Energii lze šetřit i při čepování piva. „Chytrej výčep“ dokáže srazit spotřebu elektřiny o více než třetinu
I když ceny elektřiny a tepla oproti nedávné energetické krizi klesly, stále výrazně ovlivňují hospodaření restaurací a hospod. Projekt „Chytrej výčep“, který Plzeňský Prazdroj spustil na podzim 2022, přinesl první výsledek: zcela nový, a především úsporný systém chlazení piva.
Pavel Baroch
24. 7. 2024
Výsledkem je zařízení, u něhož se předpokládá více než třetinovou úsporu elektřiny. Nový chladič nyní experti instalují v prvních deseti hospodách v Česku. Po otestování v praxi a detailních měřeních by ho měl největší tuzemský pivovar začít nabízet svým partnerským gastroprovozům. Výhodou je, že nový chladič lze využít i ve stávajících výčepech.
Projekt sice inicioval Prazdroj, ale podílejí se na něm rovněž Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a technologické firmy Microsoft, Adastra a Smart Technology. Experti do více než padesátky hospod v Česku a na Slovensku instalovali více než 1,8 tisíce senzorů, které měří spotřeby energií při celé cestě piva ze sudu či tanku, přes chladič až po výčepní pult.
Senzory už poslaly přibližně miliardu záznamů měření, které průběžně analyzují odborníci z Adastry. Zaměřují se jak na možné snížení spotřeby elektřiny, ale i na úspory vody. Zásadní je při tom zachování kvality čepovaného piva. První využitelné údaje z měření se týkají elektřiny.
„Data nám potvrdila, že nejvíce elektřiny se spotřebuje v chladících systémech, které jsou energetickým centrem každého výčepního pultu. Zjistili jsme, že průměrná spotřeba na vychlazení a načepování jednoho hektolitru piva je 15,93 kilowatthodiny (KWh) a vlastní chlazení se na ní podílí z více než 92 procent,“ řekl Jakub Zaoral, vedoucí projektu Chytrej výčep z Prazdroje.
Dodal, že po analýze naměřených údajů a po prověření momentálně dostupných chladicích systémů padlo rozhodnutí o vývoji zcela nového chladicího zařízení. „To spotřebu elektřiny hospodským výrazně sníží,“ ubezpečil Zaoral.
Úspora jako spotřeba čtyř ledniček
Úsporný chladič vznikl ve spolupráci vývojového týmu Prazdroje a společnosti Sinop. Obsahuje několik nových nebo inovovaných komponentů, díky nimž má i výrazně vylepšené izolační vlastnosti. Díky technologiím a nižším energetickým ztrátám má nové zařízení zajistit úsporu elektřiny mezi 30 až 40 procenty.
Jaké reálné úspory by tedy nový systém chlazení měl hospodským přinést? „Průměrná česká hospoda vyčepuje ročně 107 hektolitrů piva a na samotné chlazení spotřebuje 1568 kWh elektřiny. Úspora by tak měla být od 470 kWh za rok. To představuje zhruba jednu osminu roční spotřeby běžné české domácnosti, nebo roční spotřebu čtyř domácích ledniček,“ sdělil Jakub Zaoral.
Nové chladiče se teď nainstalují do deseti hospod. Ty budou opět osázeny měřicími senzory. V praxi tak experti už s novým zařízením budou ověřovat to, co zjistili v „laboratorních podmínkách“, vypočtou konkrétní úspory a případně navrhnou ještě dodatečná vylepšení. Následně začne Prazdroj nové chladiče nabízet svým partnerským provozovnám.
Projekt „Chytrej výčep“ ale přinesl i další zjištění. „Největší vliv na spotřebu elektřiny při chlazení piva má celková výtoč piva v hospodě. Překvapilo nás, že čím více piva se vyčepuje, tím je průměrná spotřeba elektřiny chladiče nižší. Naopak teplota v místnostech, kde je pivo uskladněno, a která je zásadní pro kvalitu piva, na spotřebu energií zásadní vliv nemá. I tato data nám poslouží k tomu, abychom dokázali přinést další dílčí vylepšení výčepního zařízení,“ konstatoval Martin Rys, competency leader Adastry.
Podle Jakuba Zaorala z Plzeňského Prazdroje se při měření rovněž ukázalo, že vysoké procento energetických ztrát jde na vrub nedostatečné péče o chladicí zařízení. „Proto se vedle vývoje nových technologií zabýváme také vzděláváním personálu. I drobné změny v péči o chlazení můžou přinést výrazné úspory,“ dodal Zaoral.
Menší uhlíková stopa piva
Na základě průběžně získaných dat experti analyzují spotřebu elektřiny také v dalších částech pivního vedení v hospodě a rovněž spotřebu vody. Ke konkrétním závěrům a návrhům řešení ale potřebují ještě nějaký čas.
„Už nyní víme, že se v dalších krocích zaměříme na mytí sklenic, zachlazenou vanu na pivní sklo nebo třeba i cestu piva ze skladu k výčepu. To vše máme v hledáčku. Přičemž pořád platí, že primární je pro nás zachovat maximální kvalitu čepovaného piva,“ poznamenal Jakub Zaoral z Prazdroje.
Projekt „Chytrej výčep“ je zároveň investicí Prazdroje do snižování uhlíkové stopy v rámci celého dodavatelsko-odběratelského řetězce. „Máme ambici do roku 2030 snížit emise v celém řetězci o 30 procent. I proto jsme sami iniciovali projekty, jako je právě Chytrej výčep, které pomohou snížit emise u našich partnerů,“ konstatoval Zaoral. https://udrzitelnost.prazdroj.cz/
Chlazení piva v obchodech, hospodách a restauracích tvoří podle Zaorala téměř pětinu celkových emisí, které dále tvoří pěstování surovin, výrobu, balení, distribuci a skladování piva. Chlazení představuje druhou největší emisní položku hned po obalech. Vedle pomoci hospodským, kterým se sníží provozní náklady, tak „Chytrej výčep“ přispěje také k nemalému snížení uhlíkové stopy piva.
Ilustrační foto: Plzeňský Prazdroj