Češi mají podíl v unikátní solární elektrárně v Austrálii. Vyrábí elektřinu i teplo zároveň

Produkci elektřiny a tepla umožňuje unikátní solární panel, který zvládá pracovat při teplotě 700 stupňů Celsia.

Ondřej Novák

27. 5. 2024

Lidstvo ještě donedávna umělo využívat sluneční paprsky pro výrobu energie jen dvěma oddělenými způsoby: buď pomocí fotovoltaických panelů k výrobě elektřiny nebo prostřednictvím fototermiky (v podobě panelů či solárních věží a sady zrcadel) k výrobě tepla. Australskému startupu RayGen, do kterého před časem vstoupila společnost s českými kořeny Photon Energy, se ale podařilo vyvinout solární článek, který zvládá vyrábět elektřinu z koncentrovaných slunečních paprsků při teplotách kolem 700 stupňů Celsia. Photon Energy je generálním partnerem konference Solární energie a akumulace 2024, která se koná už 28. a 29. května.

Unikátní elektrárna spojená s termálním úložištěm energie stojí u australského města Carwarp a v provozu je od loňského podzimu. „Sluneční záření se díky unikátnímu solárnímu článku využije dvakrát. Fotovoltaický článek ve fokálním bodě vyrábí elektřinu a voda, která ho chladí, odvádí teplo do termálního zásobníku, kde je voda o teplotě 95 stupňů Celsia. Elektřina z fotovoltaiky se využívá k chlazení druhého úložiště s vodou o teplotě 5 stupňů Celsia. A teplotní rozdíl mezi oběma úložišti slouží k výrobě elektřiny ve chvílích, kdy je potřeba,“ říká Georg Hotar, spoluzakladatel skupiny Photon Energy, který byl hostem podcastu Pod proudem.

Díky termálnímu úložišti tato unikátní elektrárna představuje flexibilní zdroj, který může dodávat elektřinu bez ohledu na denní dobu a fungovat také jako ostrovní systém. Zařízení tohoto typu ale potřebuje k provozu dostatek přímého slunečního svitu, vhodné podmínky pro umístění jsou zhruba v padesátce zemí světa, zejména na pouštích.

Česko a fotovoltaika? Historické zkušenosti jsou velmi špatné

Společnost Photon Energy podniká ve fotovoltaice už od roku 2008. Kromě Austrálie působí zejména v Evropě, v České republice, Maďarsku, Polsku, Švýcarsku nebo Rumunsku. V poslední jmenované zemi představuje jednoho z předních hráčů v segmentu výstavby velkých fotovoltaických elektráren s panely doplněnými o jednoosé trackery.

Rumunsko, stejně jako Česko, prošlo před deseti lety solárním boomem, po kterém následoval silný útlum. V posledních letech ale tamní solární sektor zažívá oživení a Photon Energy je u toho. Společnost má v zemi aktuálně 13 projektů.

„Během let se u distribučních společností vytratilo know-how, jak velké elektrárny připojovat. Když jsme přišli s projektem, což byla první velká elektrárna připojená po devíti letech do rumunské sítě, úředníci neměli nachystané formuláře, nikdo nevěděl, co má dělat, byla to dost papírová válka. Platili jsme trochu daň za pionýrství. Ale dnes máme v zemi 13 fyzicky postavených elektráren, z toho 11 už připojených a jsme daleko před ostatními na trhu,“ říká své zkušenosti Hotar.

Zároveň ale dodává, že navzdory těmto těžkostem se tato zkušenost stále ani zdaleka nedá srovnat s tím, co se dělo v Česku po solárním boomu. „Stát na konci roku 2010 změnil pravidla, vytvořil velký stres a začal stíhat velký počet lidí za urychlování procesů na konci roku. Podle mých posledních počtů kolem 50 lidí dostalo vězení, což je za mě tak nehorázná věc, že nějaká trochu větší byrokracie v Rumunsku je proti tomu malichernost. Už toho není moc, co mě může šokovat,“ dodává Hotar.

Fotovoltaický trh je podle spoluzakladatele Photon Energy silně cyklický a vyplácí se mít široce rozkročené portfolio služeb i zemí, ve kterých firma působí.

Co dalšího radí firmám v solárním byznysu? A co nového firma chystá v Česku? Poslechněte si nový díl podcastu Pod proudem.

Epizoda je dostupná také na podcastových platformách Spotify / Apple Podcasty

Úvodní foto: RayGen