Lákavý obor s dlouholetou perspektivou. Zájem o práci v bezemisní energetice raketově roste

Americká studie prokázala, že rozvoj obnovitelných zdrojů přináší i mnoho zajímavých pracovních pozic, které se rychle plní. Jen loni přibylo 142 tisíc nových míst.

Rozvoj obnovitelných zdrojů poskytuje nejen čistou a bezemisní energii, ale také příležitosti pro zaměstnance a podnikatele. Podle studie amerického ministerstva energetiky se jen za poslední rok rozrostla pracovní místa v oblasti čisté energie dvojnásobně. Tím skokově překonala ostatní energetická odvětví.

Zaměstnanost v amerických firmách spojených s fotovoltaickou, větrnou, vodní, jadernou i naakumulovanou energií vzrostla za rok 2023 o 142 tisíc pracovních míst. Jak informovala agentura Reuters, jedná se o 4,2 procentní nárůst, což je dvojnásobně rychlejší než průměrný dvouprocentní růst zaměstnanosti v dalších oborech.

Celkem loni přibylo zhruba 250 tisíc pracovních pozic v celém energetickém sektoru, více než polovina z nich tedy vznikla právě díky rozvoji obnovitelných zdrojů. Podle studie to bylo způsobeno především schválenou stavební novelou v roce 2022 a také zákonem o snižování inflace.

Novela totiž usnadnila instalace a konstrukce nových obnovitelných zdrojů a umožnila také větší investice v soukromém sektoru. Podle vedoucí energetických pracovních míst ministerstva energetiky Betony Jones se i tak očekává, že potrvá desetiletí, než bude vybudována dostatečná infrastruktura pro bezemisní zdroje energie.

Velmi rychle narostla nabídka pracovních míst například u solárních instalací, dokonce o 5,3 procent s 18 tisíci novými pracovními nabídkami. Současně ale solární sektor také velmi tratil. Kvůli vysokým úrokovým sazbám v Kalifornii, které prakticky zastavily domácí střešní fotovoltaiku, přišlo o místo v solárním sektoru 17 tisíc lidí.

U zemního plynu byl nárůst dokonce o 77 tisíc nových zaměstnanců, tedy o 13,3 procent. Naopak pracovní pozice v sektoru s ropou klesly o 44 tisíc míst, tedy celkem o 6 procent. V případě uhelného sektoru to pak bylo o 8,5 tisíce pracovních příležitostí méně. Podle klimatického poradce Bílého domu Aliho Zaidiho výsledky studie ukazují, jak se Amerika snaží usilovat o energetickou i klimatickou bezpečnost.

Ačkoliv se čísla postupně zlepšují, o čemž jsme psali na Obnovitelně.cz, energetický sektor zatím zůstává převážně mužskou oblastí. V tuto chvíli je mužů v energetice zhruba 73 procent. A ženy přibývají velmi pomalu, v pracovních pozicích zaregistrovaných loňský rok to bylo jen 17 procent žen, což je výrazný pokles oproti roku 2022, kdy žen jednorázově přibylo dokonce téměř na 50 procent.

Pracovní síla v čisté energetice je navíc mladší než věkový průměr ostatních segmentů, 29 procent pracovníků je mladších 30 let. Pozice jsou otevřeny i menšinám, celá třetina nových pracovních míst byla obsazena zaměstnanci s hispánským nebo latinskoamerickým původem.

Úvodní foto: Freepik