Výbušné léto na evropských sopkách: Etna vyrostla o 15 metrů, Stromboli je pod dohledem kvůli tsunami

Etna navyšuje svůj náskok jako nejvyšší evropská sopka, islandský Grindavík je opět v ohrožení a Stromboli odhazuje své úbočí do moře. Letošní léto je v Evropě ve znamení sopečné aktivity.

Začátkem letních prázdnin se probudily hned dvě evropské sopky, italská Etna a Stromboli. Díky vychrlené lávě má dokonce nejvyšší sopka kontinentální Evropy Etna nový nejvyšší vrchol. Také na Islandu, který začal být v zimě aktivní na své dosud spící jižní polovině, opět hlídkují vulkanologové a varují před možnou erupcí.

O erupcích na Islandu jsme na Obnovitelně.cz podrobně psali již v průběhu zimy. Před týdnem ale vydali vědci varování, že se opět v kráteru vulkánu Svartsengi začíná hýbat magma. „Předpokládáme, že se nyní zvedá hladina magmatu a dobíjí se chybějící objem po jarních erupcích. To přivodí dostatečný tlak ke spuštění další erupce, podle geodetického modelování je velmi pravděpodobné, že k ní dojde v příštích třech týdnech,“ varují na islandském serveru Vedur.is.

Magmatická nádrž vulkánu Svartsengi se nachází pod povrchem země, horké magma ale na satelitních snímcích prosvítá na povrch. Islandský meteorologický úřad proto opět varuje před možnou hrozbou pro město Grindavík, které se postupně dostává do zonace čtvrtého stupně ohrožení případným výbuchem.

Italské sopky hlásí rekordy

Po dvou silných erupcí začátkem července se může Etna honosit novým vrcholem 3369 metrů nad mořem. I předtím se jednalo o nejvyšší sopku kontinentální Evropy, ještě před měsícem se za její nejvýše položený bod počítal kráter NEW SE s výškou 3354 metrů nad mořem, informuje server Volcano Discovery.

„První erupce 4. července srovnala výši kráteru aktivního Voragine desetihodinovým chrlením lávového proudu. Kráter se tím zvedl o 40 metrů. Druhá erupce 7. července ho pak zvedla o dalších 15 metrů,“ popisují vulkanologové. Podle nich se jedná pravděpodobně o nejrychlejší zaznamenaný růst a to nejen na Etně, ale na jakékoliv sopce na světě.

Je ale možné, že vrchol opět naroste. V pondělí totiž vulkanologové zaznamenali další otřesy i mírnou lávovou aktivitu. „Pokud se současná fáze erupce vyvine stejně jako poslední epizody, mohla by sopečná aktivita vyvrcholit opět až do lávové fontány. Zda se tak stane ale zatím není jasné,“ komentují vulkanologové.

Navzdory častým erupcím (nebo možná právě i pro ně) je Etna poměrně bezpečnou a předvídatelnou sopkou. Je proto oblíbená u vulkanických nadšenců, fotografů a turistů. Vědci ale varují neohrožené a blízko chodící turisty před lávovými bombami. To jsou velké kusy skal, které síla výbuch odmrští i do vzdálenosti několika set metrů. Balvany o různých velikostech mohou zabíjet. Před několika lety zasáhla lávová bomba turistickou výletní loď na Havaji a poranila 23 lidí.

Nebezpečí hrozilo před několika týdny také na sopce Stromboli. Začátkem července vychrlila pyroklastický proud, tedy žhavou směs lávy, sopečného popela a plynů. Proud se valil po úbočí hory až do moře. Úřady dokonce v souvislosti s erupcí Stromboli reaktivovaly bezpečnostní systém pro varování před tsunami. To vystrašilo místní obyvatele i obyvatele okolních ostrovů, naposledy se tak stalo v roce 2002 a sesunutý svah tehdy způsobil dvacetimetrovou vlnu tsunami.

Škoda byla odhadnuta na 600 tisíc eur, vlna zničila obydlí lidí žijících na malých ostrovech nacházejících se zhruba 20 kilometrů od sopky. Došlo ke zranění tří lidí a k evakuaci zhruba stovky místních obyvatel. Je to považováno za nejsilnější tsunami, které Stromboli způsobila, za posledních 20 let.

Úvodní fotka: tommaso checchi, CC 3.0, Wikimedia commons