Vzdělávací kurz Hnutí DUHA pomáhá lidem s vlastní iniciativou (nejen) v environmentálních problémech

Hnutí DUHA zve na Školu občanské iniciativy - vzdělávací kurz pro všechny, kdo chtějí měnit svět a své okolí k lepšímu. Přihlásit se můžete do 20. června.

Hnutí DUHA pořádá již 21. ročník vzdělávacího kurzu jménem Škola občanské iniciativy (ŠOI). Jeho dlouhodobým cílem je dávat lidem nástroje, které jim pomohou být občansky aktivní a participovat na dění v jejich okolí, zemi či ve světě.

Po absolvování ŠOI jsou účastníci připraveni (a také motivováni) angažovat se v oblastech, na kterých jim záleží, ať už se jedná o ochranu přírody a environmentální problémy, práva zvířat či pomoc lidem v nouzi.

Kurz je určen všem lidem od 16 let - od aktivních občanů, přes pracovníky neziskových organizací v různých oborech až po ty, kdo se ve světě občanské angažovanosti chtějí teprve zorientovat a najít si zde svou roli.

Napište si vlastní grant a vybudujte kampaň

Program ŠOI je zaměřený na praxi a vyzkoušení si všech načerpaných poznatků. Většina teoretických workshopů obsahuje také praktický nácvik - během kurzu grantového fundraisingu si tak účastníci například zkusí napsat svůj vlastní grant. A pokud se zrovna jedná o přednášku, poznatky z ní si pak účastníci vyzkoušejí na závěrečné celodenní kampaňové hře.

Účastníky čeká např. workshop tvorby kampaní a jejich strategie, workshop budování hnutí (tedy jak zapojit ostatní aktivní občany a veřejnost do různých projektů), individuální fundraising (tedy jak získat peníze od dárců) či komunikace s novináři (tedy jak dostat svá témata do hlavních zpráv a své tiskové zprávy do titulků). Pro lepší představu si můžete přečíst ochutnávku obsahu jednoho z bloků:

  • Lobbing, lektoruje Jiří Koželouh
  • Na přednášce o lobbingu předá účastníkům své know-how energetický expert a vedoucí programu klima v Hnutí DUHA Jiří Koželouh. Účastníci se dozví, jaké jsou důvody k využití lobbingu, jakými způsoby se dá lobbovat, na koho se dá zaměřit na jaké aktéry to naopak moc nefunguje. Zároveň přijde řeč i na to, s čím politici/úředníci mohou pomoct a s čím naopak ne. Poznatky získané během přednášky o lobbingu si pak účastníci vyzkouší v praxi během závěrečné kampaňové (a zážitkové) hry.

Kromě Jiřího Koželouha a dalších lektorů z Hnutí DUHA na ŠOI potkáte také zkušené lektory z Re-setu, organizace NaZemi či z Českého rozhlasu.

Kam jedeme a jak se přihlásit?

Kurz proběhne v termínu od 21. do 27. srpna 2023 se zajištěným ubytováním i stravováním v olomouckém Dalově. Jeho realizace je možná díky štědrému finančnímu příspěvku nadace Heinrich Böll Stiftung (jež je zároveň spoluorganizátorem ŠOI), Nadace VIA a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Chcete také zažít inspirativní vzdělávací týden nabitý informacemi a praxí, který vám pomůže měnit svět a své okolí k lepšímu? Přihlaste se na Školu občanské iniciativy, deadline je 20. června 2023. Přihlásit se můžete přes formulář na webu.

Kdyby vás zajímalo více informací, najdete je taktéž na webu a na facebookové události (kam pravidelně přidáváme další ochutnávky programu).



Text: Petra Paříková

Foto: Unsplash