Podomácku smontovaná baterie je připravila o dům. Obec teď pro rodinu vyhlásila sbírku

Týden po výbuchu rodinného domu v Šonově pořádá obec veřejnou sbírku pro postiženou rodinu. Lidé během několika dní přispěli přes 140 tisíc korun.

Pro rodinu postiženou totálním poškozením domu vypsala obec Provodov-Šonov na Náchodsku veřejnou sbírku. Přispět je možné online i hotovostí.

Dům vybuchl 25. června, explozi podle zatím předběžných odhadů hasičů způsobil zkrat fotovoltaického systému, následné hoření elektroinstalace a nakonec samotná baterie. Zda se na síle výbuchu nepodílely jiné spotřebiče či skutečnosti, zatím není známé. Celý fotovoltaický systém od panelů po elektrárnu byl laicky namontován majitelem domu.

Podle expertů, kteří se vyjadřovali pro Obnovitelně.cz minulý týden, je ale silně nepravděpodobné, že by podobně velký výbuch způsobila jen a pouze baterie, na definitivní výsledky vyšetřování si ale budeme muset ještě několik týdnů počkat. Předběžnou škodu vyčíslili hasiči na sedm milionů korun.

„Dům je po výbuchu v tak špatném stavu, že vyšetřovatelům nebyl povolen přístup do vnitřních prostor, ani do okolí budovy, což značně komplikuje vyšetřování,“ vysvětlují hasiči.

Ať už explozi zavinilo cokoliv, nyní je rodina v nouzi. „Jak již bylo avizováno na konci minulého týdne, je zřízeno speciální bankovní konto pro místní rodinu, která byla v minulém týdnu postižena totálním poškozením domu. Děkujeme všem, kdo se do sbírky zapojí,“ komentuje na sociálních sítích starosta obce Josef Kulek.

Číslo transparentního účtu je zveřejněno na stránkách obce, pro místní a blízké občany je možnost přispět i hotovostním darem přímo na obecním úřadě v Šonově do zapečetěné pokladničky. Během prvních dvou dnů přispěli občané 141 tisíci korunami, sbírka potrvá do konce srpna.

Úvodní foto: HZS ČR