Startuje komunitní energetika: Elektřinu nezdraží, pozor ale na přetoky, říká expert

V praxi bychom mohli první sdílení elektřiny z chaty do bytu vidět od září, odhaduje Martin Ander ze Svazu moderní energetiky. Založení větších společenství bude ale trvat nejspíš déle.

Dnešním dnem začal fungovat informační systém Elektroenergetického datového centra (EDC), který konečně umožní sdílení elektřiny alespoň v dočasném režimu. „Zprovozní tím to nejpodstatnější, na co všichni už roky čekají, a to možnost zřídit skupinu sdílení elektřiny mezi výrobnou a odběrným místem,“ komentuje Martin Ander, expert na komunitní energetiku ze Svazu moderní energetiky.

Schválená novela nastavila komunitní energetiku ve dvou základních režimech. Zaprvé v malých strukturách, tedy ve formátu aktivního zákazníka, které jsou omezené deseti odběrnými místy a minimálně jednou výrobnou. A dále je možné fungovat velké struktuře občanského energetického společenství nebo společenství pro obnovitelné zdroje, kdy v každém může být aktuálně až tisíc odběrných míst.

Formát aktivního zákazníka bude sloužit především pro sdílení elektřiny typicky z chalupy do bytu v Praze nebo mezi kamarády či sousedy, zkrátka mezi malými skupinami lidí. Pro založení formátu aktivního zákazníka není třeba zbytečné byrokracie, není potřeba sepisovat stanovy či vzájemné smlouvy. „Zákon předpokládá, že při využití aktivního zákazníka se jednotlivá připojená místa znají a domluví se. Pokud chtějí, mohou si závazky ustanovit vzájemně smluvně, je to ale dobrovolné,“ komentuje Ander.

U menších výroben do 50 kilowattů výkonu není potřeba, aby její provozovatel disponoval licencí či statutem obchodníka s elektřinou. EDC umožní, aby vlastník fotovoltaické elektrárny posílal své přebytky například do domu svých sousedů a zda mu za to zaplatí předem domluvenou částku nebo se vyrovnají vzájemně jinou formou, třeba pravidelným sekáním zahrady, už záleží jen na nich.

Podnikání s otazníkem

„I pokud si bude vlastník elektrárny nárokovat nějaké peníze, bude se jednat o částku, která je oboustranně výhodná. Nesmí se ale jednat o podnikání, pak už je nutné vlastnit licenci obchodníka s elektřinou,“ upozorňuje Ander. Získané peníze bude třeba přiznat do daňového přiznání i bez provozování živnosti, stejně, jako to dělají například majitelé nájemních bytů.

Stát nestanovuje hranici, kdy vnímá finanční výdělek jako podnikání. Pokud se bude jednat o sousedský prodej přebytků malé fotovoltaické elektrárny o několika kilowattech za částku nižší, než jakou nabízí veliký obchodník s elektřinou, ale pořád vyšší, než za jakou by ji obchodník vykoupil od výrobny, je to v pořádku. Ve chvíli, kdy se z výroby elektřiny stává byznys, už je třeba licenci zařídit.

„Bohužel stát v tomhle ohledu nemá úplně jasno, jak to bude posuzovat. Bude to stejné, jako u těch nájemních bytů. Když máte jeden, který jste zdědili po babičce, pronajímáte ho a máte za to nějaké tisíce měsíčně, stačí je jednou ročně přiznat. Pokud vlastníte bytů deset, už to zjevně děláte za účelem zisku a měli byste mít založené podnikání,“ dodává Ander.

Druhý formát, který nastavila novela, se týká velkých skupin do tisíce odběrných míst. „Dělí se na dva typy společenství. Buď je možné zřídit plnohodnotnou formu energetického společenství (OES) anebo formu společenství pro obnovitelné zdroje (SOZE). Oba typy mají podobná pravidla, liší se produktem sdílení,“ vysvětluje Ander.

Občanské energetické společenství (OES) může pracovat pouze s elektřinou bez omezení původu zdroje, společenství pro obnovitelné zdroje (SOZE) může pracovat s elektřinou i teplem, je ale omezeno obnovitelnými zdroji. Navíc se musí v případě SOZE jednat o právnickou osobu, ať již v podobě spolku, družstva nebo jiného uskupení. Povinné jsou smluvně nastavené vztahy mezi členy i stanovy spolku.

Nezapomenout na 15minutový interval

Obě společenství předpokládají utváření skupin o více různých zdrojích i odběrných místech. Na přípravu společenství měli zájemci čas již od května, se spuštěním EDC se proto možná rozběhnou okamžitě také požadavky na registraci velikých uskupení. Administrativní proces ale potrvá několik týdnů, první funkční velká společenství proto můžeme očekávat až v průběhu podzimních měsíců.

Aby vše mohlo fungovat, musí mít všechna odběrná i výrobní místa chytrý elektroměr s patnáctiminutovým intervalem, a to i v případě malého formátu aktivního zákazníka. Na 15minutový elektroměr mají lidé nárok zdarma, pokud se registrují k jakémukoliv formátu komunitní energetiky. Sdílení elektřiny je jím podmíněno a je to v podstatě jediná technologická překážka rychlé registraci.

„Když se odběrné místo zaregistruje do EDC a uvede, že ještě nemá chytrý elektroměr, jeho distributor mu ho automaticky musí sám od sebe a zdarma vyměnit. Má na to ale čas tři měsíce, může se tak stát, že se registrace výrazně protáhne,“ vysvětluje Ander. Výrobní místa mají obvykle od chvíle samotné instalace automaticky 15minutový měřák, odběrná místa ho ale standardně nemívají.

Systém s nimi nicméně počítá a nakazuje povinnost automatické výměny elektro měřičů třem regionálním distributorům (ČEZ, EON, PRE). Pokud je odběrné místo zaregistrováno u někoho jiného, musí si o výměnu spotřebiče zažádat zákazník sám.

Tři kroky ke spuštění

„Nejprve je třeba zaregistrovat do portálu informačního systému alespoň jednu výrobnu, která podepíše smlouvu s EDC a další potřebné náležitosti, poté obdrží přístup do systému,“ popisuje Ander. Druhým krokem cesty ke spuštění je oficiální založení samotného společenství, tedy skupiny sdílení elektřiny.

Třetím krokem je pak přiřazení jednotlivých členů skupiny a v případě velkých energetických společenství i jejich vztahů a funkcí. „Každému zájemci se přiřadí číslo EAN, které charakterizuje odběrné místo, získá alokační klíč, uvede se, kolik bude dané číslo odebírat elektřiny,“ komentuje Ander.

Všechny tři kroky mají své časové limity, úřady je musí zapsat ve správném pořadí. „Založení veliké skupiny bude trvat určitě déle než jeden měsíc, pokud mají připravené právní formy i nainstalované chytré elektroměry. Ty malé skupiny aktivních zákazníků by s trochou štěstí mohly být v provozu již od září,“ dodává Ander. Po založení energetické komunity začíná nové nastavení platit vždy od prvního dne následujícího měsíce.

Sdílená elektřina nefunguje jako virtuální baterie

Ander ještě upozorňuje na to, že sdílení elektřiny nefunguje jako virtuální baterie. Pokud například fotovoltaika na chalupě přes poledne generuje silný výkon, sdílením je možné ho využít v bytě s vlastním elektroměrem. Ve chvíli, kdy ale ani v bytě není žádná spotřeba, putují přetoky do sítě podle nastaveného tarifu.

Jediná možnost, jak využít baterii na dálku, je také skrze sdílení. „Když jsou přetoky elektřiny a mám k dispozici baterii například u výrobny elektřiny, mohu ji nabíjet a elektřinu z ní později použít v rámci energetického společenství,“ vysvětluje Ander. Zatím ale není možné provozovat síť s baterií pro udržování rovnováhy sítě, to přijde až s novelou y Lex OZE 3, která nastaví pravidla pro akumulaci, agregaci a flexibilitu.

Zdraží kvůli komunitní energetice tarif?

Mezi zájemci o sdílení elektřiny panuje rozšířená obava, že jim jejich stávající obchodník s elektřinou zdraží tarif a sdílení se jim nebude vyplácet. „Toho bych se skutečně nebál, obchodníci s elektřinou by pak byli sami proti sobě, náš trh nabízí silnou konkurenci,“ říká Ander.

V tuto chvíli má zájemce o komunitní energetiku již nějak nastavený tarif na určité období, ten mu obchodník s elektřinou nemůže jen tak vypovědět. A pokud by byl příští návrh smlouvy nevýhodný, zákazník má možnost přejít jinam. V konkurenčním prostředí, jako je to české, by to neměl být ani v budoucnu problém.

„Osobně si myslím, že to nabídne i zajímavé obchodní příležitosti. Například, když budou odběratelé i výrobna v jednom uzavřeném společenství pod jedním obchodníkem s elektřinou, vlastně se mu nemůže stát, že by měl kvůli sdílené energetice odchylku. Takže naopak, obchodníci budou mít zájem o to, aby z jednoho společenství ulovili všechny odběratele,“ popisuje Ander.

Jako pravděpodobný vidí ten scénář, že obchodníci na vzniklou situaci reagovat nebudou vůbec, případně se budou snažit výhodnou nabídkou převést všechny členy energetických společenství pod jediný tarif. Lidé by ale přesto, stejně jako u všeho, měli dávat pozor, co přesně nabídka jejich tarifu obsahuje a číst smlouvy.

Úvodní foto: Freepik