Chodily mu na ryby, tak je otrávil. Třetí usvědčený travič chráněných zvířat dostal podmínku a pokutu

Rozsudek pro historicky třetího dopadeného a usvědčeného traviče orlů a vyder v Česku padl. Viník je v tříleté podmínce a povinen zaplatit čtvrt milionu korun.

Dvě vydry, dva orli, dvě lišky, kuna, káně a nejspíš ještě další neobjevená otrávená zvířata. To jsou oběti třetího usvědčeného traviče v České republice, který byl koncem června odsouzen k tříleté podmínce a čtvrtmilionové pokutě. Pokud podmínku nedodrží, je odsouzen k 25 měsícům vězení, informuje ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Pachatelem je 52letý muž z okolí Jesenice na Příbramsku, kterého dopadli kriminalisté v průběhu února, tedy měsíc po jeho činu. Podle výsledků vyšetřování se pokoušel otrávit vydry, které lovily ryby v jeho rybníce. Kromě toho, že otrava samotná je nelegálním činem, použil také zakázanou a silně toxickou látku.

„V přesně nezjištěné době v měsíci leden 2024 na volně přístupném místě u rybníka nastražil za účelem vyhubení vydry škodící chovu ryb provozovanému obviněným návnady v podobě nejméně dvou kusů kaprů,“ stojí v rozsudku. Pachatel ryby potřel tekutou emulzí, která obsahovala zakázanou látku karbofuran. Ten je silně nebezpečný až smrtící pro většinu menších zvířat, ohrozit může i člověka.

Karbofuran je tak agresivní látkou, že mnoho zvířat umírá přímo na místě během hodování z otrávené návnady. Jed navíc způsobuje bolestivé křeče, zasahuje neurologický systém a jedná se o mimořádně krutou smrt. Kromě divokých zvířat ohrožuje také například psy, otrávit se mohou pouhým očicháním návnady či proběhnutím vodou, ve které otrávený kus masa leží.

Pokud je otrávené zvíře okamžitě nalezeno a ošetřeno, má šanci na přežití, jako se to podařilo například u orla mořského na Vysočině, který byl po zotavení vypuštěn zpět do přírody.

Ačkoliv byla látka nastražena proti vydrám, z návnady se nažrali také dva orli mořští, dvě lišky obecné, kuna a káně. Je pravděpodobné, že zemřelo více zvířat, ne všechna se ale našla. V případě orlů a vyder se jedná o ztrátu cenných zvláště chráněných zvířat, celková společenská hodnota byla vyčíslena na více než 600 tisíc korun.

Traviči a pytláci zvířat jsou velmi obtížně dopadnutelnou kategorií pachatelů, jak již dříve v rozhovoru pro Obnovitelně.cz vysvětlila Pavla Říhová, členka expertní skupiny Interpolu pro boj proti wildlife kriminalitě. Na dopadení pachatele se kromě Policie ČR podílely Státní veterinární ústav, Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká společnost ornitologická.

Konec travičů v Čechách jen tak hned nebude

„Je to neuvěřitelný úspěch, za který vděčíme mravenčí práci vyšetřovatelů. Procházeli velmi podrobně lokalitu, sbírali svědectví a nakonec se jim podařilo dopadnout toho správného pachatele, který se ke svým činům přiznal,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické, která se na vyšetřování se svými psy také podílela.

Právě díky ní a jejím vycvičeným čtyřnohým parťákům byly nalezeny oběti traviče, které ležely v okruhu 500 metrů od nahlášené otrávené návnady. Jak vysvětluje mluvčí policie Vlasta Suchánková, po objevení všech uhynulých zvířat specializované pracoviště provedlo pitvu za zjištěním úhynu.

„A to včetně toxikologického vyšetření zaměřeného na látku karbofuran, neboť dle polohy těl v místě nálezů tato zvířata vykazovala typické příznaky otravy látkou,“ uvedla Suchánková.

Statistika dopadení travičů a pytláků je poměrně depresivní, z většiny zjištěných případů se policie viníka nikdy nedopátrá. Ročně se v České republice přijde na 25 případů otravy divokých zvířat, a to je podle Hlubocké zhruba jen pět až deset procent skutečně spáchaných zločinů. Zbylých 90 procent, tedy orientačně přes 200 případů, zůstane navždy neodhaleno.

Najít a hlavně usvědčit viníka je pak ještě těžší, podařilo se to jen u tří případů, a to až v posledních letech. Podle Hlubocké by se to ale mělo změnit. „Metodika se vyvíjí, je to relativně nový druh vyšetřované činnosti, můžeme proto očekávat do budoucna větší zlepšení,“ dodává.

Případ usvědčeného traviče vnímá velmi pozitivně, především pro ukázkovou spolupráci všech vyšetřujících složek. Není ale možné usínat na vavřínech, jen za letošní rok už policie vyšetřovala 14 otrav divokých zvířat, a to je teprve začátek července.

Pokud narazíte na zvíře, které vykazuje známky netypického chování, zavolat můžete na jakoukoliv záchrannou stanici v České republice. Pokud narazíte na kadáver většího zvířete, u kterého není evidentní příčina smrti, jako je třeba srážka s autem, informujte Českou společnost ornitologickou.

Foto: Freepik