
Velikonoce bez vajec? Není problém, veganské recepty tradici zastanou
Pokud hledáte rostlinnou alternativu k tradičním pokrmům, máme pro vás dva osvědčené recepty – nadýchaný mazanec a voňavou jarní nádivku s bylinkami a uzeným tofu.

Kristýna Čermáková
18. 4. 2025
Velikonoce jsou za dveřmi a vy možná přemýšlíte, jak si je letos užít více ohleduplně, a tedy bez vajec, mléka nebo masa – a přitom se nevzdat chuti ani tradice. A navíc přiznejme si to, s cenami másla a vajíček už je i rostlinné mléko levnou záležitostí. Veganská kuchyně dnes nabízí víc než jen kompromisy, a právě sváteční recepty jsou ideální příležitostí, jak to dokázat a namotivovat se k vyzkoušení něčeho nového.
Připravili jsme pro vás dva rostlinné velikonoční recepty, které potěší i zapřisáhlé tradiční jedlíky: nadýchaný mazanec s mandlemi a brusinkami a voňavou zelenou nádivku plnou jarních bylinek a uzeného tofu. Oba pokrmy jsou jednoduché na přípravu a přitom pestré a voňavé – stačí otevřít okna dokořán, pustit si jaro do kuchyně a začít péct.
Veganský mazanec
Nadýchaný velikonoční bochánek s mandlemi, brusinkami a vůní citrónové kůry, který si zamilujete hned po prvním soustu – a nikdo nepozná, že je bez mléka a vajec.
Ingredience
- 20 g droždí
- 150 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky
- 200 g chlebové mouky
- kůra z bio citrónu
- 250 ml mandlového mléka
- 50 g oleje
- sůl
- velká hrst mandlí
- velká hrst brusinek
Nejprve si připravíme kvásek tak, že odlijeme trochu z mandlového mléka pokojové teploty a nadrolíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Zamícháme a necháme 10 minut odpočívat.
V misce smícháme obě mouky, cukr, citronovou kůru a špetku soli. Tekuté ingredience, tedy olej zbytek mandlového mléka přilijeme spolu s vyběhnutým kváskem do směsi. Důkladně zpracujeme, přidáme brusinky a mandle a necháme kynout zhruba 40 až 60 minut pod utěrkou. Je možné si trochu pomoci pootevřenou troubou předehřátou na 50 stupňů (po vložení těsta ale okamžitě vypnout) nebo speciálním programem na kynutí těsta.
Až těsto nabude zhruba na dvojnásobný objem, zapracovat ještě jednou a zpracovat kulatý tvar mazance. Povrch můžete ozdobit mandlemi. Pokud by těsto příliš lepilo, je možné přidat ještě trochu mouky. Výslednou kouli položte na plech vystlaný pečícím papírem a nechtě ještě chvíli odpočívat pod utěrkou a mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
Vložte mazanec do trouby a pečte zhruba 30-40 minut podle potřeby tak, aby zezlátnul, ale aby nebyl na povrchu spálený. Pak nechte venku vychladit, pocukrujte a dobrou chuť!
Velikonoční zelená nádivka
Jarní klasika v rostlinném kabátku – kombinace čerstvých bylinek, zeleniny a uzeného tofu vytvoří sytou, voňavou a barevnou nádivku, kterou si můžete dopřát klidně i jako hlavní jídlo.
Ingredience
- 5 rohlíků
- Hrnek mandlového mléka
- 2 hrsti Medvědí česnek
- 2 hrsti petržel
- 1 pórek
- 2 cibule
- Paprika
- Řapíkatý celer
- Lilek
- Jakákoliv další zelenina, která v lednici přebývá a je potřeba jí sníst, než odjedete na svátky za rodinnou
- 2 balíčky uzené tofu
- olej, sůl, pepř, paprika, uzená paprika
Rohlíky den předem necháme na vzduchu trochu ztvrdnout. Pak nakrájíme na kostičky, zalijeme mandlovým nebo jiným rostlinným mlékem, osolíme, opepříme a zamícháme společně s nakrájenými sezónními bylinkami, v mém případě jsem zvolila medvědí česnek a petržel, vhodná doba je také třeba na mladou kopřivu.
Zbylou zeleninu nakrájíme na kostky a vhodíme do rozpálené pánve s trochou oleje. Je možné použít pouze sezónní zeleninu, já jsem využila navíc zbytky z lednice právě třeba v podobě lilku, fantazii se meze nekladou. Když zelenina mírně zkaramelizuje, sundáme z pánve a na oleji opražíme na stejně velké kostky nakrájené tofu.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a když teplá směs zeleniny a tofu vychladne, smícháme s rohlíky a bylinkami a vložíme do pekáčku. Pečeme na horkovzduch zhruba 40 až 60 minut.
A je to – s těmito dvěma recepty máte postaráno o skvělou veganskou velikonoční tabuli. Mazanec potěší jako sladká snídaně nebo svačina ke kávě, nádivka zase skvěle poslouží jako hlavní chod nebo příloha. Jsou jednoduché, chutné a vyzkoušené. Tak ať se pečení povede a svátky chutnají!
Úvodní foto: KČ