Nová sopečná erupce u islandského Grindavíku. Lávová trhlina je dlouhá čtyři kilometry

Aktuální vulkanická aktivita město zatím neohrožuje. Proudy lávy jsou ale značné a rozzářily potemnělou oblohu.

Zemětřesení varovalo před novou erupcí zhruba s hodinovým předstihem, trhlina nad magmatickým tunelem je dlouhá kolem čtyř kilometrů. Jedná se o několikátou erupci vulkánu v této doposud neaktivní části Islandu za poslední rok. Podle islandského serveru ruv.is by ale nebezpečí obyvatelům hrozit nemělo.

Seismologická i vulkanická aktivita se nad ránem uklidnila. Podle Sigríður Kristjánsdóttira z islandského meteorologického úřadu erupce ještě nikdy nebyla takto na severu a může překvapit. I díky tomu je ale zatím v bezpečí město Grindavík, které se nachází jižněji, nejbližší lávový proud zastavil zhruba 200 metrů od silnice směrem k civilizaci.

Jedná se už o sedmou erupci z magmatického tunelu, který se nachází pod Grindavíkem, pátou v řadě během letošního roku. Tato část Islandu byla přitom předchozí roky vulkanicky neaktivní, místní se proto teprve učí, jak se v podobných situacích chovat. Hasiči si je ale chválí.

Oproti předchozím erupcím, kdy některé do města přímo vtekly, je aktuální evakuace obyvatelstva skutečně pouze preventivní. Podle velitele hasičů Einara Jónssona je znát, že si lidé na časté evakuace zvykli, zvládají je rychle, sopečná situace je už příliš nezajímá. Totéž platí pro oblíbené turistické místo Modrá laguna, které se musí vypořádat s evakuací cizinců na dovolených právě v islandské sopečné oblasti.

Láva by mohla ohrozit akorát elektrárnu nacházející se v blízkosti Grindavíku a její horkovod, který je ale po poslední erupci značně posílen o protisopečnou ochranu. Hasiči a civilní obrana jsou navíc připraveni chladit vodou okolí i samotné lávové proudy. Pravděpodobně to ale nebude potřeba.

„Erupce jsou velmi silné několik prvních hodin, kdy se i láva pohybuje a roztéká daleko. Poté přichází slabší fáze, která vydrží déle a při které se lávové proudy nevzdalují od kráterů a puklin,“ komentuje profesor geofyziky Magnús Tumi.

Silná erupce neohrozila letecký provoz, ale rozzářila temnou oblohu. Množství lávy je veliké a v noci mohli rudý horizont a červené mraky pozorovat i lidé z okolních měst. Díky jasnému nebi si navíc výjimečnou podívanou mohli užít také cestující v letadlech. Podle odborníků by ale měla erupce do pár hodin až dní pomalu ustávat.

Úvodní foto: Ministerstva veřejné obrany státní policie Island