Pád další solární firmy. MVP Solar je v insolvenci

Společnost dluží přes šest milionů korun. Insolvenční řízení je otevřené ještě dva měsíce, věřitelé a nespokojení klienti se mohou u soudu přihlásit o uplatnění pohledávek.

Po velkých dodavatelích solárů jako Malina a Alpha Solar se zhroutila další firma. Od úterka je v insolvenčním řízení také MVP Solar. Na skutečnost upozornily jako první Hospodářské noviny. Krajský soud vyzývá věřitele, aby se přihlásili k uplatnění pohledávek. Od rozhodnutí o úpadku firmy mají klienti dva měsíce na to, aby oznámili, jakou částku jim společnost dluží.

Celkem firma zatím podle insolvenčního řízení dluží několik milionů korun různým společnostem, mezi kterými je i Česká správa sociálního zabezpečení, Všeobecná zdravotní pojišťovna, firma poskytující nabíjení elektromobilů Grep Energie a také ČSOB, které MVP Solar dluží přes šest milionů a která navrhla insolvenční řízení.

Podle některých recenzí společnost v posledních měsících s klienty nekomunikovala a fotovoltaické systémy dodávala se zpožděním nebo vůbec. Firma také vybrala zálohy a poté přestala komunikovat, popisuje nespokojený zákazník v jedné z recenzí z června.

Na první pohled dobré hodnocení má společnost pouze na Googlu, dokonce 4,9 hvězdiček. Zajímavé ovšem je, že většina recenzí pochází z téměř stejného období a jedná se o jedinou, případně jednu z mála recenzí, které autoři poskytli. Navíc obvykle těm shodným firmám, nepůsobí proto příliš důvěryhodně.

Zákazník by měl v první řadě hledat kvalitní a spolehlivou firmu, což může rozeznat právě podle recenzí ostatních klientů, vysvětluje pro Obnovitelně.cz ředitel serveru Refsite Petr Kotek. „Může sledovat řadu indicií, které jsou veřejně dostupné. Na Refsite sledujeme finanční zdraví firmy až tři roky zpětně, spolupracujeme také s EKIS a MAS,“ vysvětluje.

Ve chvíli, kdy firma se zákazníky nekomunikuje, stát odmítá proplácet dotace z důvodu chybějících faktur. Když se začnou kupit problémy s instalacemi, pak je třeba být na pozoru. „Když už je společnost v insolvenci, je pozdě. Varujeme proto i před podezřelými společnostmi. Někteří odborníci z EKIS a MAS popisují problémy, se kterými se setkali, a že by měli být potenciální zákazníci opatrní,“ dodává Kotek.

Aktuální varování leží například na společnosti ADOTACE, která má již také záznam v insolvenčním rejstříku a majitelem je Adam Nečas. Ten vedl společnosti Národní dotační centrum a Alpha Solar systems, na které upozorňoval Státní fond životního prostředí za nekalé praktiky, jak na Refsite upozorňuje EKIS. Na podezření z podvodu jsme upozorňovali také na Obnovitelně.cz.

Podle srovnávacího serveru Voltaico je v současnosti v insolvenci 17 firem, seznam se aktualizoval naposledy 19. srpna, MVP Solar v něm proto ještě není.

Podrobnosti zjišťujeme.

Úvodní foto: Freepik