Sopka Stromboli vypustila nebezpečný pyroklastický proud. Lávu chrlí i Etna

Po středečních erupcích na svazích Etny začala chrlit oblaka popelu a lávy také mohutná sopka Stromboli. Itálie během několika hodin zvýšila pohotovostní režim na červený stupeň.

Není to ani sedm měsíců od poslední erupce a italská Etna je opět aktivní. Tentokrát chrlí proud lávy a oblaka popelu kráter Voragine, který byl naposledy aktivní před čtyřmi roky. Kráter se nachází hned na okraji vrcholu a nabízí tak impozantní pohled na tryskající lávu. Ta se rozděluje do dvou proudů, ve kterých stéká dolů po úbočí hory.

Riziko pro obyvatelstvo nebo letecký provoz kvůli Etně nicméně zatím nehrozí, pohotovostní stupeň určila italská civilní obrana jako oranžový. Vulkanologové nicméně předpokládají, že proudy lávy mohou zaplavit a zničit vedlejší kráter Bocca Nuova, další ze čtyř aktivních kráterů nacházející se na vrcholu sopky.

„Pokud se plynům podaří prolomit „čepici“ pokrývající kráter Voragine, mohly by vzniknout vysoké lávové fontány viditelné ze všech částí Sicílie i mimo ni,“ komentují vulkanologové serveru Go Etna a doporučují turistům využít příležitost erupci zahlédnout z bezpečné vzdálenosti.

„Aktuálně je možné vidět vysoký sloup hustého tmavého kouře přinášející sopečný popílek, který dopadá na jižní stranu Etny. Preventivně se uzavřelo letiště Fontanarossa,“ dodávají vulkanologové. Spolu se sloupy popela jsou vidět také vysoké lávové fontány na západní straně sopky. Italská civilní ochrana vyzývá místní obyvatele i turisty ke zvýšené pozornosti a připravenosti, kdyby se situace změnila a začala se vyvíjet k horšímu.

Dvě sopky ze tří

Vulkanologové v posledních dvou týdnech hlídali také sopku Stromboli, která vykazovala mírné otřesy. V průběhu čtvrtka začala svou erupci a na rozdíl od zatím mírné Etny je situace o něco rizikovější.

Sopečné otřesy částečně poničily vrchol vulkánu a rozhýbaly půdní sesuvy. Menší proud lávy si našel cestu z kráteru, největší nebezpečí ale aktuálně představuje mohutný kouř. V blízké Catanii již popelavý mrak zastínil oblohu a během následujících hodin dopadne na město.

Kamery zachytily také pyroklastický proud, který se snesl z úbočí a pokračoval dále po vodní hladině. Jde o vysoce nebezpečný sopečný jev v podobě rychle se pohybující masy sopečných plynů a popela o teplotě i tisíc stupňů Celsia. Na rozdíl od lávy, která po dotyku s vodou ztuhne, extrémní horko pyroklastického proudu vytvoří mezi mračnem a vodní hladinou vrstvu páry, po které může rozžhavený sopečný mrak urazit velké vzdálenosti.

Podle serveru Vox News Itálie po zahájení erupce na Stromboli vyhlásila červený stupeň vulkanického rizika. Přímé ohrožení Catanii nicméně pravděpodobně nehrozí a láva se zatím vylévá na přírodní straně sopky až do moře.

Stupňů vulkanického rizika je několik. Zelená značí běžný stav, při kterém sopka není přímo aktivní. Žlutá znamená stádium pozorování, kdy seismologové naměří podzemní chvění či jiné znaky možné erupce. Oranžová barva značí mírné sopečné emise, případně menší proudy lávy, které nijak neohrožují lidskou civilizaci či letecký provoz.

A červený stupeň znamená probíhající aktivní erupci, která může omezit provoz letadel či dokonce přímo ohrozit okolní města a vesnice. V Itálii se aktuálně nachází tři aktivní velké sopky. Kromě Stromboli a Etny je to ještě Vesuv, který je aktuálně v zeleném pásmu rizika.

Úvodní foto: Unsplash