Ukrajinské nemocnice trpí výpadky proudu. Pomáhají solární elektrárny z Česka

Dieselové generátory elektřiny jsou pro nemocnice často cenově nedostupné, proto přicházejí s dlouhodobě udržitelnými alternativami.

Kvůli ruskému bombardování a útokům dronů na energetickou infrastrukturu se ukrajinské nemocnice potýkají s výpadky proudu. Stabilní dodávky energie jsou pro řádný chod nemocnic a nezbytnou péči o pacienty klíčové, ale záložní generátory vyžadují naftu, která je nyní na Ukrajině často nedostatkovým palivem a jejíž cena rychle roste.

Stále více ukrajinských nemocnic se proto snaží vybudovat solární elektrárny přímo na svých střechách. Tuto snahu aktivně podporuje nezisková organizace Ecoklub, jejíž zástupci ve speciální části podcastu Pod Proudem představili svou iniciativu a spolupráci s českou organizací Nesehnutí.

„Rusko dlouhodobě ničí ukrajinskou energetickou infrastrukturu i infrastrukturu pro výrobu tepla. Již nyní zažíváme pravidelné výpadky elektřiny, a proto víme, že zima bude pro Ukrajinu mimořádně obtížná. Naším cílem je proto zajistit nemocnicím nepřetržitý provoz operačních sálů nebo jiných služeb, jejichž výpadky mohou pacienty ohrozit na životě,“ říká Natalia Khodolova, koordinátorka projektu Ecoklub.

Od zahájení solární iniciativy se Ecoklubu podařilo zajistit jeden megawatt solární energie prostřednictvím více než 20 instalací na nemocnicích a zařízeních na úpravu vody. Organizace také pomohla vypracovat více než 100 projektových dokumentací potřebných k instalaci dalších elektráren. Za největší úspěch však představitelé Ecoklubu považují změnu postoje obcí i občanů k obnovitelným zdrojům energie.

„Zpočátku obce našim projektům nevěřily, ale po prvním úspěšném projektu samy viděly jejich přínos. Nemocnice mohla ušetřené peníze použít na zlepšení energetické účinnosti a obec pak vypracovala vlastní program rozvoje obnovitelných zdrojů energie. V současné době máme více než 600 žádostí o asistenci. Proto si myslím, že největším úspěchem je, že nyní není třeba obcím nic vysvětlovat a snažit se je přesvědčit o zavedení obnovitelných zdrojů energie, ony tomu již rozumí a samy vidí výhody,“ odpověděla Julia Huzii, koordinátorka komunikace Ecoklubu.

Podpora přichází od občanů i firem

Ecoklub spolupracuje s různými zahraničními organizacemi a dárci. Podle Julie se na úspěšných projektech podílejí především občané EU: „Největšími partnery a dárci jsou běžní občané EU, protože chápou význam našeho projektu. V našem projektu dárci vidí, kam peníze skutečně jdou, a tak chápou, že darováním přispěli k budoucí energetické nezávislosti Ukrajiny, a to je v současné době nejdůležitější část naší práce.“ Kampaň, která má umožnit využití solární energie v další nemocnici, konkrétně v dětské nemocnici v Záporoží, právě probíhá díky aktivitě Nesehnutí (https://nesehnuti.cz/slunce-pro-ukrajinu/).

Kromě finančních prostředků tuto iniciativu v minulosti podpořily i soukromé společnosti, které darovaly solární panely a konstrukční prvky potřebné k výstavbě elektrárny. V loňském roce darovala solární elektrárnu pro žitomirskou nemocnici česká společnost SolSol (https://www.solsol.cz/nase-fotovoltaika-zachranuje-zivoty-solsol-daroval-solarni-elektrarnu-nemocnici-v-ukrajinskem).

Celý díl si můžete poslechnout na platformách Spotify a Apple podcasts. České titulky jsou k dispozici prostřednictvím videozáznamu na YouTube.

Úvodní foto: Nesehnutí