Experti varují: Pojídání neomytých lesních plodů může mít fatální následky

Nejspíš jste to už někdy slyšeli, možná vám to opakovali na dětském táboře. Přesto to téměř nikdo nedodržuje. Borůvky, lesní jahody, maliny i ostružiny by se měly vždy před konzumací umýt.

Lesní plody, jako jsou maliny, borůvky, jahody a ostružiny, jsou oblíbené pro svou chuť, vysoký obsah vitamínů a antioxidantů. Nicméně sběr a konzumace těchto plodů z divoké přírody přináší i určitá rizika, zejména pokud jde o parazity, kteří mohou být na těchto plodech přítomni.

Parazity přenáší divoká zvířata, která také využívají lidské chodníčky a stezky, a navíc třeba právě lišky často ztrácí svou přirozenou plachost a rády se přibližují lidem kvůli kousku potravy. Jenže spolu s nimi se k lidem dostává také například takzvaná liščí tasemnice, odborným názvem Echinococcus multilocularis.

Když si pak liška nebo jakákoliv jiná psovitá šelma „odskočí“ do křoví, velmi často označkuje právě borůvky a jiné vyčmívající lesní ovoce, které turisté hodinu na to obdivují a sbírají do hrnečků. Pokud ale nasbíraný hrnek borůvek neumyjí a budou konzumovat již za čerstva, nevědomky si pochutnají také na vajíčkách tasemnic. Když se dostanou do střev, vylíhnou se z nich larvy.

„Tato larva aktivně proniká stěnou střevní a krevním řečištěm se šíří do vnitřních orgánů. V 95 procentech do jater, kde vytvoří cystický útvar, který roste řadu let postupným pučením směrem ven. Pro parazita to znamená (vzhledem k tomu, že člověk je na vrcholu potravinové pyramidy) omyl – slepou větev. Pro nakaženého člověka to však znamená závažné zdravotní komplikace, které mohou vyústit až v nutnost transplantace postiženého orgánu,“ vysvětluje Hana Bílková Fránková z laboratoře AGEL.

Pokud je tasemnice méně výrazná, člověk si vůbec probíhajícího procesu v těle nemusí všimnout. Co se děje, zjistí mnohem později, a to už může být pozdě. Stačí se na ni ale otestovat, a pokud včas zjistíte, že jste si z výletu dovezli i nechtěného hosta, pravděpodobně si poradíte jen s antiparazitiky. Někdy si dokonce tělo poradí zcela samo a ani se o tasemnici nedozvíte.

Úmrtí do deseti let

Neléčené onemocnění ale vede k úmrtí více než 90 procent nakažených v horizontu deseti až patnácti let. A zatímco v roce 2017 registrovalo Česko jen jednotky případů takto vážně napadených pacientů ročně, v roce 2022 už se jednalo zhruba o 40 lidí.

U zvířat je nemoc častější, v roce 2021 čeští odborníci registrovali 645 nakažených zvířat z celkem 2758 zkoumaných, tedy více než čtvrtinu. Ještě vážnější je situace na Slovensku. V některých oblastech nakaženost zvířat atakuje 50 až 70 procent populace.

Prevence onemocnění je přitom poměrně jednoduchá, stačí ovoce při příchodu domů umýt či zamrazit. Jednoduchým krokem se tak můžete vyvarovat velmi nepříjemnému onemocnění. Pomůže také vyhýbat se místům sběru, kde by mohla být vysoká frekvence pohybu zvířat, a to nejen lišek, ale třeba i psů.

Když se proto rozhodnete nasbírat si hrst borůvek jen tak do pusy pro radost, pokuste se eliminovat na maximum, sbírat v houští dále od cest a obcí a ideálně si ovoce umyjte alespoň vodou z lahve, než ho ochutnáte.

Úvodní foto: Freepik