Je vám horko? Bude hůř. Vlny veder už si vybírají svou daň i na životech

Je to oficiální. Červen 2024 se stal třináctým měsícem v řadě, který překonal teplotní rekordy. Vědci varují, že úmrtí z důvodu nadměrných teplot rychle přibývá.

Už třináct měsíců se na Obnovitelně.cz věnujeme teplotním rekordům. Nepřetržitá šňůra, kdy každý měsíc stoupá průměrná teplota, se stále stupňuje. Červen 2024 byl nejteplejším červnem v historii měření s průměrnou celosvětovou teplotou vzduchu 16,66 stupňů Celsia.

Podle klimatologického výzkumného projektu Copernicus je poslední rok (červenec 2023 až červen 2024) nejteplejším obdobím dvanácti měsíců v řadě, a to celosvětově o 0,76 stupňů Celsia oproti období 1991 až 2020. Oproti předindustriálnímu průměru je dokonce tepleji o 1,64 stupňů Celsia.

Nutné je také dodat, že se teploty nezvedají rovnoměrně, například Evropa a Severní Afrika jsou zasaženy více než jiné regiony. Oproti průměru z let 1991 až 2020 bylo ovzduší v Evropě teplejší o 1,57 stupně Celsia, tedy výrazně více nad celosvětovým průměrem.

„Statistická anomálie zdůrazňuje velkou a pokračující změnu klimatu. I když tato specifická řada teplotních extrémů dříve nebo později skončí, budeme i nadále svědky překonávání stále nových a nových rekordů. Pokud okamžitě neskončíme s produkcí skleníkových plynů do atmosféry a nad oceán, klima se bude oteplovat dál,“ komentuje ředitel služby Copernicus Carlo Buontempo.

Kvůli masivnímu oteplování dochází k rychlému tání ledovců. Rozsah mořského ledu v Antarktidě byl v červnu o dvanáct procent pod průměrem běžného objemu, celosvětově pak o tři procenta.

Navzdory vyšším teplotám se rovněž ukazuje, jak extrémní počasí dokáže být. Červen také předvedl silné bouřky a srážky a v mnoha zemích po celém světě přivodil výjimečně velké povodně. Tyto extrémní projevy počasí navíc pokračují i v červenci.

Úmrtí přibývá

Během tradiční poutě Hadždž, tedy muslimské cesty do Mekky, letos zemřelo minimálně 1300 lidí vlivem vysokých přímých teplot i podcenění situace.

Oficiální Saúdská tisková agentura uvedla, že 83 procent z úmrtí zavinila chůze na dlouhou vzdálenost pod přímým slunečním světlem bez dostatečného přístřeší. Poutníci navíc nebyli registrovaní, což je v Saúdské Arábii povinné z bezpečnostních i politických důvodů.

Celkem se zúčastnilo 1,8 milionu poutníků, teploty v Mecce se přitom vyšplhaly až na 51,8 stupňů Celsia, uvádí deník Guardian. S extrémními vlnami veder se potýká také Indie nebo USA. Deník Financial Times upozorňuje, že v zemích Blízkého východu dosáhly teploty 50 stupňů Celsia o dva měsíce dříve, než je to obvyklé.

Podle Světové meteorologické organizace za posledních dvacet let vzrostl počet úmrtí vlivem vysokých teplot o 30 procent. Jak jsme psali na Obnovitelně.cz, klimatická krize silně ohrožuje i obyvatele Česka. Podle výzkumu registrujeme 406 úmrtí ročně a 20 tisíc výjezdů záchranné služby z důvodu příliš vysoké teploty.

Úvodní foto: Unsplash