PRE koupila dodavatele fotovoltaiky SolidSun. Chce expandovat na Moravu a do východních Čech

Pražská energetika investuje do fotovoltaické technologie. Díky odkupu tradičního dodavatele fotovoltaiky plánuje rozšířit svou nabídku.

Pražská energetika (PRE) odkupuje stoprocentní podíl společnosti SolidSun. Detaily obchodu zatím nejsou známé, schválit ho musí ještě antimonopolní úřad. Solární společnost se poté zařadí mezi dceřiné společnosti PRE a měla by zůstat ve stejném personálním složení, jako doposud, změna se bude týkat pouze vlastníků. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

„Ačkoliv trh s fotovoltaikami aktuálně prochází poměrně náročným rokem, jsme přesvědčeni, že výstavba malých fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů, škol, úřadů nebo továrních budov má před sebou velkou budoucnost,“ uvedl generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis.

Pro PRE se jedná o krok směrem k rozšíření pole své působnosti na fotovoltaickém trhu i mimo hlavní město, kde působila doposud. „Díky této akvizici zvládneme obsloužit ještě více zákazníků, a to nejen v Praze a okolí, ale nově také na Moravě a ve východních Čechách, kde SolidSun především působí,“ dodává Elis.

„Věřím, že toto spojení přinese oběma firmám nové příležitosti pro rozvoj a umožní nabídnout zákazníkům ještě lepší služby a inovativní řešení nejen v oblasti fotovoltaiky. Díky silnému zázemí a zkušenostem skupiny PRE bude SolidSun schopen dál rozvíjet svou pozici na trhu a přinášet energetické úspory do více domácností i firem,“ doplnil majitel SolidSun Jaroslav Hadinec, který po dohodě s PRE zůstává na manažerské pozici.

Společnost SolidSun patří mezi dlouhodobé solární společnosti českého trhu. Na jaře přitom byla vyhozena z Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT) pro neetické jednání a prozrazování informací o dotacích. „Informace týkající se zamýšleného snižování dotačního titulu NZÚ (Nová zelená úsporám) představené členům Cechu na pracovní skupině CAFT dne 11. 12. 2023 byly společností SolidSun s. r. o. plně respektovány jako informace neveřejné, byť měl za to, že by tyto informace neměly být před veřejností utajovány,“ bránil se tehdy Martin Palarčík, předseda představenstva SolidSun.

Zástupci společnosti tehdy informovali zákazníky prostřednictvím SMS o možných změnách v dotacích, které potenciálně mohly vést ke snížení dotace. Takový postup ale společnost nepovažuje za neetický, ke snižování dotací navíc následně skutečně došlo. Společnosti se nicméně i tehdy zastávali její zákazníci, kteří si jí dlouhodobě cení, a na recenzních portálech má převážně kladné hodnocení.

Frýdeckomístecký SolidSun působí na solárním trhu od roku 2010 a zaměřuje se především na domácí fotovoltaiky a elektrárny pro bytové domy a firmy. Společnost má za sebou údajně více než 11 tisíc realizací.

Úvodní foto: Freepik