Je to pořád dokola: Ne, ani tentokrát nehořely baterie pro elektromobily

Kamion, který vezl zásobu baterií do elektromobilů, se na dálnici převrátil a začal hořet od podvozku. Přesto však novináři opět vinili trakční akumulátory.

Převrácený kamion na D1, který převážel trakční baterie do elektromobilů, opět vyvolal mediální poprask. Baterie přitom se samotným požárem podle předběžných informací neměly nic společného. Protipožární obaly a bezpečnostní opatření navíc dokonce pravděpodobně zapříčinily, že by systémy mohly z celé nehody vyjít bez poškození.

Přestože podle dostupných informací opět hořelo nezávisle na blízkosti baterií, celé neštěstí vyvolalo senzaci. Titulky jako „Převážené baterie do elektromobilů se vznítily“ či mediální zkratky typu „Vzplál tam kamion s bateriemi do elektromobilu“ okamžitě plnily sociální sítě odpůrců elektromobility.

Příčina nehody zatím není oficiálně známá, převrácený a naložený kamion začal hořet na 318. kilometru D1 směrem na Brno v pondělí 22. července.

„Prvotním úkolem hasičů bylo dostat pod kontrolu samotný požár, poté následovalo ochlazení uložených kontejnerů s bateriemi. Vzhledem k tomu, že bylo nutné kontejnery s bateriemi z návěsu vyložit a zkontrolovat jejich teplotu, povolal velitel zásahu i speciální techniku, smykem řízený nakladač, z centrální hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu,“ popisují hasiči na svých webových stránkách postup.

Pomocí speciálního nakladače vyložili hasiči náklad z návěsu a za pomocí termokamery provedli kontrolní měření teploty uložených baterií. „Po celou dobu zásahu byla dálnice zcela uzavřena, předběžná škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 4,8 milionu korun. Hasiči uchránili hodnoty ve výši 4,5 milionu korun,“ doplňují hasiči.

Podle jednatele společnosti Ecobat Petra Kratochvíla původní zprávy uváděly, že se baterie vznítily a zapříčinily požár, nakonec se ale opět ukázalo, že příčinou požáru byla hořící pneumatika.

„Nejednalo se o naše baterie, z fotografií je ale zřejmé, že byly použity ohnivzdorné kovové nádoby a oheň se díky nim nedostal až k bateriím. Jinak by takový kamion mohl vzplanout velmi silně,“ komentuje Kratochvíl pro Obnovitelně.cz.

To se ale naštěstí nestalo, podle mluvčí hasičů Kamily Langerové oheň postupoval od podvozku k boční plachtě a až poté k návěsu s bateriemi. V tu dobu byly již první hasičské jednotky na místě. Událost se obešla bez zranění.

Úvodní foto: HZS ČR