Nejmodernější česká elektrárna pomohla i při povodních. Energy nest zaskakoval za moravské zdroje

Už dva měsíce je v provozu hybridní zdroj Energy nest skupiny Decci ve Vraňanech. Svým výkonem pomohl stabilizovat síť třeba při výpadcích elektráren během povodní.

V polovině září se oficiálně otevřelo největší bateriové úložiště Česka, Energy nest ve Vraňanech na Mělnicku. V provozu je spolu s inovativním hybridním zdrojem energie v podobě šesti plynových turbín ale už od července a zatím technologie nezklamala očekávání. Pomohla totiž i při nedávných povodních. „Dokud nás neodvolá ČEPS, můžeme jet na plný plyn klidně i 24/7,“ vysvětluje ředitelka Decci Darina Merdassi.

„Plynová turbína naběhne do dvou minut a může jet nekonečně dlouho, například nyní při povodních jsme pomáhali vyrovnávat síť, když neplánovaně vypínaly různé elektrárny na Moravě. Většinu času jelo všechno, co šlo,“ dodává. Od červencového spuštění jsou turbíny v provozu prakticky denně.

Generálním dodavatelem celé stavby byla společnost Siemens, řídicí systém Energy nest byl vyvinut Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT). Celý areál je složen z modulárních prvků, které dohromady disponují šesti od leteckých motorů odvozenými spalovacími turbínami o výkonu 32 megawattů a bateriovým úložištěm o kapacitě 22 megawatthodin a výkonu 20 megawattů.

Během slavnostního přestřižení pásky si přítomnost plynové elektrárny chválil i starosta nejbližší obce Vraňany Martin Chmelík. I když jedou všechny turbíny naplno, provoz elektrárny není v obci slyšet, případný hluk v blízkosti pak překryje nedaleká silnice. Právě proto, aby turbíny nehlučely, jsou odizolované a mají i dvouplášťový komín, jediným vydávaným zvukem je pak pulzování spalin.

Hybridní zdroj nabízí také možnost spalování směsi zemního plynu s 30procentním podílem vodíku. Až se v nejbližších měsících dokončí stavba blízké fotovoltaické elektrárny, v areálu by mohla přibýt také výrobna tohoto zeleného plynu. Po případné úpravě není problém spalovat pouze vodík samotný.

Výkon elektrárny by se jejím plánovaným rozšířením mohl navýšit až na 50 megawattů, aktuálně elektrárna slouží především pro udržování stability sítě a jako záloha pro rovnováhy FCR, aFRR a mFRR. Celý areál je nyní schopen nahradit stejný záložní potenciál, jaký má 300megawattový elektrárenský blok na hnědé uhlí.

Úvodní foto: Kristýna Čermáková