Na sílu hurikánu Milton málem nestačila stupnice. Nad pevninou hrozí rekordní množství tornád

Silná bouře pustoší americké pobřeží, vynáší vodu z moří na pevninu a podporuje vznik tornád. Za vše přitom může klimatická změna.

Jen deset dní po hurikánu Helene se americká pevnina obávala dalšího obrovskému hurikánu jménem Milton. Dlouho to přitom vypadalo, že se na pevninu přiřítí rychlostí větru více než 300 kilometrů za hodinu, na což by nestačila ani stávající pětibodová hurikánová stupnice. Co by napáchaly škody podobného rozsahu, nebyli meteorologové schopni odhadnout.

Před pevninou se ale lehce uklidnil, těsně spadnul do čtvrté kategorie s rychlostí větru kolem 250 kilometrů za hodinu a na pevninu nakonec udeřil silou třetí a nyní po několika hodinách řádění na pevnině (okolo poledne čtvrtečního evropského času) je již na prvním stupni hurikánové stupnice. To ale nijak nesnižuje jeho sílu, která se propíše do historie jako jeden z nejsilnějších hurikánů.

Ačkoliv se vítr zmírnil, hurikán se roztáhl do šířky, pohybuje se podél pobřeží Tampa Bay a je jasné, že i tak bude mít na svědomí ničivé škody. Evakuace, kterou před jeho příchodem Florida zahájila, jsou na mnoha místech poprvé v historii takto masivní, spěšně se odstěhovávaly miliony lidí. Mnoho z nich se přitom ještě nevzpamatovalo po následcích hurikánu Helene.

Rekordní a ničivý hurikán Katrina, který ve spojitosti s hrůznou předpovědí síly hurikánu Milton vzpomínali Američané často, v roce 2005 napáchal škody především v New Orleans. „Tehdy to byl druh bouře, která se vyskytne jednou za sto let. Jenže teď přichází další a my se ještě ani nevzpamatovali z té poslední před pár dny,“ komentuje dny mezi hurikánem Milton a hurikánem Helene klimatický reportér CNN Bill Weir.

Za silné hurikány může klimatická změna

Takto silné hurikány se ale neobjevily z ničeho nic. Podle meteorologů za ně může především teplota vody v Mexickém zálivu, která je dlouhodobě nad svým průměrem. Organizace World Weather Attribution (WWA) vydala už k předchozímu hurikánu Helene studii, která vysvětluje její sílu.

Ze studie mimo jiné vyplývá, že hurikány o síle čtvrté až páté stupnice jsou dnes asi 2,5krát pravděpodobnější. Dříve se podobně silný hurikán očekával zhruba jednou za 130 let, nyní se tento jev málem zopakoval podruhé během deseti dní.

Za teplotu moří a oceánů může nepochybně klimatická změna, která celkově zvedá průměrné teploty a mění počasí, jaké dnes známe. Teplý Mexický záliv podpořil rychlost větru asi o 21 kilometrů za hodinu navíc, tedy zhruba o 11 procent síly hurikánu. Množství srážek se kvůli teplotě moří navýšilo o zhruba 10 procent.

Vědci World Weather Attribution proto doporučují Spojeným státům připravit se na časté záplavy a silnější hurikánové sezony i do budoucna. „V důsledku oteplování způsobeného fosilními palivy spadlo asi o 10 procent více srážek, což na jihovýchodě Spojených států vyvolalo apokalyptické scény. Pokud budou lidé i nadále spalovat fosilní paliva, budeme čelit ještě ničivějšímu hurikánům,“ uvedl výzkumný pracovník Grantham Institute Ben Clarke.

Při hurikánu Helene zemřelo nejméně 227 lidí, ztráty zatím ale nebyly kompletně spočteny. Jak dopadne Florida po nárazu hurikánu Milton ukáží následující dny. Vědci organizace WWA ale varují, že pokud oteplení dosáhne dvou stupňů Celsia, podobné bouře zesílí o dalších deset procent.



„Američané by se nemuseli obávat hurikánů silnější než byla Helene. Máme znalosti a technologie potřebné k nahrazení ropy, plynu a uhlí obnovitelnou energií. Potřebujeme ale politickou vůli, potřebujeme lídry, kteří si uvědomují, že řešení klimatické změny je nevyhnutelné, pokud lidská práva stále něco znamenají a pokud chceme zajistit, aby budoucí generace nemusely žít ve světě klimatického chaosu,“ uvádí Friederike Otto, ředitelka organizace WWA.

Voda z moří na ústupu

Jak se ale takový hurikán tvoří? Češi mají ještě v živé paměti rekordní srážky, které způsobily v průběhu září povodně v různých částech republiky. Ve Spojených státech ale k podobně dramatickým srážkám nedochází vždy a přesto voda v některých oblastech zaplaví domy až po střechu.

Je to tím, že větrný vír je natolik široký a natolik silný, že působí jako pohyblivá pevná stěna. Jeho vnější pásmo je tvořené velikým množstvím bouří a tornád, postupně směrem do středu hurikán utichá, vprostřed je pověstné oko, ve kterém se nachází relativně jasná a bezoblačná oblast, široká obvykle několik desítek kilometrů.

Hurikán putuje z moře na pevninu a jeho vnější stěny svou silou vytlačují vodu z oceánu na pevninu, která se formou bleskové povodně prožene po pobřeží. Případně vodu vtahuje dovnitř, vypařuje ji a nasává a nad pevninou vypouští. Výška vody na pevnině bývá často i kolem dvou a více metrů, je proto nebezpečím pro všechny. Záplava trvá jen pár hodin, je ale extrémně silná a strhává domy, které jí stojí v cestě. I to je důvod, proč při hurikánech umírá mnoho lidí.

Paradoxním jevem, který se občas během hurikánu objeví, je tak vyschlé moře a pobřeží. Voda úřaduje na pevnině a pláže jsou několik set metrů až kilometrů bez vody, umírá mnohdy velké množství vodních živočichů. Nebezpečná je také situace, kdy se poté voda prudce vrací z pevniny zpět do moře. I to se stalo v případě hurikánu Milton, když se pobřeží Tampa Bay ocitlo bez vody na několik hodin.

Sesuvy půdy a tornáda

Když se hurikán dostane až na pevninu, zeslábne a vody ubude. Přesto se ho stále drží velké množství bouří, které produkují srážky a způsobují záplavy a v kombinaci se silným větrem i sesuvy půdy.

Navíc produkuje tornáda, která cestují podél bouře a ničí vše, co jim přijde v cestě. Na Floridě během 9. října Národní meteorologické služby zaregistrovali minimálně 27 tornád, které hurikán Milton svým pohybem a sílou vytvořil. I proto byly stovky domů zničeny několik hodin předtím, než vůbec hurikán dorazil na pevninu.

V průběhu středy také regionální úřady vydaly přes 125 varování před výskytem tornád, což je historicky nejvíce, kolik jich bylo kdy vydáno během jediného dne. Předchozí rekord byl 69 varování během hurikánu Irma v roce 2017.

Úvodní foto: NASA, CC0, via Wikimedia Commons