Kadyrov se pochlubil Teslou s kulometem. Cybertruck „od Muska“ prý pošle na Ukrajinu

Čečenský diktátor popisuje futuristický elektromobil jako „nezranitelné a rychlé zvíře.“

Ondřej Novák

19. 8. 2024

Zatímco dříve byly oblíbenými vozidly teroristů zejména auta značky Toyota, nyní japonské automobilce, jejíž šéf dlouhodobě zpochybňuje smysluplnost elektromobility, možná roste nečekaná konkurence. Kontroverzní čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se totiž na sociálních sítích pochlubil jízdou v Cybetrucku od americké Tesly, která je dle videa již i modifikovaná pro bojové využití.

Vozidlo se má podle Kadyrova už brzy zapojit do války na Ukrajině. Na korbě mu nechybí kulomet a Kadyrov věří, že toto „zvíře se bude skvěle hodit (čečenským) vojákům.“ Ve videu na Telegramu Kadyrov uvedl, že vozidlo je „od Elona Muska“, šéfa Tesly. Není však jasné, jak přesně se vůz do čečenského hlavního města Grozného dostal, tedy zda jde o přeprodej nebo jestli ho tam Musk skutečně sám poslal, jak se může ze slov čečenského vůdce zdát. Nicméně, excentrického amerického miliardáře Kadyrov dále označil za „největšího génia moderní doby“ a pozval ho na návštěvu Čečenska.

Kadyrov dlouhodobě platí za jednoho z nejbližších spojenců ruského prezidenta Vladimíra Putina, a čečenské jednotky se angažují v ruské agresi proti Ukrajině v podstatě od začátku konfliktu. Vůdce Čečenců navíc patří mezi aktivní uživatele sociálních sítích a jak třeba upozorňuje server Business Insider, vyžívá se v senzacích. Publikoval například fotografie, jak hraje fotbal s legendárním Diegem Maradonou nebo že pozval na svou narozeninovou oslavu herečku Hilary Swank. Chvála amerických produktů nicméně není aktuálně v Rusku příliš obvyklá. Třeba další Muskův projekt, satelitní síť Starlink, je kriticky důležitá pro ukrajinské dronové útoky. Objevily se nicméně zprávy, že terminály Starlinku se dostaly i do rukou ruských sil a Musk sám opakovaně hrozil jejím vypnutím nad Ukrajinou.

Cybertruck je už i v Česku

Excentrický elektromobil Cybertruck se aktuálně prodává jen v USA, nicméně první kusy se už dostávají i k zákazníkům v Evropě. Třítunový nerezový pick-up nicméně musí projít individuální homologací a úpravami kvůli přísnějším evropským bezpečnostním předpisům. Minimálně jeden Cybertruck je k vidění i v Praze a slouží jako reklamní nosič.

Vůz ale kromě údivu a velké pozornosti vyvolává také kritické reakce. Ostré hrany jsou v případě střetu s chodcem extrémně nebezpečné. Objevily se také případy zranění končetin při zavírání předního kufru (takzvaného frunku) nebo plastového krytu zadní kapoty. Zákazníci a testeři si stěžují i na kvalitu provedení některých částí vozu (například interiéru nebo karoserie). Chválí naopak revoluční zavedení řízení steer-by-wire, kdy volant není fyzicky propojen s koly, ale zatáčení probíhá podobně jako v moderních letadlech jen pomocí digitálních pokynů.

Úvodní foto: Lcaa9, CC BY-SA 4.0