Ústecký kraj zakázal kácet stromy starší 120 let. Lesy ČR se proti rozhodnutí odvolaly

Vyhlášení CHKO Krušné hory je za dveřmi a o tamní staré bukové lesy se strhla vlna zájmu. Lesy ČR chtějí kácet, úřady těžbu zakazují.

Krajský úřad Ústeckého kraje již podruhé zakázal státnímu podniku Lesy ČR kácet v lesích starších 120 let v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří. Úřad o tom informoval organizaci Greenpeace datovou zprávou. Greenpeace rozhodnutí úřadu vítá a žádá Lesy ČR, aby ho respektovaly a neodvolávaly se proti němu. Lesy ČR ale tak stejně učinily, jak pro Obnovitelně.cz sdělila mluvčí společnosti Eva Jouklová.

Úřad již jednou kácení ve starých lesích ve státním vlastnictví zakázal, ale firma se odvolala. Ministerstvo životního prostředí pak dalo úřadu za úkol rozhodnout znovu a lépe své rozhodnutí odůvodnit. Oproti původnímu rozhodnutí úřad například upřesnil, za jakých podmínek bude možné v dotčených porostech v lesním hospodářském celku Litvínov a Telnice kácet stromy u cest kvůli bezpečnosti turistů.

Úřad také omezí výsadby jehličnatých dřevin s výjimkou jedle bělokoré, čímž reagoval na zvýšení výsadby smrků a dalších nepůvodních druhů v nižších polohách Krušných hor.

Zákaz kácení se týká zhruba 900 hektarů a platí do roku 2031, tedy po dobu platnosti lesního hospodářského plánu. Má fungovat jako záchranná brzda, aby staré krušnohorské bučiny ve velkém nemizely. Podle analýzy Agentury ochrany přírody a krajiny by totiž všechny nejstarší lesy zmizely, pokud by místní vlastníci lesů – včetně Lesů ČR – pokračovali v kácení podle současných lesních hospodářských plánů.

Plán Lesů ČR pro lesní hospodářský celek Litvínov a Telnice je podle Greenpeace nezákonný, protože ho firma získala i přes odmítavé stanovisko státní ochrany přírody, která kritizovala například plán na vykácení bučin starších 170 či 200 let i masivní kácení v lesích nad 120 let.

Podle tohoto hospodářského plánu by mohly Lesy ČR vykácet až 150 tisíc stromů. V současné době usilují o pokácení více než 15 tisíc z nich, přičemž zhruba na 7 tisíc již mají od úřadů povolení. Současný zákaz kácení v lesích starších 120 let se přitom na již vydaná povolení nevztahuje, a pokud se Lesy ČR proti němu odvolají, mohou získat razítka na další kácení. Proto Greenpeace nyní vyzývá Lesy ČR, aby se podnik rozhodnutí Ústeckého kraje podřídil.

„Vyzýváme Lesy České republiky, státní firmu spravující státní lesy nás všech, aby respektovala rozhodnutí krajského úřadu, které zakazuje kácení vzácných bučin nad 120 let věku, a neodvolávala se. Unikátní bučiny je potřeba ochránit, nikoli zničit, a my doufáme, že se k tomuto cíli Lesy ČR, respektive jejich nadřízené Ministerstvo zemědělství přihlásí,“ komentuje Nikol Krejčová, expertka kampaně na záchranu starých lesů v Krušných horách.

„Souhlasíme s argumentací Krajského úřadu Ústeckého kraje, že Lesy ČR mají za základní poslání zejména řádné obhospodařování lesního majetku ve vlastnictví státu, jeho zachování, zušlechťování a rozvoj, nikoli zisk,“ dodává.

Lesy ČR: Jde nám o zachování stability a lesního ekosystému

Ústecký kraj již dříve zakázal kácet krušnohorské bučiny i dalším 12 vlastníkům – církvím, obcím i soukromým firmám. Někteří z vlastníků rozhodnutí akceptovali a někteří (včetně Lesů ČR) se odvolali. Kraj přitom přistoupil k vydávání zákazů kácení i proto, že Lesy ČR a jedna soukromá firma nerespektovaly povinnost žádat o každé nové kácení úřady a vykácely 250 let staré bučiny bez povolení. Zásah byl přitom podle České inspekce životního prostředí i Ministerstva životního prostředí ilegální.

„Vzhledem k tomu, že rozhodnutí není pravomocné, využili jsme zákonných opravných prostředků a odvolali se. Ve východním Krušnohoří jsme postupovali a stále postupujeme podle „Souboru doporučených opatření“ platného právě pro tuto evropsky významnou lokalitu a schváleného Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR,“ komentuje pro Obnovitelně.cz Jouklová v reakci na výzvu Greenpeace.

Podle ní Lesy ČR dávají těžbou prostor přirozeně se obnovujícím původním druhům dřevin. „Evropsky významnou lokalitu a její přírodu nepoškozujeme a na tom trváme. Jde nám o zachování stability porostů i celého tamějšího lesního ekosystému. Produkční funkce lesa, tedy zisk, rozhodně nemá prioritu,“ dodává.

Právě nyní se přitom vyhlašuje Chráněná krajinná oblast Krušné hory, a podle Ústeckého kraje by proto měla platit předběžná ochrana území, během níž „se musí každý zdržet všech zásahů, které by negativně měnily či poškozovaly dochovaný stav přírody území navrhovaného ke zvláštní ochraně“. Petici Greenpeace za vyhlášení CHKO a větší ochranu přírody podepsalo přes 22 500 lidí. Ekologická organizace proto vyzývá Lesy ČR, aby kácení lesů nad 120 let v Krušných horách nyní úplně zastavily, a lidé se mohou k této výzvě přidat na stránkách Greenpeace.

Úvodní foto: Freepik