Kde si odpočinout v přírodě? Portál vás zavede na tajemná i dříve nepřístupná místa

Iniciativa Agentury ochrany přírody a krajiny ČR „Pojďte s námi do přírody“ už pátým rokem ukazuje, že dovolenou lze příjemně strávit také při výletech českou krajinou. Zajímavých tipů neustále přibývá.

Pavel Baroch

21. 7. 2024

Krátké i dlouhé, pěšky i na kole, pro jednotlivce, páry i rodiny s dětmi. Agentura ochrany přírody a krajiny od roku 2020 díky iniciativě „Pojďte s námi do přírody“ nabízí tipy na výlety na zajímavá místa především do chráněných krajinných oblastí, a zve na akce pro veřejnost, kde se mohou zájemci dozvědět, jaká tajemství naše příroda skrývá. Tipů na výlety přitom postupně přibývá, nyní je jich v průvodci více než šedesát ve třiadvaceti chráněných oblastech, plus několik dalších na jiných atraktivních místech.

„Chceme představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda rozmanitá. Rádi bychom, aby se lidé také dozvěděli, co dělat pro to, aby taková zůstala i v budoucnu,“ řekl při představení tohoto výjimečného turistického průvodce František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která spravuje všechna CHKO, národní přírodní rezervace a památky. Součástí tipů na výlety jsou také zásady a rady, jak se mají návštěvníci v přírodě správně chovat.

Ministerstvo životního prostředí spolu s agenturou představilo program „Pojďte s námi do přírody“ před čtyřmi lety v CHKO Brdy. „Pro start naší iniciativy jsme je nezvolili náhodou – je to naše nejmladší chráněná krajinná oblast, která je atraktivní i tím, že do řady míst tu lidé v posledních desetiletích vůbec nesměli,“ vysvětlil to tehdejší ministr Richard Brabec (ANO). V CHKO Brdy v současnosti nabízí průvodce dvě trasy.

Tipy stále přibývají, letos zatím dva

Letos zatím přibyly dva výlety. První zavede turisty na nejvyšší vrcholek CHKO Železné hory, který se nachází na kopci Vestec (668 metrů nad mořem), odkud se otevírá panoramatický výhled na Českomoravskou vrchovinu. U druhého tipu si návštěvníci CHKO Slavkovský les mohou vybrat, jestli šestikilometrový výlet zvládnou pěšky, na kole, nebo na lodi. Trasa totiž kopíruje řeku Ohři od historického města Loket po národní přírodní památku Svatošské skály u Karlových Varů. Ještě o prázdninách přibydou další výlety v Beskydech a Moravském krasu.

Orientace v průvodci, jehož součástí je i přehledná mapa republiky, je poměrně jednoduchá a intuitivní. Stačí jen kliknout na vybraný tip. U každého výletu je nejen jeho podrobný popis, mapka s vyznačenou trasou, několik fotografií, ale také délka a náročnost. Zájemci se také dočtou o různých přírodních, ale třeba i historických zajímavostí vybraného území.

Průvodce českou přírodou si můžete prohlédnout zde.

Agentura ochrany přírody a krajiny ubezpečuje, že příroda na trasách vybraných výletů je zachovalá a rozmanitá, také díky tomu, že se o ni pečlivě stará. „To, že si lidé přednostně ke svému pobytu vybírají chráněná území, není náhoda. Málokdo zvolí neděli v kukuřičném lánu u transformátoru třeba před stínem hlubokých lesů či dalekými výhledy v horách,“ uvedl ředitel agentury Pelc. „Příroda návštěvníky totiž obohacuje svou krásou a je zdrojem psychické rovnováhy.“

Podle údajů agentury, které vycházejí z automatických sčítačů na desítkách míst po celé republice, přitom návštěvníků v chráněných oblastech dlouhodobě přibývá. Nejvíce lidí vyráží do přírody právě v letních měsících. Například na cestě z Louňovic na vrch Velký Blaník byla loni nejvyšší návštěvnost za osm let měření – oproti předchozímu roku narostla o čtvrtinu.

„Staráme se o to, aby návštěvníci mohli do přírody chodit a zároveň ji nepoškozovali – průběžně proto opravujeme stezky, povalové chodníky, žebříky, panely, budujeme ptačí pozorovatelny. V našem programu Dům přírody, který chráněná území lidem přibližuje, je nyní otevřeno patnáct návštěvnických a devět menších informačních středisek,“ řekl František Pelc.

Naučné exkurze do divoké přírody

Exkurze do cenné divoké přírody nabízí letos už po pětadvacáté také Hnutí Duha. Až do konce prázdnin se uskuteční několik zážitkových výprav různé délky i náročnosti. Exkurze vedou zkušení odborní průvodci a každoročně se jich účastní zájemci z celé republiky. Letos se vyráží například do křivoklátských lesů, na Šumavu i sousedního německého Národního parku Bavorský les nebo do Českého Švýcarska, které se vyrovnává s následky rozsáhlého požáru před dvěma lety.

Podrobnější informace o výpravách, termíny a přihlášky jsou k dispozici zde. „Ať už člověk třeba na Šumavu nebo do Českého Švýcarska přijíždí poprvé, nebo ta místa naopak dobře zná, několikadenní setkání se zkušeným průvodcem, který má ke zdejší přírodě silnou osobní vazbu, může být nedocenitelným zdrojem nového poznání,“ řekl Martin Voráč, koordinátor exkurzí Hnutí DUHA do divoké přírody.

A také dobrodružným objevováním, jak jinak lze přírodu vnímat. „Dokonce i protřelí turisté a znalci těch míst ji najednou mohou spatřit novýma očima. Myslím si, že naši účastníci po exkurzi mnohem lépe ví, proč má smysl divokou přírodu vlastně chránit a vážit si jí,“ dodal Voráč.

Ilustrační foto: Pavel Baroch (CHKO Jizerské hory)