Zničený dům v Šonově vykradli zloději. Přispějte rodině, potřebuje naději, prosí herec Magnusek

Z domu, který na Náchodsku zničil výbuch baterie, zbyla už jen základová deska. Není jisté, zda pojišťovna rodině něco zaplatí, místní se je proto snaží podpořit ve sbírce.

Sbírka na výbuchem postiženou rodinu z Šonova je za polovinou lhůty, peněz se dohromady z různých zdrojů vysbíralo přes 600 tisíc. Podle příbuzných rodiny dům vybuchl kvůli přetlaku plynu z bateriového úložiště. Baterie byla podle předchozího vyjádření hasičů smontována podomácku samotným majitelem nemovitosti, není proto jasné, jak dopadne pojistka.

„Došlo k výbuchu a svědci říkali, že barák nadskočil o půl metru,“ popisuje strýc majitele nemovitosti. V ten moment bylo jasné, že bude osm let starý dům muset jít k zemi. Ještě předtím se ale museli potýkat se zloději.

„První noc byl klid, synovec to chodil obhlížet. Hned následující noc po tragédii to tu navštívili lupiči. I přes zákaz policie a hasičů, že do baráku nikdo nesmí před prohlídkou statika, tam vlezli a kradli všechno, co jim přišlo pod ruku,“ dodává příbuzný. Už na tak dost poničeném domě udělali zloději další škodu v hodnotě zhruba 30 tisíc.

Od třetího dne proto místo začala hlídat bezpečnostní agentura, na místě jsou i rozmístěné fotopasti a kamery. I díky tomu byl přistižen přímo při činu další nezvaný návštěvník. „Bohužel nejsou jen ti, kteří chtějí pomáhat, ale i ti druzí,“ vysvětluje starosta obce Josef Kulek pro Obnovitelně.cz.

Zbyla jen základová deska

Nyní je dům zcela zbourán až na základovou desku. „Lidé, jednotlivci z obce, pomáhali při rozebírání domu a úklidu trosek, zapojili se i do finanční sbírky,“ komentuje starosta.

Na rodinu byla vypsána také sbírka na Doniu, ta už ale skončila. Kdo chce pomoci, může stále ještě přispět na transparentní účet, který založila obec a který bude otevřený do konce srpna. Nyní je na něm přes 500 tisíc korun.

„Pokud můžete, pomozte jakoukoliv částkou. Ať už pojistka dopadne jakýmkoliv způsobem, nyní potřebují naději, potřebují vědět, že i když přišli o všechno, tak že je světlo na konci tunelu,“ dodává herec Tomáš Magnusek.

„Obec do sbírky přispěla 50 tisíci korunami a výraznou měrou se podílí na nákladech za zbourání domu a odvozu suti. Kromě toho poskytuje i další pomoc v zajištění uložení použitelných věcí z domu. O formě pomoci postižené rodině prostřednictvím obce probíhají také jednání s hejtmanem Královéhradeckého kraje,“ dodává Kulek.

Transparentní účet, kam je možné přispět, naleznete zde.

Úvodní foto: HZS