokrytí energetických potřeb domu, protože prodej přetoků dnes není ekonomicky zajímavý. Realizace zahrnují obvykle i bateriová úložiště, návratnost je v takovém případě kolem pěti let. Bez akumulace je návratnost dvojnásobná a ekonomicky již nedává smysl.

V domě obvykle není třeba dělat nějaké zásadní stavební zásahy. Zákazník musí jen vybrat vhodnou místnost pro umístění technického zázemí elektrárny, tedy střídače nebo baterie. Ohledně rozdělení energie vyrobené na střeše mohou členové SVJ a obyvatelé domu zvolit jednu ze dvou základních variant:

„Nabízíme možnost volby sdruženého odběrného místa, kdy všechna odběrná místa v domě sdružíme do jednoho a energie z fotovoltaiky se jednoduše rozúčtovává podle klíče mezi jednotlivé bytové jednotky prostřednictvím naší aplikace Dominiq. Další variantou je sdílení energie formou komunitní energetiky. Drtivá většina zákazníků má zájem právě o sdružené odběrné místo, protože sdružené odběrné místo ušetří dalších až 25 % z celkových nákladů na elektřinu,“ vysvětluje Gaj.

Distribuce energie mezi jednotlivé byty je pak už jen na domluvě mezi obyvateli. Většina zákazníků si v případě sdruženého odběrného místa rozděluje elektřinu ze společné fotovoltaiky například podle podlahové výměry bytů, nebo podle výše příspěvku do fondu oprav. V případě vstupu do režimu komunitní energetiky pak elektřinu rozúčtovává distributor podle údajů z chytrých elektroměrů, kdy se spotřeba i výroba měří v patnáctiminutových intervalech.

Základem je osvícený obyvatel domu

Příprava projektu může trvat i kolem půl nebo tři čtvrtě roku kvůli administrativním náležitostem. Samotná instalace panelů a elektrotechniky pak zabere zhruba týden podle velikosti a složitosti instalace. Nejdůležitější podmínkou ale je prosazení projektu v SVJ, kde často dochází k neshodám kvůli nepodloženým obavám některých obyvatel.

Poptávka na instalaci prý většinou přichází od předsedů SVJ nebo osvícených obyvatel domu, kteří mají zájem stavbu sdílené bytové fotovoltaiky prosadit. Napříč domem je ale nutné najít k takovému kroku shodu, což nebývá vždy jednoduché.

„Často musíme lidem vysvětlovat, že fotovoltaika nehoří, protože je to jen křemík, sklo. Naopak panely na střeše mají zajímavý klimatický efekt, protože stíní, takže můžou i zlepšit podmínky v posledních patrech. Panují kolem toho spousty fám a je to jen o tom, ukázat a vysvětlit lidem technologii, aby se nebáli,“ dodává Gaj.

Podle šéfa projektu Domy sobě je důležité jednotlivé členy edukovat, jak fotovoltaika funguje, že obnáší velmi malá rizika a zároveň přináší velké finanční výhody. S investičními náklady navíc pomáhají i dotace z programu Nová zelená úsporám, které mohou pokrýt i polovinu částky nutné na pořízení elektrárny.

A jak to funguje dál, když je elektrárna postavená? „Postaráme se úplně o vše od A do Z. Zajistíme pravidelné revize, servis i průběžný monitoring a rozúčtování elektřiny prostřednictvím aplikace Dominiq. Všechno zařídíme,“ uzavírá Gaj.

České paneláky prošly v posledních letech vlnou zateplování a renovací, které výrazně snížily jejich energetické nároky. Sdílená fotovoltaika nabízí další cestu k tomu, jak ještě více ušetřit.

Epizodu si můžete poslechnout také na Spotify a Apple podcasty.

Úvodní foto: Domy sobě