Nejmodernější elektrárna v Česku je v provozu. Energy nest ukazuje, jak si poradíme bez uhlí

Skupina Decci uvedla 11. července v obci Vraňany na Mělnicku do provozu hybridní zdroj energie s největším bateriovým úložištěm v Česku.

Ondřej Novák

11. 7. 2024

Zařízení Energy nest kombinuje největší bateriové úložiště v Česku, šestici plynových turbín připravených spalovat i 30procentní směs vodíku a na míru vyvinutý řídicí systém. Jeho prostřednictvím dokáže stabilizovat přenosovou soustavu. Moderní zdroj energie dokáže flexibilně reagovat na přebytky či nedostatky v síti a mimo aktivaci služby je v pohotovostním režimu s nulovou emisní stopou a bez neefektivního využívání paliva. Energy nest je tak nejen flexibilním a inovativním, ale i k životnímu prostředí ohleduplným zdrojem energie.

Změny v energetickém mixu, plánovaný odklon od konvenčních zdrojů energie či rostoucí podíl energie z obnovitelných zdrojů, budou zdrojem nestability a fluktuace v elektrizační síti. Proto se v současnosti hledají nové zdroje služeb výkonové rovnováhy (SVR) zajišťující stabilitu a bezpečnost elektrizační sítě.

Hybridní zdroj Energy nest o celkovém instalovaném výkonu 52,4 megawattů představuje a otevírá celou řadu možných řešení poskytování služeb výkonové rovnováhy. Pro stabilizaci sítě zatím poskytuje výkon 30 megawattů, do budoucna se ale počítá s rozšířením na plný instalovaný výkon, a to za využití stávajících technologií.

„Obnovitelné zdroje energie mají již v roce 2030 stát za čtvrtinou produkce elektrické energie. Nicméně se jedná o zdroje, které nejsou schopny poskytovat služby výkonové rovnováhy. Na druhou stranu plánujeme odklon od uhelných elektráren, které stojí za produkcí téměř 60 procent elektrické energie a zajišťují stabilitu v síti. Chceme-li i v budoucnosti bezpečnou a stabilní elektrizační síť, musíme hledat zdroje nové. Energy nest odděluje výrobu elektrické energie od poskytování služeb výkonové rovnováhy a představuje řešení, které již dnes reaguje na budoucí potřeby energetiky,“ říká o projektu Darina Merdassi, ředitelka skupiny Decci a členka představenstva E.nest Energy, a dodává:

„Energy nest poskytne služby výkonové rovnováhy, a to v rozsahu provozu, který dosud poskytoval elektrárenský blok o výkonu 300 megawattů spalující hnědé uhlí, a přispěje tím i k dosažení národních cílů v oblasti klimatu.“

Výhodou zařízení navíc je, že je modulární a škálovatelné. Na pozemku je dostatek prostoru pro případné další rozšíření Energy nestu o nové turbíny nebo baterie podle budoucí potřeby.

Inovativní energetické řešení

Inovativnost řešení spočívá v kombinaci technologií, konkrétně spalovacích turbín s celkovým výkonem 32,4 megawattů technicky odvozených od leteckých motorů a bateriovým úložištěm, které je s výkonem 20 megawattů a kapacitou 22 megawatthodin největší v České republice. Použité technologie se v kombinaci s unikátním řídicím systémem vhodně doplňují a umožňují plně využít všech jejich vlastností pro poskytování podpůrných služeb ke stabilizaci sítě.

„Když sem přijdete, na první pohled možná ani nepoznáte, že se jedná o elektrárnu. Věříme, že pro moderní energetiku je potřeba budovat nové zdroje, hledat alternativy a také se zaměřit na řídicí systémy. A to se nám tady s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT povedlo,“ dodává Merdassi.

Analýzy ČEPS ukazují, že stávající vývoj energetiky může vést k dramatickému poklesu regulačního výkonu pro poskytování služeb výkonové rovnováhy. Hybridní zdroj je v současnosti schopen poskytnout jakoukoliv kombinaci služeb výkonové rovnováhy – zajišťujících stabilitu v síti, jmenovitě zálohy pro automatickou regulaci frekvence (FCR), zálohy pro regulaci výkonové rovnováhy s automatickou aktivací (aFRR+) nebo zálohy pro regulaci výkonové rovnováhy s manuální aktivací (mFRR+) až do celkového výkonu 30 megawattů.

„Nejunikátnější na tomto zařízení je právě spojení největšího českého bateriového úložiště a šestice plynových turbín, které dohromady tvoří geniální stabilizační zdroj. A mám radost, že drtivá většina dodavatelů jsou členy asociace AKU-BAT CZ. Sešli se zde dodavatelé technologií, technologická univerzita i financující banky. Je to skvělá ukázka toho, že spolupráce v rámci sdružení a asociací dávají smysl,“ komentuje Jan Fousek, výkonný ředitel AKU-BAT CZ.

Šéf AKU-BATu dodává, že jde o vzorovou ukázku toho, jak může vypadat řešení stabilizace elektrizační soustavy se stále větším podílem bezemisní energie z obnovitelných zdrojů. „Deset takovýchto zařízení by dokázalo zabránit vypínání fotovoltaik, jaké jsme zažili během loňského Velikonočního pondělí. Podle nejnovějších státních modelů bude v Česku kolem 12 gigawattů instalovaného výkonu ve fotovoltaice. Nebudeme trpět nedostatkem vyrobené energie, ale budeme řešit, co s ní v hodinách vysoké výroby. A projekty jako Energy nest pomáhají lepší penetraci obnovitelných zdrojů do české energetiky,“ říká Fousek.

Modulární provedení

Zařízení dnes díky kontejnerovému provedení zabírá plochu jen jednoho hektaru a lokalita je připravená na potenciální budoucí rozšíření. Společnost Decci by ráda hybridní zdroj do budoucna doplnila i o výrobu zeleného vodíku prostřednictvím elektrolyzéru. Záležet bude ale mimo jiné na tom, jak se Energy nestu bude dařit ekonomicky.

„Projekt má hodnotu jedna miliarda korun. Financování šlo ze soukromých zdrojů a z úvěru financujících bank se splatností deset let. Návratnost bude velmi záležet na tom, jak si Energy nest bude stát v tržním prostředí oproti ostatním hráčům na trhu. Trh podpůrných služeb a služeb výkonové rovnováhy je postaven na soutěži, bidování. Návratnost se může podle našeho odhadu pohybovat mezi osmi a dvanácti lety. Bude ale velmi záležet na tom, jak se bude trh nadále vyvíjet, jak na něj budou vstupovat noví hráči nebo naopak starší hráči mizet s postupem dekarbonizace,“ vysvětluje Darina Merdassi.

Za realizací stavby hybridního zdroje stojí společnost Siemens, hlavními dodavateli technologií jsou britská společnost Centrax a německá SMA Altenso. Na projektu se významně podílely i české poradenské firmy Euroenergy, Nano Energies a OSC. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT pro projekt na míru vyvinul řídicí systém.

Skupina Decci získala na financování projektu klubový úvěr v hodnotě 750 milionů korun od České spořitelny a Komerční banky.

Foto: Ondřej Novák