Celní správa „zaklekla“ na farmu roku. Na dani z bioplynového tepla odvedla už desítky tisíc

Nejde zdaleka o jediný případ výběru poplatků na základě svérázného výkladu zákona.

Pavel Baroch

7. 8. 2024

Farma Basařovi hospodařící v Podkrkonoší získala v roce 2022 prestižní ocenění Farma roku (o jejich úspěchu jsme předloni informovali i na Obnovitelně.cz). Vedle tradiční zemědělské produkce provozuje také bioplynovou stanici, na niž se před pár lety zaměřila Celní správa, která podniku vyměřuje daň ze zeleného bioplynového tepla.

Rodinné farmě Basařovi pomohlo k vítězství ve Farmě roku také to, že ji obhospodařuje trojice bratrů se svými manželkami a dětmi. Starají se o zhruba 500 hektarů zemědělské půdy, zaměřují se ale také na tvorbu krajiny, výkrm hovězího skotu, zpracování a prodej masa a věnují se rovněž populární agroturistice. Ve svém areálu rovněž provozují od konce roku 2008 bioplynovou stanici, kde je palivem siláž a takzvané obilné GPS (sklízí se v přesně stanoveném vývoji plodiny – pozn. aut.). Část vyrobené elektřiny a tepla pak využívají ve svých budovách na farmě.

Od zprovoznění stanice neplatili z vyrobených energií žádnou daň. To se ale před pár lety změnilo. V roce 2021 totiž přestalo platit osvobození od daně pro pohon motorů. Původně bylo toto opatření zacíleno na využití bioplynu, respektive biometanu v dopravě, jenže celníci podle svého výkladu zákona usoudili, že kogenerační jednotky spalující bioplyn jsou svým způsobem také motor.

Polovina zdaněného bioplynu

A od některých bioplynových stanic začali vybírat daň. Ovšem jen od zhruba poloviny vyrobeného bioplynu, která slouží pouze pro výrobu tepla. „Bioplynová elektřina“ zdaněná není. Farmáři a oborové sdružení CZ Biom to pokládají za chybný výklad zákona a dokonce kvůli tomu vedou několik soudních sporů, které se dostaly až k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Zdanění tepla z obnovitelných zdrojů je možná světový unikát,“ řekl Obnovitelně.cz Jan Basař, jeden z bratrů farmářů. Původně psali do příslušné daňové kolonky nulu, ale když jim Celní správa začala vedle doplatku na dani účtovat i penále, raději se na doporučení CZ Biom podvolili a všechno uhradili – aby se coby dlužníci státu nedostali do ještě větších potíží s úřady.

To ovšem nemění nic na tom, že s daní z „bioplynového tepla“ nesouhlasí a dokonce hledají možnost, jak zaplacené peníze dostat nazpátek. Dohromady už to jsou desítky tisíc korun. „To bychom ty peníze raději někomu dali ve výplatě,“ konstatuje Jan Basař.

Celní správa ale trvá na tom, že postupuje přesně v duchu příslušného zákona. A obhajuje dokonce i výběr daně z tepla, které se nijak nevyužije, ale pouze spálí, aby se zabránilo zbytečnému úniku metanu do atmosféry – kupříkladu při poruše zařízení.

„Podle zákona je předmětem daně plyn určený k použití, nabízený k prodeji nebo používaný pro výrobu tepla bez ohledu na způsob spotřeby tepla. Bioplyn k výrobě tepla podléhá sazbě daně ve výši 30,60 korun za megawatthodinu spalného tepla. Za výrobu tepla je nutné považovat rovněž spálení bioplynu při takzvaném „havarijním pálení“, kdy teplo vzniklé spálením uniká do ovzduší, aniž by bylo dále jakkoliv využito. V tomto případě platí pro zdanění bioplynu rovněž sazba daně 30,60 korun za megawatthodinu spalného tepla,“ stojí ve stanovisku Celní správy.

Poslanci proti dani

Do stejné situace jako Basařovi se dostaly i další farmy v různých regionech. Podle Luďka Šikoly z kanceláře Doucha Šikola advokáti, která ve sporu zastupuje zdaněné sedláky, musí někteří platit i stovky tisíc korun ročně. „Není to pro ně zanedbatelná částka,“ řekl Obnovitelně.cz Šikola.

Nemusí to ale dlouho trvat a spor o daň z „bioplynového tepla“ skončí. Hospodářský výbor totiž schválil pozměňovací návrh poslanců Róberta Telekyho (KDU-ČSL) a Ivana Adamce (ODS) k novele energetického zákona, který jednoznačně stanovuje, že od daně je osvobozen veškerý bioplyn – tedy i ten, který slouží k výrobě tepla.

Podcast Pod proudem: Ze zemědělců se díky solárům a bioplynu stávají i dodavatelé energií

„Postupy celních úřadů jsou navíc nejednotné, v některých případech vůbec daň nevyžadují, v jiných pouze z množství bioplynu odpovídajícího efektivně využitému teplu a v ostatních z veškerého bioplynu použitého pro pohon kogenerační jednotky s výjimkou poměrné části odpovídající její elektrické účinnosti,“ sdělil Obnovitelně.cz Teleky, podle něhož by měl stát využívání bioplynu a biometanu spíše podporovat.

Oba poslanci rovněž upozornili na to, jestli se státu vybíraná daň z „bioplynového tepla“ vůbec vyplatí. Uvedli, že v roce 2022 se z celé republiky vyinkasovalo pouhých 12 milionů korun. „Vzhledem k nízkým částkám vybraným na dani z plynu od provozovatelů bioplynových stanic vzniká otázka, zda náklady na její výběr a správu, zahrnující například opakovaná místní šetření u provozovatelů bioplynových stanic, nepřevyšují výnos daně pro státní rozpočet,“ poznamenali poslanci.

S tím se ztotožňuje i Jan Basař, podle kterého vždycky dorazí na kontrolu tři pracovníci celní správy, kteří na jejich farmě stráví půl dne, přičemž jen sepsání příslušného protokolu jim zabere asi dvě hodiny. A Basař u toho musí asistovat. „Místo toho, abych byl radši třeba na poli,“ konstatuje farmář. Věří tomu, že parlament schválí příslušný pozměňovací návrh a dani z „bioplynového tepla“ bude definitivní konec.

Ilustrační foto: Farma Basařovi