Hurikán Milton uvěznil tisíce ptáků ve svém oku. Mnoho z nich jeho cestu nepřežije

Když se střetne migrační koridor a hurikán, pro zvířata to obvykle neskončí dobře. Radary ukazují, jak velké množství ptáků uvízlo ve středu bouře, která se přehnala přes americkou Floridu.

Přírodní pohromy se netýkají pouze lidí. Zasáhnou také zvířata. O ta domácí a hospodářská se člověk může postarat, zabezpečit je proti zranění i útěku a zajistit jim množství potravy. Divoká zvířata ale podobnou pomoc nezískají. Uprostřed oka hurikánu Milton uvízlo značné množství ptáků, velké množství z nich zahyne.

Některé druhy ptáků příchod hurikánů rozpoznají dopředu, v případě podobně velkého rozsahu, jakého je hurikán Milton, ale stejně nemají kam odletět. Země je na mnoha místech pod vodou, stromy se otřásají a vítr je tak silný, že mu zvíře nemá šanci vzdorovat.

Jak hurikán Milton, tak hurikán Helene uvěznili celá hejna ptáků během jejich migrace. Zvířata se snaží větru odolat, ale když jsem jim nepovede odletět do bezpečnějších vzdáleností od hurikánu, bouře je vtáhne do sebe.

Ptáci se poté zdržují uprostřed oka hurikánu, jak dokazují i některé radary. Je to oblast, kde je vítr klidný. Pokud je ale bouře zrovna nad mořem a zvířata si nemají kde odpočinout, padají k hladině vysílení k smrti. Některým se podaří najít místo například na palubě výletní lodi, které bouře přečkávají dále od pobřeží, mnoho zvířat ale i později zahyne vysílením, jak dokládají například záběry ze sociálních sítí.

Právě ty druhy ptáků, kteří migrují přes hurikánové oblasti, trpí nejvíce. Na sílu hurikánů má vliv klimatická změna, je proto možné, že dalším následkem postupného oteplování planety bude silný úbytek ptáků, kteří nepřežijí svou cestu za rozmnožováním.

Na sčítání škod po hurikánu Milton je zatím brzy, v případě hurikánu Helene už jsou známé podobné příklady. Například karibské ptáky rybáky černohřbeté našli ornitologové až v Indianě, tedy 1600 kilometrů od jejich původní domoviny. Někteří z nich se dokáží vrátit domů, jiní se usadí a přežívají tam, kam je vítr zavane, mnoho jich ale v netypickém prostředí zahyne.

Americká ornitologická společnost zveřejnila radarové snímky, které ukazují dobře rozlišitelné oko hurikánu Milton a uprostřed něj mnoho modrých teček. Ty představují živé tvory, tedy ptáky ale i netopýry. Je to právě proto, že se střetl kurz hurikánu Milton s migračním koridorem i časem přeletu mnoha druhů přímořských ptáků.

Vodní zvířata na souši

Jak jsme již popisovali v předchozím článku, překvapivě i mořští živočichové mohou mít při hurikánech problémy. Jak síla větru vytlačuje vodu z pobřeží na pevninu, mnohdy se stane, že „vysuší“ stovky metrů pláže. Především tam, kde je voda mělká, se pak velcí živočichové zaseknou v písku.

Svižnější vodní živočichové jako jsou delfíni nebo velryby dokáží včas odplavat do větších hloubek, jiní tvorové jsou ale dopadům hurikánu vystaveni naplno. Stalo se tomu například v roce 2017 při hurikánu Irma, když třináct kapustňáků uvízlo na pobřeží Mexického zálivu. K podobným situacím, kdy stovky ryb a dalších vodních zvířat uvízlo na pláži, dochází často například na Bahamách nebo právě u Floridy.

Že se blíží hurikán, dokáží vycítit také aligátoři, a to pomocí jejich schopnosti vnímat vibrace. Aby je dravý proud neodnesl daleko od jejich teritoria, ukrývají se v bahně a v menších kanálech. Existují ale případy, kdy se zmatený nebezpečný plaz dostal při bouři dovnitř do domu, ať už protože ho tam zanesla voda, nebo v něm hledal úkryt.

Přesto odborníci BBC varují, aby si lidé po bouřích dávali pozor na vytvořené laguny s kalnou vodou nebo listím, kde se může aligátor ukrývat. Ačkoliv se zvířata, která takové štěstí nemají a voda je strhne a odnese, chovají mnohdy nestandardně, stejně jako většina divokých zvířat na člověka zbytečně nezaútočí.

Úvodní foto: patrickkavanagh, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons