I splašky mohou být požehnáním. Hamburg z nich vyrobí teplo pro 40 tisíc domácností

Německý Hamburg zkouší nový cirkulární projekt. S pomocí ohřevu odpadní vody a čtyř tepelných čerpadel o výkonu šedesáti megawattů bude zásobovat teplem téměř 40 tisíc bytů.

Společnost Johnson Controls dodá do sítě dálkového vytápění v Hamburku čtyři tepelná čerpadla o výkonu 15 megawattů. Nový systém bude instalován v městské centrální čistírně odpadních vod v rámci projektu akumulace tepla pomocí šedé vody.

Očekává se, že zařízení začne zásobovat město teplem od roku 2025. Čtyři tepelná čerpadla společně dokáží zásobovat teplem více než 39 tisíc bytových jednotek ve městě. Podle společnosti bude instalace jedním z prvních rozsáhlých projektů tepelných čerpadel v Německu.

Kalkulačka solární elektrárny: vyplatí se vám?

„Tepelná čerpadla budou odebírat teplo z vyčištěné odpadní vody, která každý den opouští čističku, a dodávat ho do centrálního systému dálkového vytápění společnosti Hamburg Energie, který je součástí městské tepelné sítě,“ uvedla společnost Johnson Controls ve svém prohlášení.

Podle mluvčího společnosti Hamburg Energie bude městská síť dálkového vytápění navíc zásobována teplem z průmyslových procesů a recyklace odpadu.

„Projekt vytápění odpadní vodou v Hamburku je příkladem toho, jak může být přechod na teplo úspěšný, pokud budeme důsledně využívat místní zdroje energie a nejmodernější technologie,“ informovala společnost Hamburg Energie.

Tepelná čerpadla budou dodávána z výrobního závodu společnosti Johnson Controls ve francouzském Nantes. Kromě projektu s městkou hamburskou sítí dodává společnost Johnson Controls podobná tepelná čerpadla také energetickým společnostem, jako jsou EnBW Stuttgart, Stadtwerke Rosenheim a Vienna Energy.

Foto: Pixabay